Heeft jouw hond baat bij verteringsenzymen?
HEEFT JOUW HOND BAAT BIJ VERTERINGSENZYMEN?
Heb jij weleens overwogen om jouw hond verteringsenzymen te geven? Misschien denk je dat dit helemaal niet nodig is?
De voeding gaat er in en na verloop van tijd komt er een deel weer uit, prima toch? De rest is dan toch door het lichaam keurig opgenomen? Nou.. niet altijd. Het kan best zijn dat de vertering (en de opname van voedingsstoffen) best nog iets beter kan. Dat hij best een beetje hulp kan gebruiken om dit te bereiken.
De reden waarom kan heel verschillend zijn. We gaan het in dit artikel dus eens even hebben over verteringsenzymen en wanneer je deze zou kunnen inzetten.
WAT ZIJN VERTERINGSENZYMEN?
Jouw hond produceert op natuurlijke wijze verteringsenzymen. Het zijn niet de enige enzymen die het lichaam maakt, maar wel een van de meest belangrijke. Verteringsenzymen zijn eiwitten die helpen om de voedselmoleculen af te breken in kleinere stukjes. Hierdoor krijgt het lichaam meer mogelijkheid om voedinsstoffen op juiste wijze op te nemen.
Enzymen eindigen vrijwel allemaal op '-ase'. De meest belangrijke verteringsenzymen die jouw hond nodig heeft zijn:
* Protease: deze breken eiwitten af tot aminozuren, zodat het lichaam ze kan gebruiken
* Amylase: deze breken zetmeel af tot kleine koolhydraatmoleculen
* Lipase: deze helpen om vetten in de voeding af te breken
* Cellulase: deze breken vezels af uit planten en granen. Jouw hond heeft deze niet van nature in zijn lichaam, hier kom ik nog op terug
Verteringsenzymen komen normaal gesproken vanuit de pancreas (alvleesklier) van jouw hond. Wanneer de voeding door de dunne darm beweegt, geeft de pancreas verteringsenzymen vrij. Op dat moment breken ze de voedseldeeltjes af zodat het lichaam van jouw hond ze beter kan opnemen.
Dus: als jouw hond al deze enzymen aanmaakt, waarom zou je ze dan nog extra geven?!
WAAROM KAN JOUW HOND EXTRA VERTERINGSENZYMEN NODIG ZIJN?
Nou, er kan iets aan de hand zijn waardoor extra ondersteuning van verteringsenzymen welkom is. Hier kom ik nog op terug. Sterker nog; zelfs gezonde hond kunnen soms extra verteringsenzymen gebruiken omdat er sprake is van een enzymtekort.
Enzymtekort
Dr. Edward Howell was een ware pionier op het gebied van enzymen in de vroege 20e eeuw. Hij deed enorm veel onderzoek hiernaar. Hij ontdekte dat enzymtekorten niet ineens, maar in de loop van de tijd ontstaan. Bijvoorbeeld door gekookte voeding. Hij kwam tot de conclusie dat het leven van zowel mens als dier bij het continu koken/verhitten van voeding verkort werd door het ontstaan van bijvoorbeeld:
* lagere weerstand tegen stress en ziekte
* vergrote pancreas omdat deze gevraagd werd steeds meer enzymen aan te maken
* afname van de grootte van de organen, bijvoorbeeld de hersenen
Wat hij hiermee bedoelde was, dat we de enzymen die het lichaam maakt, 'opgebruiken'. We teren dus in op onze enzymvoorraad. En dat verkort ons leven. Het gebruik van extra voedingsenzymen vertraagt dit proces.
En wat voor ons mensen geldt, geldt ook voor onze honden.
Een reden voor een enzymtekort bij honden ligt in de voeding. In theorie zou het lichaam van jouw hond genoeg verteringsenzymen moeten produceren om alle soorten voedingsgroepen te verteren: eiwitten, koolhydraten en vetten. Maar door de moderne 'dieten' is dat helaas niet meer altijd het geval.
Wat holistische dierenartsen zeggen
De meeste honden eten verhit voedsel. Of dit nu brokken zijn, blikvoeding of zelf gekookt.
Dierenarts Dr. P.J. Broadfoot zei in een studie in 2018: 'Verteringsenzymen zijn nodig om de enzymen te vervangen die zijn verwoest door voeding te koken of anderzijds te behandelen. Het verhitten van voedsel op tenminste 48-54 graden gedurende slechts drie minuten kan zo goed als alle enzymenn vernietigen. Dit resulteert in slechts een kleine mate van voorvertering in de maag. Gevolg hiervan is dat de rest, een flinke massa, de dunne darm binnenkomt als grotendeels onverteerd. Hierdoor komen de pancreas en andere organen in het endocriene (hormonale) systeem onder grote druk te staan omdat ze uit het hele lichaam reserves moeten wegtrekken om maar te komen tot de goede hoeveelheid verteringsenzymen die nodig is om die massa te verteren'.
Jean Hofve DVM is het hiermee eens. In haar studie over verteringsenzymen uit 2013 schreef ze dat extra verteringsenzymen voor alle dieren eigenlijk standaard zou moeten zijn: 'Verteringsenzymen zijn goed voor dieren met pancreas- of spijsverteringsklachten, maar ook een zeer goede ondersteuning voor gezonde dieren die verhitte voeding eten'.
Daarnaast zegt ze ook: 'Recent onderzoek bij mensen met klachten aan het maag/darmstelsel, maar zeker ook gezonde mensen, laat zien dat het supplementeren van verteringsenzymen de vertering in de vaatholtes van de dunne darm enorm doet toenemen. Bovendien verhoogt het de opname van eiwitten. Met het oog op al die dieren die in hoge mate verhit voedsel krijgen, houdt dit in dat ook zeker gezonde dieren veel baat hebben bij extra verteringsenzymen. Het helpt de opname en vertering van voedingsstoffen te vergroten. Voedingsstoffen uit ALLE voeding!
Rauw-voerders, niet stoppen met lezen dus er wordt specifiek gezegd 'alle' voeding, want honden die rauw eten kunnen ook zeker baat hebben bij extra verteringsenzymen.
De manier waarop je jouw hond voedt en opvoedt kan soms situaties oproepen waarbij extra enzymen gewenst zijn.
Factoren bij enzymtekorten
* Als jouw hond voeding eet met heel veel koolhydraten dan kan het zijn dat hij voor deze hoeveelheid niet voldoende verteringsenzymen produceert om dit af te breken. Amylase helpt koolhydraten te verteren, maar honden maken niet heel veel hiervan aan.
* Behandelde of verhitte voeding is 'dode' voeding. De hoge druk en de hoge temperatuur die nodig is om brokken te maken vernietigen zo ongeveer alle levende enzymen die aanwezig zijn in de voedingsstoffen.
* De temperatuur die nodig is om blikvoeding te maken heeft dezelfde vernietigende eigenschappen. En daarnaast is blikvoeding echt 'dood', omdat het ook nog eens steriele voeding is.
* Als je een rauw voerder bent, dan weet je datgene voert wat het beste bij het spijsverteringssysteem past van jouw hond, een carnivoor (vleeseter). Je weet waarschijnlijk ook dat rauw vlees levende enzymen bevat. In de natuur pakken wolven naast het spiervlees, orgaanvlees en het bot ook de darmen en ingewanden van hun prooidier. Dit levert nog weer extra enzymen op. Onze huishond krijgt dit niet snel (over het algemeen..) terwijl dit juist een mooie aanvulling is op de al aanwezige enzymen in de rauwe voeding.
* Vaccinaties, medicatie, verhit voedsel en gefluoriseerd water kan de mogelijkheid van jouw hond om genoeg enzymen aan te maken, naar beneden brengen. Na verloop van tijd (niet meteen) kan dit een enzymtekort opleveren.
* Honden produceren minder enzymen naarmate ze ouder worden. Dit is geheel natuurlijk. Dan komen tekorten dubbel hard aan. Het lichaam kan dit niet altijd bijbenen. Oudere honden hebben dus een extra grote kans op een enzymtekort.
Enzymtekorten hebben invloed op het gehele hondenlichaam
Dus, ook jouw kerngezonde hond kan zijn enzymvoorraad opverbruiken. En dat kan invloed hebben op andere vitale processen in het lichaam:
* Immuunsysteem
* Uitscheiding van gifstoffen/ballast
* Hormoonregulatie
* Galblaas functie
Zoals je ziet wordt de galblaas genoemd. Een ogenschijnlijk klein en onbelangrijk orgaan. Maar deze is heel belangrijk in de vertering. Omdat het gal produceert, wat helpt vetten te verteren. Als de galblaas deze functie niet kan uitvoeren heeft jouw hond dus niet voldoende gal om alle vetten te verteren.
Dus, hoe kun je nou zien of jouw hond wel wat extra verteringsenzymen kan gebruiken?
SYMPTOMEN VAN EEN ENZYMTEKORT
Hieronder volgen een aantal symptomen die een hond kan laten zien wanneer er sprake is van een enzymtekort. Anders gezegd: mocht je deze symptomen zien bij jouw hond, denk er dan eens over om extra enzymen te geven.
* winden en boeren
* opgeven van onverteerd voedsel
* diarree en/of verstopping
* opgeblazen gevoel
* stinkende adem
* maagzuur/gal opgeven
* klotsende of rommelende buik
* buikpijn en/of kramp
* rottig stinkende ontlasting
* onverteerd voedsel in de ontlasting
Als je jouw hond herkent in deze symptomen dan kunnen extra verteringsenzymen een groot verschil gaan maken. Uiteraard is het wel belangrijk om te weten dat er niet een andere/serieuze aandoening onder schuilt. Dit artikel is niet bedoeld om ons er makkelijk af te maken, dus wees er wel zeker van dat overige ziektes worden uitgesloten.
Naast het feit dat jouw hond met deze symptomen zijn eigen voorraad enzymen uit kan putten, is het ook mogelijk dat hij een specifiek gezondheidsprobleem heeft waarbij onderstaande enzymen ondersteuning kunnen bieden:
VERTERINGSENZYMEN BIJ GEZONDHEIDSPROBLEMEN
We noemen hierna een aantal chronische klachten waarbij verteringsenzymen kunnen worden ingezet.
EPI (exocriene pancreas insufficientie)
EPI is een serieuze aandoening stopt met het produceren van verteringsenzymen. Het voedsel wordt hierdoor onvoldoende afgebroken en niet-afgebroken voedingsstoffen komen in de darm terecht waar ze veel vocht vasthouden. Dit resulteert in de productie van grote hoeveelheden ontlasting. In serieuze gevallen kan dit zelfs leiden tot uithongering, omdat de hond de voedingsstoffen niet kan opnemen.
Signalen van EPI zijn onbedwingbare honger, gewichtsverlies, lichtgekleurde (grijsachtig/piccalilly kleurige) ontlasting, soms diarree en/of erg vettige ontlasting. Niet alle symptomen treden altijd tegelijk op. Als je dit ziet bij jouw hond, laat dit dan zo snel mogelijk testen bij de dierenarts.
Honden met EPI ontwikkelen vaak een bacteriele overgroei in de dunne darm. Dat komt omdat bij EPI onverteerd voedsel de darmen passeert, waardoor bacterien in de dunne darm gevoed worden. Ze krijgen hier dus uitgebreid de mogelijkheid om zich te vermeerderen, terwijl dat normaal gesproken in de karteldarm gebeurt (waar ze horen te leven).
Het toevoegen van verteringsenzymen aan de voeding van de hond is hiervoor de aangewezen stap. Dit kan door middel van een poeder maar ook door rauwe pancreas. Ze worden het best bevochtigd gegeven en op kamertemperatuur. Geef je rauwe pancreas, ga dit dan nooit verhitten. De verteringsenzymen zullen ook dan weer vernietigd worden.
Verteringsenzymen kunnen ook helpen bij bacteriele overgroei. Doordat ze helpen de voedingsdeeltjes af te breken, verminderen ze vaak ook een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of verstopping. De opname van voedingsstoffen wordt beter.
TIP: wil je probiotica gaan geven, geef dan aarde-producten. Dus organismen uit de grond, de aardbodem. Dit soort probiotica vormt sporen die in zijn geheel door de dikke darm en karteldarm bewegen. Hierdoor voeden ze dus niet de bacterien in de dunne darm. Veel andere probiotica doen dat wel en dat is juist niet wat we willen in dit geval. Een combinatie van humus en fulvinezuur is een mooi product om hierbij in te zetten.
Chronische pancreatitis
Pancreatitis betekent 'ontsteking van de pancreas'. En dit kan chronisch worden. Laat ik hierbij vermelden dat we het dus echt hebben over CHRONISCHE pancreatitis. Er is ook acute pancreatitis en hiervoor is gelijk hulp vereist van de dierenarts. Er is dan sprake van braken, koorts, veel pijn, sloomheid en uitdroging. In heel ernstige gevallen kunnen honden hieraan overlijden wanneer niet tijdig medische zorg wordt ingeschakeld. Dit is dus wat anders dan chronische pancreatitis, waar we het in dit gedeelte over hebben. Laat het belangrijk zijn om dit uit elkaar te houden.
De symptomen van chronische pancreatitis zijn:
* Lethargie of gebrek aan eetlust
* Meerdere malen/periodiek overgeven en/of diarree
* Buikpijn/rusteloosheid
Wanneer pancreatitis chronisch is, komen deze symptomen op en af naar boven. De heftigheid in vergelijking met acute pancreatitis is minder. Maar nog steeds net zo goed heel vervelend voor de hond en het moet dan ook zeker serieus worden genomen. Laat het niet sudderen, want het kan uitmonden in EPI of diabetes. Zoek dus een goede (holistisch) dierenarts en ondersteun jouw hond in de tussentijd met juist passende voeding. Beweeg naar behoefte, maar overvraag je hond niet. Vaccineer niet, omdat vaccinaties een belangrijke factor zijn bij ontstekingsreacties in het lichaam.
Naast andere supplementen heeft het lichaam van jouw hond behoefte aan verteringsenzymen. Aangezien de pancreas niet naar behoren functioneert, zal het namelijk niet de enzymen produceren die jouw hond nodig is en zal dit dus op een andere manier aangevuld moeten worden.
Andere spijsverteringsklachten en malabsorptie (aandoeningen waarbij opname van voedinsstoffen tekort schiet)
Verteringsenzymen kunnen ook heel goed ingezet worden bij verschillende andere klachten van het spijsverteringssysteem, of bij malabsorptie. Ze zijn hierbij een goede ondersteuning van het dieet. Bij deze klachten kunnen we dan denken aan:
* Leaky Gut Syndroom (lekkende darm)
* IBD (inflammatory bowel disease). Bij IBD gaan er teveel ontstekingscellen naar de darm, als (overdreven) reactie op bepaalde voedselbestanddelen of bacteriën in de darm (die bij een gezond dier geen problemen zouden geven). Dit kan zich overal in het maag-darmkanaal manifesteren, maar komen het meest voor in dunne en dikke darm. De meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree, verminderde eetlust en vermageren. Maar de symptomen kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de uitbreiding van de ontstekingscellen in de darm.
* Opgeven van maagzuur
Chronische gezondheidsklachten
Honden met voedselovergevoeligheden, allergieen, herhaaldelijke oorontstekingen of huidklachten kunnen ook zeker baat hebben bij het toevoegen van extra verteringsenzymen. Met in het achterhoofd de wetenschap dat dit soort klachten vaak voortkomen uit een verminderde darmgezondheid, is het dus een pre om de weerstand in de darmen te vergroten.
In principe kan elke chronische gezondheidsklacht een aanwijzing zijn dat jouw hond niet alle enzymen binnen krijgt die het nodig heeft. Denk even aan de keten van gebeurtenissen die plaatsvindt in het lichaam van jouw hond. Een gebrek aan verteringsenzymen leidt tot een gebrek aan voedinsstoffen. Dit veroorzaakt een gebrekkige darmgezondheid wat weer ontstekingen in het systeem kan opleveren, met chronische aandoeningen tot gevolg.
Veel chronische gezondheidsklachten kunnen baat hebben en verbeteren bij een betere opname van voedingsstoffen. En dat kan dus ondersteund worden door het geven van extra verteringsenzymen!
Goed, hoe maak je nou een keuze uit wat je gaat geven?
KIEZEN VAN GOEDE VERTERINGSENZYMEN
Als eerste: gebruik geen verteringsenzymen voor humaan gebruik! Jouw hond heeft andere verteringsenzymen nodig dus neem alleen enzymen die geschikt zijn voor veterinair gebruik.
Hieronder volgen een aantal goede producten die voorzien in de juiste verteringsenzymen:
Pancreas
Er zijn twee redenen om pancreas op te nemen als verteringsenzym. Als eerste: de pancreas geeft de meeste verteringsenzymen af die jouw hond nodig heeft. Omdat deze enzymen zich in de pancreas bevinden kan het supplementeren van pancreas belangrijke verteringsenzymen als protease, lipase en amylase leveren.
Ten tweede: het geven van pancreas kan de pancreas in het lichaam ondersteunen en er weer toe aanzetten zelf de verteringsenzymen weer te gaan aanmaken.
Papaine
Papaine is een enzym wat we vinden in de papaja plant. Het helpt bij het verteren van eiwitten. Sterker nog: papaja wordt vaak gebruikt om vlees malser te maken dus dat het vlees kan afbreken dat blijkt.. Het kan ook het immuunsysteem van jouw hond versterken en werkt anti-parasitair. Papaine wordt veel toegepast in medicijnen om zijn pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Bromelaine
Bromelaine komt van ananas. Het breekt eiwitten af en staat ook bekend om zijn eigenschappen pijn en zwelling te verminderen. Met name in de neus, bijholtes en tandvlees. Het kan ook brandwonden helpen helen en ondersteunend werken bij artritis en spierpijn.
Betaine HCL (hydrochloride)
Betaine HCL is de natuurlijke vorm van zoutzuur. Zoutzuur wordt geproduceerd in het spijsverteringsstelsel, waar het pepsine maakt. Dit enzym breekt eiwitten af, het geeft de productie van zoutzuur in de maag een boost, het kan helpen eiwitten te verteren en het stimuleert darmenzymen. Het ondersteunt verteringsenzymen en de microbiota (een verzameling van microben die op een bepaalde plek leven) in de darm.
Cellulase
Honden hebben van nature geen cellulase. Dit enzym komt voor in de magen van herkauwers. En toch kunnen veel honden dit goed gebruiken. Speciaal wanneer brokken worden gegeten. Cellulase helpt vezels af te breken. Veel brokken bevatten vezelachtige vullers als cellulose (wat eigenlijk zaagsel is). Een verteringsenzym als cellulase kan dus echt een must zijn om dit af te breken en de spijsvertering te ondersteunen. Het helpt jouw hond ook om granen en ander plantaardig materiaal in de voeding te verteren. Cellulase heeft daarnaast nog een ander voordeel: het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Invertase
Invertase wordt gevonden in gist en pollen. Het is heel belangrijk voor de gezondheid van de spijsvertering. Het haalt suiker uit elkaar tot glucose en fructose, wat helpt om zetmeel/koolhydraten te verteren. Dit helpt om suikers uit het spijsverteringskanaal te halen, voordat ze kunnen fermenteren en klachten kunnen gaan veroorzaken. Invertase heeft ook antiseptische en antibacteriele eigenschappen en het verhoogt de immuniteit.
Ossengal
In het begin noemde ik de galblaas als belangrijk orgaan in het spijsverteringssysteem van jouw hond. De lever produceert gal, wat wordt opgeslagen in de galblaas. De galblaas geeft gal af na een maaltijd, om vetten af te breken in vetzuren voor de vertering. Gal helpt ook het bloedsuiker metabolisme te reguleren en elimineert afvalstoffen.
Als de galblaas niet genoeg gal produceert, en de vetten dus niet goed genoeg afgebroken kunnen worden, is het een idee om gal bij te gaan voeren. Ossengal in dit geval helpt ook bacterieovergroei, dus het kan ook nuttig zijn wanneer er een teveel aan bacterieen in de dunne darm aanwezig zijn.
HOE GEEF JE JOUW HOND ENZYMEN?
Nogmaals; gebruik enzymen voor dierlijk gebruik. Kant en klare verteringsenzymen worden gebruikt met voedsel. Je kunt er een beetje water bij gebruiken indien nodig. Als jouw hond EPI heeft, dan is het goed om de enzymen even te laten weken voor 20-60 minuten.
Onthou dat hitte enzymen vernietigt. Voeg ze dus nooit toe aan verwarmde voeding. En warm de voeding ook niet op nadat je de enzymen hebt toegevoegd.
Bijwerkingen worden niet vermeld, de enige bijwerking is een verbeterde spijsvertering. Mocht het toch gebeuren dat er meer ontlasting komt of gasvorming, minder dan de enzymen. Je bent dan te snel met te veel gestart. De spijsvertering krijgt een boost en dat moet rustig worden opgebouwd.
Wil je natuurlijke enzymen gebruiken uit natuurlijke voedingsmiddelen die enzymrijk zijn, kijk dan eens naar de volgende producten:
VOEDING RIJK AAN VERTERINGSENZYMEN
* Fruit als banaan, mango, papaja, ananas en kiwi
* Gember
* Honing
* Troebele appelazijn
Let op: gebruik fruit niet tegelijk met rauw vlees. Het fruit kan dan gaan gisten. Geef het een uurtje voor het eten of twee uur erna.
SAMENVATTEND:
Geef vooral extra verteringsenzymen aan honden die
* Brokvoeding of blikvoeding eten
* Allergieen, huidklachten of voedselovergevoeligheden hebben
* EPI, malabsorptie of andere spijsverteringsklachten hebben
* Chronische gezondheidsklachten hebben, inclusief artritis of andere bewegingsproblemen
* Ouder zijn
* Die gefluoriseerd water drinken (geef het liefst bronwater of gefilterd water)
Wanneer jouw hond de voedingsstoffen beter opneemt, dan zal hij alle voordelen ervaren van een goede spijsvertering. En dat betekent een sterker immuunsysteem, een betere weerstand en minder chronische klachten.
Dus welk gezondheidsissue er ook speelt: denk altijd aan spijsverteringsenzymen!
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken