Oorklachten bij hond en kat; geen op zichzelf staande klacht!

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

 

 

Een aantal dagen terug sprak ik iemand die mij vertelde dat haar hond tabletten en een spuit had gekregen tegen jeukklachten. Ook had hij een crème om te gebruiken voor zijn vieze oren. Ze waren al een paar keer uitgespoten maar dat hielp niet voldoende.

Tot slot was ze de dag ervoor naar de dierenarts gegaan om de anaalklieren van de hond voor de zesde keer uit te laten knijpen. Ze had de tip gekregen om de anaalklieren eventueel te laten verwijderen zodat ze niet steeds weer terug hoefde te komen. Toen ze toch daar was nam ze gelijk nieuwe zalf mee om de hotspots te behandelen die steeds weer terug kwamen.

 

Ik schrok toen ik dit verhaal hoorde en moest me eerlijk gezegd nogal inhouden om niet gelijk mijn toch wel wat afkeurende mening te laten blijken. Zo jammer dit. Het gebeurt namelijk (te) vaak dat al deze klachten als afzonderlijk worden gezien en ook op deze manier worden behandeld (en dat eigenaren er op vertrouwen dat dit ook de juiste manier van handelen is).

 

LASTIGE OREN

Jeukende oren, klapperen met de oren, schudden met de kop, stinkende oren, pijnlijke oren bij aanraken, bruin/zwart smeer in de oren, met de kop over de grond schuren, daadwerkelijke oorontstekingen... veel mensen komt het bekend voor omdat ze een hond of kat hebben die deze symptomen liet of laat zien. Met tussenpozen omdat het dan weer een tijdje goed gaat, of dag in dag uit, zonder ook maar enige verbetering.

Net als andere huidproblemen zijn terugkerende/chronische oorklachten echter vaak een symptoom van een onderliggende klacht. Dat betekent dat verder moet worden gekeken dan de oren van hond of kat om het probleem aan te pakken. En die mogelijkheid moeten we met beide handen aangrijpen, want het is zeker de moeite waard!

 

OORONTSTEKING

Laat ik qua oren nou eens beginnen met de oorontsteking.

Oorontstekingen, ook wel Otitis Externa genoemd, zijn vandaag de dag één van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Zeker bij de hond. En ze zijn ook nog eens enorm frustrerend omdat ze de neiging hebben steeds weer terug te komen en heel vaak wordt geen duidelijke (medische) oorzaak gevonden.

Dit kan voor een groot deel te maken hebben met de manier waarop een oorontsteking wordt behandeld. Vaak wordt al snel antibiotica voorgeschreven. Dit kan helpen in acute situaties en wanneer er sprake is van een echte ontsteking, maar heeft vaak maar een kort effect. Op lange termijn geeft het alleen maar meer onbalans en onderdrukking, wat weer zorgt voor extra ongemak in de toekomst. Bovendien, wanneer er helemaal geen sprake is van een ontsteking, maar antibiotica 'voor de zekerheid' wordt ingezet, heeft dit dus compleet geen zin. Het brengt je alleen verder van huis, omdat antibiotica nou eenmaal erg veel invloed heeft op de (darm)gezondheid.

Immers: een goede gezondheid begint in de darmen..

 

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

 

 

HOE ZIEN OORONTSTEKINGEN ER UIT?

De symptomen zijn vrij duidelijk: het proces start vaak met het schudden of scheef houden van de kop. Wanneer je dan in het oor kijkt is het mogelijk het volgende op te merken:

 

- bruine of roodachtige afscheiding

- geur uit het oor, zoet ruikend of naar oude kaas

- roodheid

- zwelling

- korsten of een korstachtige huid

 

Qua gedrag valt vaak op dat het dier zijn oor/oren langs de meubels of struiken wrijft, rondom of in het oor krabt en zoals al genoemd; schudden met de kop, klapperen met de oren of het aangedane oor slap langs de kop laat hangen. Vaak wordt aanraking van het oor ook niet als prettig ervaren.

Maakt de hond of de kat hierbij ongewone bewegingen met de ogen, draait hij rondjes om zijn as of raakt hij zijn balans kwijt dan is het verstandig dit na te laten kijken door een arts, omdat er dan sprake kan zijn van een diepere infectie.

Is dit niet het geval en ziet u alleen (enkele van) de bovengenoemde symptomen in het uitwendige oor, dan is het een optie om dit op natuurlijke wijze te gaan behandelen.

 

OORZAKEN VAN EEN OORONTSTEKING

Er kunnen verschillende oorzaken zijn, waaronder:

 

- bacteriën

- gisten

- allergieën

- hormoon-disbalans

 

Veel mensen hebben wel eens gehoord dat oorontstekingen veroorzaakt worden door lange flapperige oren, zwemmen, vocht, viezigheid of haren in de gehoorgang. En toch zijn er meer dan voldoende honden die dagelijks zwemmen of harige oren hebben zonder ook maar ergens last van te hebben. Natuurlijk kan er een grotere kans bestaan, maar oorontstekingen zijn maar zelden gewoon oorontstekingen. Vaak zijn ze een teken van een dieper liggend probleem, zoals:

 

Bacteriële infecties

Bacteriën zijn de voornaamste veroorzakers van oorontstekingen. De hond of de kat heeft goede bacteriën in zijn oren die ziekmakende en schadelijke bacteriën onder controle houden. Deze subtiele balans kan soms omver gegooid worden en wanneer dit gebeurd kan het risico bestaan dat schadelijke bacteriën gaan overheersen.

Bacteriën uit een besmette waterplas kunnen het oor binnen komen en een kolonie gaan vormen omdat er niet voldoende goede bacteriën zijn om dit tegen te gaan. Of bacteriën die normaal gesproken gevestigd zijn in de oren van de hond (Stapylococcen) kunnen vermeerderen wanneer er sprake is van een onder druk staand immuunsysteem. Het is goed om dit in gedachten te houden wanneer oorontstekingen steeds terug komen.

 

Gist- of schimmelinfectie

Schimmels zijn ook normale 'bewoners' in de oren van de hond of de kat. Ze leven in goede harmonie samen met de bacteriën in kleine kolonies die we microbioom noemen. Net als bacteriën kan ook gist de overhand gaan nemen als het immuunsysteem niet goed werkt of wanneer de hond of de kat bijvoorbeeld een Leaky gut (lekkende darm) heeft.

Heel vaak zijn oorontstekingen een resultaat van een minder goed werkend immuunsysteem, als bijvoorbeeld allergie, hormoon-disbalans of schildklierproblemen. Een keer een oorontsteking is niet gelijk alarmerend, er zijn natuurlijke middelen om dit te verhelpen en de balans in de microbioom te herstellen.

Echter, wanneer de hond of kat herhaaldelijk last heeft van oorontstekingen, dan is het van belang de aandacht te richten op de gesteldheid van het immuunsysteem. Hieronder worden een aantal natuurlijke middelen genoemd, die van nut kunnen zijn bij de behandeling van oorklachten:

 

- appelazijn

- mullein (toorts/verbascum/velvetplant)

- oregano-olie

- calendula

- kokosolie

 

EIGEN NOOT:

Ga niet gelijk alles op eigen initiatief of tegelijkertijd toepassen. Vraag goede en duidelijke uitleg en gebruiksadvies aan geschoolde therapeuten. Oreano-olie bijvoorbeeld mag NOOIT ONVERDUND gebruikt worden! Bij katten mag je niet eens alle olien gebruiken, pas hiermee goed op! En appelazijn mag NIET worden gebruikt in rode en zere oren omdat dit bijzonder pijnlijk kan zijn. Weet wat je doet, om te voorkomen dat problemen juist verergeren! Wil je meer informatie over de producten die te zijn gebruiken ter verlichting, neem dan even contact op (www.meatandmorehaaksbergen.nl)

 

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

 

 

ALS ONTSTEKINGEN CHRONISCH WORDEN

Wanneer sprake is van aanhoudende of steeds terugkerende oorontstekingen dan is het verstandig om te bekijken of er sprake is van een Leaky Gut. Veel honden kunnen hier symptomen van laten zien, en een Leaky Gut kan zorgen voor bacterie-overgroei. Een gevolg hiervan kunnen op allergie-lijkende symptomen veroorzaken, bijvoorbeeld gisten. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door:

 

- niet passende voeding

- medicatie en andere gifstoffen (waaronder ontwormingsmiddelen, chemische vlooien/tekenmiddelen)

- chronische stress of juist verveling

- over-vaccinatie

 

Wanneer oorontstekingen steeds weer terugkomen, is het goed om de voeding eens te bekijken en waar mogelijk te wijzigen/te verbeteren. Vermijdt indien mogelijk een teveel aan medicatie en chemicaliën (chemische vlooien/tekenmiddelen, shampoo, enzovoort).                                                                                                                         

Dit geldt ook voor vaccinaties; wees kritisch en kies voor een titerbepaling. Als je meer wilt lezen over een Leaky Gut, kijk dan even verder op deze blogpagina.

 

EIGEN NOOT:

Alleen 100% gezonde honden en katten mogen worden gevaccineerd (als dit nodig is). Als er op zowel fysiek gebied als mentaal gebied ook maar iets speelt, dan is de hond of kat dus niet 100% gezond en zou het immuunsysteem niet verder belast mogen worden.

De huid is het grootste orgaan, en oorontstekingen zijn een teken dat er iets in het lichaam niet goed gaat. Het behandelen van oorontstekingen met antibiotica en/of steroïden zal de bacteriële onbalans alleen maar doen toenemen. Het probleem kan zich dan heel makkelijk verschuiven van de oren naar de darmen, met immuun-disfunctie tot gevolg.

Heeft uw hond of kat oorklachten? Verdiep u dan eens in het natuurlijk behandelen hiervan. Het blijft de meest gezonde en vriendelijke manier om te helpen het immuunsysteem weer in balans te brengen en te houden.

 

EIGEN NOOT:

Vraag advies bij een holistisch dierenarts, klassiek veterinair homeopaat, natuurgeneeskundige of andere gediplomeerde holistisch therapeut. Zij kunnen u helpen om precies datgene in te zetten wat bij de problemen van UW hond past. Geen hond is hetzelfde, dus de kans is groot dat uw hond meer baat heeft bij een ander product dan de hond van de buren.

 

HOE KUNNEN OORKLACHTEN TOT STAND KOMEN?

Veel honden en katten krijgen te maken met niet passende voeding of voeding van bedenkelijke kwaliteit, vaccinaties, medicatie, pesticiden, vlooienmiddelen, wormmiddelen en andere chemicaliën. Het lichaam moet al het mogelijke doen om van deze afvalstoffen af te komen. Dit gebeurt onder andere via de darmen, het urinesysteem, de huid en de oren. Uitscheiding en ontsteking van de oren is vaak een teken dat het lichaam zich probeert te ontdoen van hetgeen er niet hoort. Vanuit holistisch oogpunt is dit iets positiefs, het dierenlichaam wordt aan het werk gezet met als doel zichzelf te helen en vrij te geraken van alle ballast. Dit willen we het liefst niet verstoren, het is een natuurlijk iets en dat moet een kans krijgen.

In veel gevallen wordt een arts geraadpleegd en gaat de eigenaar naar huis met een zalfje, druppels en/of antibiotica. Bij gebruik hiervan lijkt het inderdaad beter te worden en na een tijdje wordt het probleem als verholpen beschouwd. Met als gevolg dat het een aantal weken of maanden later even zo vrolijk opnieuw opduikt. Reden hiervan is dat zalven, druppels en medicatie de symptomen onderdrukken, zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken. Volgende stap: een nieuwe antibiotica-kuur, een ander zalfje en eventueel pijnstillers. Helpt dit ook niet meer, dan wordt overgestapt op prednison.

Als klassiek homeopaat en holistisch therapeut ben ik van mening dat door deze onderdrukkende therapieën de symptomen dieper gaan zitten, waardoor het dier na verloop van tijd juist dieper ziek zal worden.

Er kunnen een aantal factoren zijn die meespelen bij deze uitscheidingsklachten. Voeding is dus een heel belangrijk punt. Misschien wel het meest belangrijk. Er bestaan veel soorten voeding met een hoog gehalte aan onbruikbare voedingsstoffen. Denk hierbij aan granen, gist, suikers, conserveringsmiddelen, zouten, enzovoort. Daarnaast kan er sprake zijn van bepaalde diersoorten in de voeding, waardoor klachten ontstaan. Doordat het lichaam hier niets mee kan en het dus als ballast wordt ervaren, moet het zich een weg naar buiten vinden en zoals hierboven al beschreven gebeurt dit onder andere via huid/oren. Het is dus goed om kritisch te kijken naar de voeding die het dier krijgt. Schonere voeding zorgt voor minder ballast en dus minder uitscheiding.

Veel mensen hebben de neiging om de oren steeds schoon te willen maken. Hiervoor gebruiken ze dan een wattenstaafje. Echter, hiermee wordt vaak het oorsmeer juist verder naar binnen gedrukt en het veroorzaakt ook vaak extra pijnklachten omdat het staafje al snel te diep de gehoorgang in gaat.

 

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

 

 

Een fijn product om te gebruiken is Hypercal; een combinatie van de oertincturen Hypericum en Calendula. Dit werkt bacterie-dodend, reinigend, jeukstillend en kalmerend. In verdunde vorm kan dit in de oren worden aangebracht. Het sluit de oren niet af, wat met zalven en cremes vaak wel het geval is en dit zorgt voor een broeiende plek waar bacteriën naar hartenlust kunnen groeien. Ook de oorreiniger van H & G is een fijn 100% natuurproduct wat snelle ondersteuning kan bieden bij oorklachten en/of oorontstekingen.

Heel belangrijk bij dieren met oorklachten is dus om alle mogelijke afvalstoffen zoveel mogelijk te verminderen, dan wel te vermijden.

Bij een klassiek homeopathische behandeling voor dit soort klachten wordt gekeken naar het gehele dier. Dus niet alleen de klacht. Het ene dier laat symptomen juist zien wanneer het vochtig, koud weer is en het andere dier verslechterd bij droge warmte. Ook de erfelijke aanleg is belangrijk; komen deze klachten ook in het voorgeslacht en het ras voor? Wanneer is de klacht ontstaan?

Aan welke kant openbaart de klacht zich; links, rechts of misschien beide kanten? Spelen er meer dingen mee, als bijvoorbeeld terugkerende hotspots of anaalklierproblemen? Hoe gedraagt het dier zich wanneer de symptomen zich openbaren? De antwoorden op deze vragen zijn per dier vaak verschillend en moeten ook als zodanig behandeld worden.

Zo zijn er een heleboel dingen die naar voren komen en wanneer het gehele beeld duidelijk is zullen de uitgekozen klassiek homeopathische middelen het zelfherstellend vermogen van uw dier helpen om weer in evenwicht te komen.

Niets onderdrukkends, niets bezwaarlijks, gewoon puur natuurlijk het dier op vriendelijke wijze helpen genezen.

Maar.. een klassiek homeopathische behandeling en sowieso alle natuurlijke behandelingen vragen wel om wat meer: alle omstandigheden moeten goed zijn. Je kunt een behandeling starten voor chronische oorklachten (of welke andere klacht dan ook), als je vervolgens niks wijzigt in de voeding of bereid bent alle andere belastende factoren achterwege te laten, dan is het dweilen met de kraan open. Het hele plaatje moet dus kloppen.

 

Ik wil met dit stuk benadrukken dat vieze oren, pijnlijke oren, oorontstekingen, stinkende oren of andere klachten rondom de oren vaak geen op zichzelf staand probleem zijn. Het betekent dat het dier teveel belastende stoffen binnenkrijgt die steeds maar weer uitgescheiden moeten worden. Steeds weer opnieuw raakt het emmertje vol. Het probleem zit hem dus niet zozeer in de oren, maar in wat er binnenkomt. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt..

 

Dierlijke, Water, Natuur, Hond

 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss