Kan gedrag van honden veroorzaakt worden door een verminderde conditie van de darmen?

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

 

 

Ik las het artikel van Vanessa Jones in Dog's Naturally Magazine, over de relatie tussen de gezondheid van de darmen en gedrag van honden. Erg interessant, ook omdat ik regelmatig van mensen hoor dat na overstappen op andere, beter passende voeding, de hond veel beter in zijn vel lijkt te zitten en relaxter is geworden. Of juist een stuk actiever.

Ik heb het artikel vertaald, zodat het misschien voor meer mensen interessant wordt om te lezen.

 

'Weleens in de supermarkt het kind gezien wat woedend de longen uit zijn lijf schreeuwt? Daar staan ze dan in het gangpad; de panische ouder en het rood aangelopen stampvoetende kind.

Ook weleens in het winkelwagentje gekeken om te zien wat er in ligt? Ik wel. En vaak zie ik dan cola, chips en chocola.

Als je dit zou zien, zou je dan denken 'ah, dat verklaart een hoop, kijk wat het kind te eten krijgt?'

 

Laten we dit voorval eens loslaten op onze honden. Wat eet jouw hond en zou het voer gedragsproblemen bij honden kunnen geven?

Er zijn al veel studies gedaan naar de mogelijke invloed van bepaalde voedingsmiddelen op het gedrag van kinderen waarbij relaties worden gelegd tussen suikers en geraffineerde koolhydraten en overprikkelde, humeurige kinderen. Het advies hierin is om voorbehandelde voedingsmiddelen te vervangen door natuurlijke middelen.

Als we kijken naar de voeding van honden en de rol die het speelt in de darmen, dan gaan we vaak achteloos voorbij aan de mogelijke effecten die dit kan hebben op het gedrag.

Een recente studie in Los Angeles heeft laten zien dat de darmflora gelinkt kan worden aan bepaalde gedeeltes van de hersenen die stemming en gedrag beïnvloeden met daarbij mogelijk zelfs de reactie op angstgevoelens.

We kunnen zien dat suikerrijke diëten, grote hoeveelheden transvetten en andere ongezonde voeding kan leiden tot stemmingsstoornissen als depressie en spanning/angst.

 

WAAROM?

Omdat suikerrijke, behandelde voeding leidt tot het vrijkomen van bacteriële gifstoffen, lipopolysacchariden genaamd. Deze bevinden zich normaal gesproken veilig in de darm van de hond, maar zodra ze in de bloedbaan terecht komen (dankzij de vetrijke voorbehandelde voeding) worden ze toxisch.

 

 

How Long Does It Take A Dog To Digest Food

 

 

MAAR WAT DOET DAT DAN MET HET GEDRAG?

De lipopolysacchariden vernietigen de hersencellen die de neurotransmitters dopamine en serotonine aanmaken. Je weet wel: de zogenaamde gelukshormonen. Een gebrek aan deze hormonen kan een aanmerkelijke impact hebben op het gedrag van de hond.

Het verbeteren van de darmflora kan eraan bijdragen dat er meer neurotransmitters geproduceerd worden.

En dat verbeteren doen we dus door middel van de juiste, passende voeding.

Het enterisch zenuwstelsel (dit is het eigen zenuwstelsel van het spijsverteringssysteem en behoort tot het autonome zenuwstelsel. Het enterisch zenuwstelsel communiceert met het centrale zenuwstelsel) linkt aan de emotionele aspecten van het centrale zenuwstelsel. Simpel gezegd: bij alles wat wordt gegeten, zendt het enterisch zenuwstelsel boodschappen uit naar de hersenen. Dit heeft invloed op de emotionele gemoedstoestand.

 

We weten dat verhitte, voorbehandelde voeding (hetzij in combinatie met een heel groot aandeel op graan gebaseerde ingrediënten), kleurstoffen, zoetstoffen, conserveringsmiddelen en andere toevoegingen een oorzaak kunnen zijn in het ontstaan van Leaky Gut (lekkende darm).

We weten ook dat een kind wat grote hoeveelheden chemische toevoegingen binnen krijgt 'hyperactief en/of onbeheersbaar' gedrag kan ontwikkelen.

En ja, we kunnen er dus best van uit gaan dat symptomen rondom het gedrag van honden in stand kunnen worden gehouden door een gebrek aan passende voeding, vrij van chemicaliën en onnatuurlijke toevoegingen.

 

 

SYMPTOMEN/GEDRAG WAT WE HIERBIJ KUNNEN ZIEN

- verlatingsangst

- zelfbeschadiging

- agressie

- obsessief dwangmatig gedrag

- overbeweeglijk/mentaal en fysiek niet tot rust komen

 

Om hier op een juiste manier mee bezig te gaan, is het goed hulp in te schakelen van een professional op het gebied van holistische zorg; het dier moet in zijn geheel worden bekeken. Het heeft niet heel veel zin dit alleen met gedragstherapie te willen oplossen. Zolang het vermoeden kan bestaan dat symptomen door de voeding kunnen worden veroorzaakt, kan dit een klacht-onderhoudende omstandigheid blijven en zal dus als eerste aangepakt moeten worden.

Ook belangrijk is om te kijken of er sprake kan zijn van Leaky Gut. Wanneer dit het geval is, zal de behandeling zich hier ook op moeten richten.

Er zijn veel manieren om de darmen te helpen weer efficiënt te gaan werken en de negatieve impact op het gedrag te verminderen/te doen verdwijnen.

 

Om te beginnen: kijk eens goed naar de hoeveelheid belastende stoffen die het dier binnen krijgt. Is het nodig? Waar komt deze ballast vandaan? Is het vanuit de voeding, de vaccinaties, chemische parasietenbestrijding, is het misschien vanuit de omgeving?

Waar ze ook vandaan komen, het ondermijnt het systeem dus tijd voor een switch!

 

 

can dogs eat liver

 

 

Een aantal tips en adviezen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de darmflora/het spijsverteringssysteem:

- Overweeg te gaan titeren ipv automatisch vaccineren

Vaccinaties kunnen (met name bij gevoelige honden) het immuunsysteem ondermijnen en het evenwicht van de darmbacteriën uit balans brengen. Wanneer de immuniteit in de darmen goed is, draagt dit bij aan het gehele immuunsysteem. Ga daarom liever eerst titeren, om te voorkomen dat er onnodig chemische stoffen worden ingespoten.

 

- Gebruik natuurlijke producten om te ontwormen

Ga niet proberen 'preventief' te ontwormen met chemische middelen. Deze vernietigen ook de goede bacteriën in de darmen. Er zijn verschillende natuurlijke producten die gebruikt kunnen worden om de hond vrij te houden van inwendige parasieten. Voorbeelden hiervan zijn diatomeeënaarde en pompoenzaad.

 

- Vraag advies aan een goed geschoolde therapeut

Die het dier als één geheel ziet, een systeem waarbij alles met elkaar in verbinding staat. Er zijn voldoende therapeuten die zowel op het gebied van mentale en fysieke gezondheid als op voedingsgebied dusdanige kennis hebben dat ze je hierbij goed op weg kunnen helpen.

 

- Gebruik natuurlijke producten tegen vlooien en teken

Indien het toch gewenst is om iets te gebruiken tegen uitwendige parasieten, kies dan voor een natuurlijk product. Chemische producten komen in de bloedbaan terecht, vernietigen op hun beurt ook veel goede bacteriën en zetten het immuunsysteem onder druk. Bovendien kunnen ze erg belastend werken op de organen.

 

- Geef goede pre- en probiotica

Dit kun je makkelijk doen door bijvoorbeeld gefermenteerde groente te voeren of bijvoorbeeld kefir.

 

Noot Angel:

Het is wel goed dit eerst te overleggen wanneer de hond onder behandeling is. In bepaalde gevallen is het beter geen probiotica te gebruiken. Er wordt vaak te snel geroepen om vooral probiotica te geven maar dit is niet in alle gevallen de juiste oplossing.

 

- Voer voeding die bij de spijsvertering van uw hond past

Vermijdt overbodige chemische toevoegingen, suikers, zouten, kleur-, geur- en smaakstoffen en kies datgene dat het beste past bij het spijsverteringssysteem. Heeft u geen mogelijkheid of wilt u geen verse rauwe voeding voeren, overleg dan met iemand die verstand heeft van voeding en de samenstelling hiervan om te kijken wat naast de verse voeding geschikt zou zijn om te voeren.

Veel honden hebben aantoonbaar baat bij een voedingsverandering. Soms is de verandering minimaal, soms is er iets meer nodig. Het is absoluut de moeite waard om bij symptomen rondom gedrag de aandacht te richten op de samenstelling van de voeding en te kijken naar alternatieven.

 

- Voeg eventueel andere natuurlijke supplementen toe

Langdurig voeding voeren die niet past bij de hond, kan er toe leiden dat er andere klachten bij komen. Dit kan een gistoverschot zijn, bacterie-overgroei of andere uitscheidingsklachten. In de holistische benadering wordt ook dit alles meegenomen en kan het nodig zijn extra supplementen toe te voegen die kunnen bijdragen aan het oplossen of verminderen van de symptomen. Voorbeelden hiervan zijn kurkuma, slippery elm of marsmellow root. Ga dit niet zelf zonder begeleiding onbeperkt toepassen maar doe dit onder begeleiding.

 

Noot Angel:

Het is wel belangrijk dat goed gekeken wordt of het gedrag van de hond echt 'veranderd' moet worden. Is het niet gewoon passend bij de leeftijd? Zijn het gedragingen die voortkomen uit eigenschappen die passen bij het ras? Vragen we zelf niet teveel? Hebben we te hoge verwachtingen? Kunnen we de hond wel hond laten zijn? Mocht na deze vragen duidelijk blijken dat het gedrag van de hond hem/haarzelf ook in de weg in zitten, dan is het goed hier iets mee te doen.

 

 

Lectins in dog food

 

 

Heb je een hond die qua gedrag ondersteuning kan gebruiken dan is het dus belangrijk te werken aan de conditie van de darmen, de darmflora, het spijsverteringssysteem. Bovenstaande tips en adviezen zijn nog maar een begin, maar wel een heel belangrijk begin. Verder hebben we dus een holistische benadering nodig, eentje die alles mee pakt: erfelijkheid, ras, opvoeding, voeding, omgevingsfactoren, gezondheid, beweging, training en het ombuigen van gedrag.

Wanneer op gedragsniveau iets willen bereiken is het belangrijk al deze factoren mee te nemen, aangezien ze allemaal het welzijn van de hond beïnvloeden. Zowel op mentaal, fysiek en zielenniveau.

 

Noot Angel:

Ik hoor wel eens eigenaren die besluiten om rustgevende reguliere middelen te gebruiken. Hiermee wordt de oorzaak niet opgelost, slechts symptomen bestreden. Dat is jammer, en het komt naar mijn idee de hond niet ten goede. Ik wil met deze vertaling geen discussie starten, het is puur bedoeld om te informeren.

(Ik zal daarom ook niet reageren op opmerkingen)

 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss