Bijt jouw hond op zijn pootjes? Geef hem een voetenbadje!
Er zijn maar bar weinig honden die schoenen of sokken dragen. Misschien als ze geblesseerd zijn, maar over het algemeen lopen alle honden gewoon op blote voeten. Ook gaan de meeste honden niet wekelijks in bad. Allergenen en chemische stoffen uit de omgeving verzamelen zich dus op de vacht en de huid om daar hun irritante eigenschappen los te laten.
Met jeuk en roodheid tot gevolg, want iets wat irriteert: daar moet je als hond wel aan likken en/of bijten.
Om er in elk geval voor de zorgen dat de poten van jouw hond zoveel mogelijk gevrijwaard blijven van irriterende stoffen kan het een goed plan zijn om een voetenbadje te introduceren.
Pesticiden, plantaardige stoffen, grassen, onkruid, pollen, schimmels en mijten zijn maar een paar voorbeelden van stoffen die zich kunnen verzamelen op de poten van jouw hond. Het blijft aan de voetzooltjes zitten, het kruipt tussen de tenen en kan op deze manier zorgen voor een flinke ballast aan allergenen. En deze allergenen en chemische overload kunnen extreem irriterend werken. Een medicinaal voetbad kan deze ballast helpen verwijderen, waardoor het bijten en likken op de pootjes vaak al voor het grootste deel wordt verholpen.
Het is een simpele, goedkope en krachtige manier maar toch wordt het in de reguliere geneeskunde niet vaak geadviseerd. Het wordt gezien als zinloos, nutteloos. Een pilletje of een spuitje tegen de jeuk is immers veel makkelijker (en veel mensen denken dat het effectiever is). Maar: wanneer het pilletje of het spuitje zijn uitgewerkt, zijn de allergenen op de pootjes nog steeds enorm irritant aanwezig..
Door de oorzaak van de jeuk ook daadwerkelijk weg te nemen creeër je, door gewoon je gezonde verstand te gebruiken, een schone, niet-toxische omgeving en dit zorgt ervoor dat je weg kunt blijven van alle (oh zo makkelijk) voorgeschreven immuunonderdrukkers. Dit is immers helaas nog steeds de meest voorgeschreven therapie bij seizoensallergie.
Het plaatselijk toepassen van niet toxische middelen speelt een belangrijke rol in het behandelen van atopische- en contactdermatitis, maar er wordt tegelijkertijd ook het minst gebruik van gemaakt.
Veel natuurlijke behandelaars zullen beamen dat, gedurende de maanden waarin allergenen qua aanwezigheid op hun toppunt zijn, rond de 50% van het bijten en likken aan de pootjes vermindert kan worden. Gewoon door de eigenaar zelf, door middel van een voetenbadje. Klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar ik heb nu al een aantal positieve ervaringen mogen horen dus ik denk dat het zeker de moeite waard is.
De enige plek waar honden kunnen zweten is via de voetzooltjes en de neus. Worden de voetzooltjes bedolven onder allergenen of andere stoffen die irriteren dan gaat zich dit ophopen. Het zweten zal vervolgens ook niet meer naar behoren verlopen. Een voetenbad kan alle afvalstoffen en allergenen verwijderen, waardoor op die manier de ballast verdwijnt.
HOE VAAK IS EEN VOETENBAD NODIG?
Als jouw hond echt enorm jeukende voeten heeft dan zou ik zeggen: elke keer als de hond buiten is geweest een voetenbad. Maar in elk geval minimaal 1 x per dag.
Likt jouw hond zich frequent aan de pootjes gedurende het seizoen (met name voorjaar/zomer) dan zijn omgevingsallergenen als pollen, grassen, struiken, bomen en mijten een voor de hand liggende oorzaak. Helemaal wanneer jouw hond alle pootjes likt of bijt. Het likken van één pootje is GEEN symptoom voor seizoensallergie; wanneer dit het geval is zal daar een aparte behandeling op moeten volgen.
Maar likt jouw hond alle pootjes, tussen de tenen en eventueel ook in de liezen en aan zijn/haar achterste? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een seizoensallergie. En dit kan zich ook gaan uitbreiden over het gehele jaar.
Is jouw hond hevig geïrriteerd door omgevingsallergenen en verzamelt hij/zij steeds meer hiervan op de pootjes, dan zal de jeuk alleen maar toenemen. Met nog meer likken en bijten tot gevolg. Ik heb honden gezien die zichzelf zo kapot hadden gebeten dat ze niet meer konden lopen..
EEN WASHANDJE VOLSTAAT NIET
Het even afnemen van de pootjes met een washandje is niet voldoende. Je zult hiermee niet hetzelfde bereiken als met een voetenbad. Dus: schaf een afwasbak of een grote kom aan of iets anders waar je de de pootjes van je hond even in kunt laten weken. Kleine hondjes kunnen in de gootsteenbak, grotere honden eventueel in bad of om en om de pootjes in een emmer. Het maakt eigenlijk niet uit waarin, als er maar mogelijkheid is om de pootjes effectief te soppen.
Je bent uiteraard water nodig. In elk geval genoeg om de pootjes in onder te dompelen.
En dan: wat doen we in het water? Een heel fijn middel voor een voetenbad is Betadine. Gewoon de normale Betadine. Een organische jodiumoplossing die schimmelwerend, anti bacterieel en gistwerend werkt. Het is veilig en niet toxisch.
Betadine is overal te koop. Het is een donkere vloeistof. De lichter gekleurde vachten kunnen hier tijdelijk wat donkerder door kleuren, maar ik denk dat elke eigenaar met een ernstig pootjes bijtende hond dit voor het moment nog niet zo'n probleem zal vinden.
Voeg zoveel Betadine toe aan het water dat het de kleur krijgt van icetea zodra je het omroert. Is het te licht, dan iets meer Betadine. Te donker? Beetje water erbij. Ik heb nog liever dat het wat donkerder is, dan te licht.
Laat de hond minimaal twee tot vijf minuten staan in het water. Vooral wanneer de pootjes echt aangedaan zijn - de volle vijf minuten. Gebruik je een bak waar één poot tegelijk in kan, dan neem je deze tijd voor elke poot. Je hoeft niet te wassen of te schrobben, laat de hond gewoon staan. Is 'ie nerveus of gespannen, biedt dan gewoon iets lekkers aan (knabbeltje, lickimat, noem maar op).
Na een paar minuten haal je je hond (of de poot) uit het water en dept deze droog. De Betadine hoeft er niet afgespoeld te worden, liever niet zelfs). In de meeste gevallen, wanneer dit structureel wordt toegepast, dan blijven de pootjes allergeen vrij en hierdoor zal de neiging om te bijten of te likken een stuk kleiner worden.
ALS JE MEER NODIG BENT
Naast allergenen en irriterende stoffen kan het likken van de pootjes ook pijn als oorzaak hebben. Of gedrags- en mentale oorzaken. En wat te denken van huidklachten, waarbij naast het likken van de pootjes ook de rest van het lichaam is aangedaan? Dit heeft natuurlijk wel iets meer nodig dan een voetenbad om dit te behandelen.
Ook voedselintoleranties en voedselallergie kunnen jeukende pootjes veroorzaken, net als een gistinfectie. Het is dan belangrijk om hier verder in te duiken en te kijken of we met passende voeding en eventueel elimineren van ballaststoffen uit vaccinaties, medicatie, ontworming en chemische vlooien/tekenmiddelen hier iets in kunnen betekenen.
Het regelmatig geven van een voetenbad is erg belangrijk gedurende seizoensallergie, maar ook als jouw hond maar sporadisch op zijn pootjes bijt of likt is het geen overbodige luxe. Tenslotte komen we overal in aanraking met chemicalië, onkruidverdelgders of pecticiden dus het kan zeker geen kwaad om dit structureel toe te passen.
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken