Kunnen honden de Ziekte van Lyme krijgen?

 

 

Help!!! Mijn hond heeft positief getest op de ziekte van Lyme! Wat nu?!

Nou, de allereerste vragen na deze opmerking zouden kunnen zijn: hoe gaat het met jouw hond? Wat zijn de symptomen die je ziet? En meestal, wanneer je dan hoort wat de klachten zijn, kun je een heel scala aan andere aandoeningen noemen die dezelfde symptomen hebben. Het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dan jouw hond dan gegarandeerd de ziekte van Lyme heeft.

 

Ik wilde een artikel als dit al langer plaatsen. Maar ik weet dat het een controversieel onderwerp is. Met waarschijnlijk een heel arsenaal aan opmerkingen als 'nou, mijn hond heeft echt de ziekte van Lyme, want dit is in zijn bloed aangetoond' en meer van dit soort dingen. Nou ben ik niet perse iemand die zich snel van iets laat weerhouden, maar op zijn minst goed voorbereid zijn en meerdere bronnen raadplegen is misschien wel handig in dit geval.

 

Zo gezegd, zo gedaan. En heel eerlijk gezegd heb ik mij best een beetje verbaasd over de hoeveelheid websites die ik trof waarin met dezelfde positieve strekking dit soort artikelen over Lyme wordt geplaatst. En dan niet alleen websites over alternatieve geneeskunde hoor, er zijn ook veel reguliere websites die er zo over denken.

En dat had ik dus niet verwacht. Als ik zie hoe enorm gretig alle gifmiddelen tegen vlooien en teken worden aangeprezen en afgenomen dan had ik gedacht dat alles wat ik op het wereldwijde web zou lezen angstaanjagend zou zijn. Want dat is toch waarom we al die chemische goedjes moeten gebruiken? Omdat de ziekte van Lyme en alles wat daaraan verwant is, op zijn minst dodelijk is?

Uiteraard zijn er nog meer dan genoeg websites die uitgaan van het ergste. Maar er zijn er dus ook steeds meer die het wat nuanceren, en er niet gelijk een moordwapen van maken. Dat spreekt mij aan, en heeft me dan ook over de streep getrokken om toch dit artikel te plaatsen.

 

 

WAT BETEKENT EEN POSITIEVE TEST VOOR DE ZIEKTE VAN LYME?

Een positieve uitslag houdt in dat er in het bloed van jouw hond antilichamen zijn aangetroffen voor Borrelia Burgdorferi (Bb). Dit is het bacterie wat de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dat deze antilichamen gevonden worden betekent dat jouw hond met de bacterie in aanraking is geweest en daar is een immuunreactie op gekomen. Het betekent niet automatisch dat jouw hond dan ook gelijk de ziekte van Lyme heeft.

Positief geteste honden laten maar zelden symptomen zien van ziekte. Onderzoekers hebben zelfs geprobeerd met geinfecteerde teken de ziekte van Lyme op honden in een laboratorium over te brengen maar dit is tot op heden niet gelukt.

Er is dus heel veel reuring over honden en de ziekte van Lyme, maar of dit allemaal echt zo angstaanjagend is? Je mag het je afvragen...

 

HET VERSCHIL TUSSEN DE ZIEKTE VAN LYME BIJ MENSEN EN HONDEN

Als het bij honden daadwerkelijk zo ver komt dat ze de ziekte van Lyme krijgen, dan uit zich dat heel anders dan bij ons mensen. Maar in de behandeling bij honden wordt wel dezelfde manier aangehouden als bij mensen. En dat werkt niet zo lekker.

Verkeerde diagnoses, antibiotica-gerelateerde klachten en niet complete behandelingen komen vrij vaak voor bij de behandeling van mensen met Lyme. En dat lijkt dus ook een beetje over te slaan naar de veterinaire kant.

In een aantal gevallen helpt antibiotica om serieuze infecties te behandelen. Maar Lyme hoort hier niet echt bij. Het kan dan zelfs de genezing tegenwerken, omdat het de immuniteit onder druk zet of omdat het kan leiden tot een chronische toestand van Lyme.

 

 

DE ZIEKTE VAN LYME EN AFWEERSTOORNISSEN

Het is goed om de ziekte van Lyme te bekijken als 'afweerstoornis-ziekte'. Het organisme Borrelia B. is niet de daadwerkelijke oorzaak van de ziekte in de meeste gevallen. Gezonde dieren zijn niet geinfecteerd door Borrelia B. Een staat van ziekte/ziek zijn moet vooraf gaan aan de infectie. Er is dus al iets anders gaande wat het immuunsysteem onder druk zet, wil de infectie kunnen ontstaan.

Reguliere medicatie werkt in veel gevallen erg materialistisch; het ziet het organime (in dit geval Borrelia B.) als hoofdoorzaak van de ziekte. Maar om echt ziekte te veroorzaken zijn er een aantal factoren heel belangrijk:

- predispositie (aanleg/vatbaarheid)

- (de mate van) blootstelling

- reeds bestaande chronische aandoeningen/staat van zijn

Niet ieder dier wordt elke keer ziek van alles wat rondwaart. Dit lijkt op zich vrij logisch en als je hier met mensen over praat, dan kunnen de meeste zich hier wel in vinden. Maar.. wanneer angst overheerst of om de hoek komt kijken wordt dit toch nog vaak weer verdrongen of vergeten. Vooral wanneer hier op slimme wijze ook nog een beetje druk achter wordt gezet.

 

ONDERSTEUND DOOR EXPERTS EN ARTSEN

In een artikel van Idexx Europe B.V. (laboratorium) wordt aangegeven dat een eventuele infectie van de ziekte van Lyme bij honden in 95% van de gevallen zonder symptomen verloopt. In minder dan 5% van de echt geinfecteerde honden is kreupelheid te zien en in 1-2% van de gevallen wordt een nierziekte vastgesteld. Bijzonder wat zij nog extra noemen: een bijkomend probleem bij het testen is de kruisreactie die kan optreden met verwante bacterieën, zoals Leptospirosa en Treponema spp.

Op het moment dat ik dit las, vroeg ik mij af: zou dit dan een vals positieve uitslag kunnen opleveren bij honden die kort daarvoor zijn gevaccineerd tegen de ziekte van Weil, of die dit bij zich dragen zonder ziek te zijn?

In hetzelfde artikel staat dat het belangrijk is dat dieren, op het moment van monsterafname, niet de voorafgaande maanden met antibiotica zijn behandeld, zoals bijvoorbeeld doxycycline. Of glucocorticoïden, omdat ook dit de uitslag kan beïnvloeden.

Idexx raadt expliciet aan om andere diagnoses uit te sluiten, met name omdat de symptomen van de ziekte van Weil niet eenduidend zijn (a-typisch). Onderzoek zou dus zeker uitgebreid moeten worden met hematologie, biochemie en urineanalyse, eventueel aangevuld met rontgenfoto's, gewrichtspunctie en uitsluiten van andere immuungerelateerde ziektes.

 

Het Medisch Centrum voor Dieren schrijft het volgende:

'veel honden heben antistoffen tegen de ziekte van Lyme in het bloed. Sommige zieke, maar ook veel gezonde honden testen positief. Als je honden zou inspuiten met de Lyme-bacterie, worden ze meestal niet ziek. Hoe waardevol is dan een positieve bloedtest?'.

Zij geven ook het verschil aan met het uiten van de ziekte van Lyme bij mensen:

'ongeveer 90% van de mensen die wordt besmet, wordt ziek. Ze krijgen griepachtige verschijnselen, pijnlijke gewrichten, een rode cirkelachtige ontsteking rond de plek waar de teek heeft gezeten en soms ontstaan er hartproblemen, neurologische problemen en/of chronische huidveranderingen'.

Zij vragen zich daarnaast af of gewrichtsklachten en nierproblemen per definitie door de ziekte van Lyme zouden komen. Ook veel gezonde honden hebben antilichamen tegen Borrelia B. en daarom is het heel moeilijk te zeggen of de oorzaak Lyme is.

En er is een nierziekte die wordt toegeschreven aan de ziekte van Lyme; dit gaat gepaard met eiwitverlies via de urine. Maar andere nierziektes kunnen dit ook laten zien, dus is Lyme dan wel echt de oorzaak?

Ook het Medisch Centrum voor Dieren vraagt zich af waarom in het laboratorium zo gefixeerd geprobeerd wordt om proefdieren te besmetten met de ziekte van Lyme, overigens zonder 'succes' (dit klinkt cru maar zeker niet zo bedoeld) terwijl het in de praktijk maar zo sporadisch voorkomt?

'Een positieve uitslag voor de ziekte van Lyme is dus omstreden volgens hen. Honden met een 'moeilijk te behandelen ziekte van Lyme' hebben mogelijk een andere oorzaak voor de klachten. Verder zoeken dus naar een mogelijk andere verklaring van aanwezige problemen. Koorts, kreupelheid en slechte eetlust of eiwit in de urine kan zoveel andere oorzaken hebben, zelfs al wijst de bloedtest aanwezigheid van antistoffen uit'.

Ook geven zij nog aan 'dat er een vaccin geregistreerd is in Nederland tegen de ziekte van Lyme (Merilym 3 van Merial). Het vaccin zorgt ervoor dat de hond antistoffen gaat aanmaken tegen bepaalde eiwitten van de Lyme-bacterieën. De fabrikant heeft de werking van het vaccin (nog) niet aangetoond. Je kunt je afvragen hoe erg het is dat een hond besmet wordt met de Lyme bacterie, als hij er niet ziek van wordt. Het Medisch Centrum voor Dieren geeft aan dat honden die echt de ziekte van Lyme, met serieuze symptomen hebben, hier na een kuur antibiotica weer van kunnen genezen'.

 

Merial launches UK's first Lyme disease vaccine | Vet Times

 

TEST GEEN GEZONDE HONDEN

Routinematige bloedtesten resulteren in overdiagnose en vervolgens in onnodige behandelingen met medicatie. De meeste honden met antistoffen tegen Lyme in hun bloed worden nooit ziek en zijn dus ook geen medicatie nodig. Het gelijk inzetten van antibiotica 'uit voorzorg' kan er voor zorgen dat de weerbaarheid van het microbioom en de weerstand verminderen waardoor weer andere klachten kunnen ontstaan. Er zou een goede uitleg moeten komen over uitslagen en de betekenis ervan, niet alleen om onnodige behandelingen te voorkomen maar ook om eigenaren niet op kosten te jagen en onnodig stress te veroorzaken omdat hun hond 'de ziekte van Lyme zou hebben'..

 

WAAR HET OP NEER KOMT

Gezond verstand gebruiken. Laat je geen angst aan praten. Angst is een slechte raadgever. Handel bewust. Laat je niet beïnvloeden door opmerkingen als 'aantal besmettingen ziekte van Lyme neemt toe'. Je weet immers nu waar dit op gebaseerd is.

Zorg ervoor dat je jouw hond 2 x per dag goed nakijkt op teken, verwijder ze en doodt ze. Gebruik het liefst geen chemische middelen, dit belast jouw hond vele maler meer en de bijwerkingen hiervan kunnen groter zijn dan de kans dat jouw hond daadwerkelijk een infectie oploopt met de ziekte van Weil.  Er zijn hele mooie homeopathische middelen die je kunt gebruiken zonder jouw dier te belasten. Deze geef je dan nadat je hebt ontdekt dat er een teek bij jouw hond heeft gezeten. Dit kan jou zelf een prettiger gevoel geven door erop te vertrouwen dat zich niks nadeligs zal ontwikkelen.

Mocht jouw dier nou onverhoopt toch één van de weinige zijn die daadwerkelijk de ziekte van Lyme met aanwijsbare klinische symptomen oploopt (na uitgebreid onderzoek) dan kan klassieke homeopathie ook hierin een fijne manier zijn om te behandelen.

Natuurlijke producten ter preventie van teken zijn er ook voldoende, het is soms even zoeken naar wat het beste werkt. Geen hond is het zelfde, geen omgeving is het zelfde.

Ik snap heel goed dat het 'ja maar wat als' naar boven komt, mensen in de stress schieten. Maar is dat niet met alles zo?

Als wij mensen zoveel meer vatbaar zijn voor de ziekte van Lyme, waarom gebruiken wij dan nog geen fractie van de preventieve chemische middelen die wij bij onze dieren gebruiken?

 

 

Probeer het immuunsysteem van jouw hond zo goed mogelijk te houden; passende voeding, kijk kritisch naar vaccinaties, ga voorzichtig om met chemische ontworming en vlooien/tekenmiddelen en biedt voldoende fysieke en mentale uitdaging.

Als jouw hond de kans krijgt een goede weerstand te ontwikkelen, dan is het zomaar mogelijk dat 'ie niet van alles en nog wat oploopt. Je moet daar alleen overtuigd van raken, en ik hoop dat ik dat met dit artikel ten opzichte van de ziekte van Lyme een beetje heb kunnen bereiken.

 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss