Vaccinaties; wat zit er in? (deel 2)

 

dog vaccine

 

 

En hop, naar deel 2. Het lijkt wel huiswerk. Gelukkig kun je het geheel in je eigen tempo lezen en er is niemand die je er een examen voor laat afnemen:)

 

Ik heb eerder een artikel vertaald en geplaatst over wat er in vaccinaties is verwerkt (vaccinaties; wat zit er in? - deel 1). Ongetwijfeld heeft het je na het lezen vierkante ogen bezorgd. Ik heb daar natuurlijk wel aan gedacht, maar er was niks wat ik onbelangrijk genoeg vond om weg te laten. Dus sorry.. hier volgt nog zo’n stuk. Maar wat is het interessant hè?

 

In deel 1 zag je een lijst met ingrediënten. Of beter gezegd: de soorten ingrediënten. Hieronder nog even in het kort die lijst:

 

  • Hulpstoffen
  • Conserveringsmiddelen
  • Reststoffen
  • Schimmeldodende- en ontsmettingsmiddelen
  • Kweekmedia
  • Buffermiddelen
  • Stabilisators
  • Bevochtigers
  • Virusdeeltjes
  • Vervuilde delen

 

Bij elk van de soorten heb ik in het eerste deel genoemd welke stoffen dan precies onder die betreffende soort vallen. Maar alleen aan het noemen heb je natuurlijk niet zoveel. Je wilt ook weten wat die stoffen dan precies doen in het lichaam van jouw dier. Toch? En terecht.

 

Dat ga ik dus nu in deel 2 doen. Oh, en nogmaals: ben je het er niet mee eens of vind je dat ik het uit mijn duim zuig dan is dat je goed recht. Dan klik je het weg, vergeet het weer en gaat door met je leven. Je kunt een reactie plaatsen om je gevoelens op een negatieve manier te uiten, maar dat is zeker niet verplicht en ik zal er ook niet op reageren. Dit bericht is geheel ter informatie en wie zich geroepen voelt, mag er iets mee doen.

 

1) Hulpstoffen

Dit zijn chemicaliën die aan vaccins worden toegevoegd om het immuunsysteem wakker te schudden en de duur van dit proces te verlengen. Meestal zijn dit aluminiumzouten. Deze zijn jaren geleden ontdekt en veel gebruikt om voeding te pekelen (bv augurken). Dit moet dan een natuurlijk proces zijn. Nou, geloof me.. er is geen bio-systeem wat zware metalen gebruikt. Niet eentje. Zodra aluminium het lichaam binnen komt, is het weer moeilijk te verwijderen. En het is dan ook zorgwekkend dat een proces als het pekelen van augurken ertoe heeft geleidt dat deze stoffen nu ook in vaccins terecht komen. Het aluminium zet dus het immuunsysteem ‘aan’. Dit gebeurt op een non-selectieve, niet-specifieke manier, om de immuniteit langer te laten duren. Het wordt ongevaarlijk genoemd en reacties die plaatsvinden vallen onder de noemer ‘allergie’. Nou.. iedereen met een allergisch dier weet dat allergieën bijzonder vervelend en echt niet altijd ongevaarlijk zijn. Behalve plaatselijke klachten, gaat na het enten het aluminium richting hersenen, milt, spieren, botten, lever en hart, en houdt zo continu het immuunsysteem op scherp. Het complete systeem staat dus voortdurend ‘aan’ en op scherp.

 

Deze giftige stoffen zijn wereldwijd uitgebreid bestudeerd. Er is zelfs een syndroom naar vernoemd: ASIA (Autoimmune Inflammatory Syndrome Induced by Adjuvants), in het Nederlands dus een syndroom wat zich richt tegen het auto-immuunsysteem, veroorzaakt door hulpstoffen in vaccinaties. Het laat zien dat continue opschudding van het immuunsysteem de kans vergroot op chronische ontstekingen. En dat kan weer leiden tot chronische auto-immuunziekte. Dat is wel heel veel ‘chronisch’ hè?

 

Auto-immuunziekte is net zo epidemisch bij honden als kanker. Eenmaal ontstoken, is het verdomde moeilijk om het weefsel tot rust te laten komen en te laten genezen.

 

Andere hulpstoffen, als bijvoorbeeld squaleen, suiker en lipopolysacchariden kunnen in combinatie (met elkaar of met andere stoffen) eveneens knap irriterend zijn voor het immuunsysteem. Zij maken de reactie op de vaccins agressiever en langduriger.

 

parvovirus vaccine

 

2) Conserveringsmiddelen

Eigenlijk zijn vaccins vrij onstabiel als ze op kamertemperatuur zijn. Koeling en stabilisatie met chemicalien is belangrijk om ervoor te zorgen dat vaccins niet inactief worden. Ook chemische conserveringsmiddelen zijn hiervoor nodig. De meest belangrijke hierbij is methylkwik. Ook wel bekend als thimerosal. De reden dat dit wereldwijd wordt gebruikt is waarschijnlijk omdat het goedkoop is. Methylkwik is echter zeer giftig voor het centrale zenuwstelsel. Het kan de normale zenuwsignalen verstoren en de motoriek verminderen. Denk hierbij aan degeneratieve myelopathie (fatale progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg) of zwakte van de ruggemergzenuwen veroorzaken. Het kan ook de geheugenfunctie verminderen door vernieling van hersencellen (cognitieve problemen als aandacht-, geheugen- en concentratiestoornissen). Dieren die niet bij machte zijn deze stoffen op juiste wijze om te zetten en af te voeren kunnen grote problemen krijgen door een voortdurend ontregeld immuunsysteem; chaos dus.

 

Vaccins bevatten ook andere conserveringsmiddelen om ervoor te zorgen dat externe bacteriën en schimmels geen kans krijgen te groeien. Hieronder vallen ook antibiotica en schimmeldodende middelen als gentamicine, neomycine en polymycine B. Je vraagt je af of het gebruik van dit soort antibiotica in vaccins een voorteken kan zijn voor antibioticaresistentie?

 

Alsof dit nog niet genoeg is, voegen we ook nog phenoxyethanol toe. Phenoxyethanol is een chemische bacterie-dodende stof die bij inademing kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, hoofdpijn en verstoorde werking van het centraal zenuwstelsel. Bij proefdieren veroorzaakte pehnoxyethanol vruchtbaarheidsproblemen en zelfs in lage dosis ontstond er huidirritatie. Phenoxyethanol staat dan ook in de top 10 van allergie-veroorzakers. Deze giftige stof wordt daarom in de EU in humane cosmetische producten slechts toegestaan tot een maximale concentratie van 1%. En zelfs dat wordt vaak schromelijk overschreden..

 

Dit ontsmettingsmiddel is dezelfde stof als die in steenkolenteer wordt gevonden. Een giftig zuur, ook wel bekend als carbolzuur. Het werkt bijtend op de huid, in de ogen, op het luchtwegsysteem, eigenlijk op alle slijmvliezen. Je kunt de half-fabricaten van dit product terugvinden in plastic, nylon, afwasmiddelen, onkruidverdelingsmiddelen en medicijnen. Sterker nog: het werd in oorlogen zelfs gebruikt om mensen te doden.

 

Dit lezend moet het toch op zijn minst op je zenuwen gaan werken, niet dan?!

 

3) Reststoffen

Om de virusdeeltjes ‘passend’ te maken, worden ze verzwakt. Op deze manier moeten ze dan minder kwaadaardig worden, minder schade aanrichten en zo minder in staat zijn om klachten te veroorzaken. Het virus passeert verschillende weefsels en maakt een proces van verandering door om zo onschuldig mogelijk zijn werk te doen. Hopelijk. Deze vaccins worden ook wel gemodificeerde levende vaccins genoemd; actief en doelbewust gewijzigd. Voorbeelden hiervan zijn Parvo en Hondenziekte (distemper). Ze worden verondersteld te leven, maar dan wel verzwakt. Hierdoor zouden heftige bijwerkingen minder voorkomen. Deze gemodificeerde levende vaccins hebben genoeg antigenen (moleculen die in staat zijn een reactie van het afweersysteem op te wekken, waarbij antistoffen worden aangemaakt. Virussen of bacteriën kunnen op deze manier herkend worden als lichaamsvreemd, waarna een afweerreactie op gang komt en genezing bereikt kan worden) om het immuunsysteem op te roepen het zelfstandig en langduriger zelf op te lossen. Dit vermindert de noodzaak om de chemische stoffen die eerder zijn genoemd, te gebruiken.

 

‘Inactieve’ vaccins, ook wel dode vaccins genoemd (bijvoorbeeld Rabiës), worden gewoonlijk gedood door hitte of formaldehyde (een bekende kankerverwekkende stof). Deze vaccins zijn zwakker en zijn vaak een booster nodig om genoeg effect te hebben op het immuunsysteem. Hierdoor geven dode vaccins vaak meer heftige en zwaardere bijwerkingen dan gemodificeerde levende vaccins.

 

Virussen hebben invloed op alle planten en dieren. Het laten passeren van virus-antigenen door de weefsels kan leiden tot virale besmetting. En dat kan zorgen voor een besmette viruscocktail. Een toegevoegde stof aan de cocktailvaccinatie is formaldehyde. Deze stof staat bekend om zijn vermeende kankerverwekkende eigenschappen en wordt toch gewoon verwerkt in vaccins. Wel zogenaamd in verzwakte vorm. Zou dat dan alles goed maken?!

 

 

pet vaccination risks

 

4) Kweekmedia

Veel vaccins worden gekweekt op weefsels die voor het honden- of kattenlichaam niet bekend zijn. Dit noemen we kweekmedia. Ik heb in het vorige artikel deze al benoemd, maar ik zet ze nog even achter elkaar: kippenembryo, bovine serum (eiwit uit runderbloed), humaan foetaal longweefsel, nierweefsel van apen, varkensweefsel, eieren en insecteneiwit. Deze kweekmedia zijn nooit bedoelt om reacties van het immuunsysteem uit te lokken, maar het gebeurt wel degelijk. De weefsels vinden hun weg door de bloedbaan, waardoor de organen worden blootgesteld aan deze lichaamsvreemde eiwitten. Dit is een compleet onnatuurlijke manier, en zou normaal gesproken nooit zo gebeuren. Een gevolg hiervan kan anafylactische shock zijn (een acute, hele heftige allergische reactie op een lichaamsvreemde stof. Dit kan levensbedreigend zijn door de systemische immuunreactie die op gang wordt gebracht en op deze manier in het hele lichaam schade kan aanrichten) of chronische allergieën voor bijvoorbeeld varkenseiwit en ei.

 

5) Buffermiddelen

Buffermiddelen als de suikers glycerol, sorbitol en sucrose maar ook zouten en borax; ze zijn allemaal bedoeld om de gevarieerde vaccins te helpen onthouden de balans te bewaren in de PH-waarde. Borax bijvoorbeeld, ook bekend als natriumboraat, wordt gebruikt als vloeimiddel bij het solderen en om mieren te bestrijden. Het is een toxische stof. Uiteraard wordt bij alles beweerd dat het in dergelijke kleine hoeveelheden is toegestaan en geen wettelijk verantwoord is, maar dit kennen we nu zo langzamerhand wel. Borax wordt verbonden als veroorzaker van vroege sterftegevallen bij niet voldragen zwangerschappen. Maar ook van laag geboortegewicht en van afwijkende groei bij kinderen. Honden en ratten die als proefdieren werden gebruikt, lieten verminderde vruchtbaarheid zien nadat zij borax toegediend hadden gekregen.

 

6) Bevochtigers (emulgatoren)

Een wereld zonder emulgatoren zou het lastig maken om onze kleren te wassen of stoffen samen te voegen, samen te laten smelten. Door ze in vaccins te gebruiken zorgen we ervoor dat alle ingrediënten goed gemixt kunnen worden en het toch een mooie opgeloste stof blijft. De belangrijkste emulgator die hiervoor gebruikt wordt is polysorbaat 80. We vinden dit ook in sladressings van niet zo heel hoge kwaliteit, medicatie en cosmetica. Het legt een soort bio-filmpje over bijvoorbeeld de huid of in de darm, door de groei van bacteriën te doen stijgen. Een voorbeeld van zo’n bacterie is Staphylococcus aureus (een bacterie die veel voorkomt. Het kan verschillende infecties veroorzaken; van een oppervlakkige huidinfectie tot een bloedstroominfectie. Welke infectie ontstaat, is vooral afhankelijk van de weerstand van de patiënt).

 

Polysorbaat 80 verhoogt de doorlaatbaarheid van de bloed/hersen-barrière. Dat houdt in dat zware metalen (bijvoorbeeld aluminium en kwikzilver) en andere giftige stoffen uit vaccins of die in het lichaam circuleren, ook door deze bloed/hersen-barrière kunnen. Opnieuw is bij proefdieren (alweer!) naar voren gekomen dat er meer schadelijke gevolgen kunnen optreden als gebrekkige voortplanting, problemen met hartfunctie, gedragsveranderingen en toename van kanker. Polysorbaat 80 valt uiteen tot sorbitol, een zoetstof. Dit kan uiteindelijk de kans vergroten op diabetes.

 

EN WAAR IS DAN HET GOEDE?

Als jij het kunt vinden, laat het me weten..

 

Mochten er nou geen andere opties zijn, dan zou je denken dat vaccinaties de enige manier zouden zijn om bescherming te bieden. En wanneer je je nooit hebt verdiept in vaccinaties dan kun je ook niet weten (of je wilt het niet weten, dat is ook nog een optie) dat er best serieuze bijwerkingen kunnen optreden en dat ze helemaal niet zo veilig en zonder risico zijn. Je hebt dan ook geen reden om verbanden te leggen of om een lampje te gaan laten branden wanneer er symptomen optreden nadat jouw dier is gevaccineerd en hij is ineens anders dan anders of krijgt klachten die volgens de kenners nergens op gebaseerd zijn. Toedeloe! Toeval bestaat niet.

 

We kennen allemaal vast wel het Engelse gezegde: First do no harm. Veroorzaak geen schade. Als je beide artikelen gelezen hebt, welk gevoel komt dan bij je naar boven? Heb je nog steeds het idee dat het allemaal geen kwaad kan? Ben je toch wel iets wijzer geworden en ga je nadenken over de vermeende beste bedoelingen? Of voel je nu ook wel aan je water dat je niet maar zo klakkeloos mag geloven dat alles wat ingespoten wordt ook daadwerkelijk veilig is? Dat de mededeling ‘dat het allemaal tegenwoordig een stuk veiliger is’, of de geijkte tekst van dierenartsen dat ze ‘het zelf ook aan hun eigen hond geven’ een makkelijke manier is om de twijfelaar te overtuigen? Geloof niet alles wat wordt gezegd. Datzelfde geldt voor mijn artikelen; heb je het gelezen en denk je, mens.. waar praat je over?! Dan mag dat. Ik weet zeker dat er een paar mensen echt wel zullen gaan nadenken. En dat is voor mij voldoende.

 

 

 

 

We kunnen op natuurlijke wijze heel veel doen voor het immuunsysteem en de mentale en fysieke gesteldheid van honden en katten. Begin maar eerst eens met de juist passende voeding, voldoende beweging, voldoende aandacht, goede huisvesting, en het (indien mogelijk) achterwege laten van alle zogenaamde preventieve reguliere bescherming. Lees je in, en handel daar naar. Laat je goed voorlichten. Dan is de kans dat jouw dier een goed en gezond immuunsysteem zal ontwikkelen vele malen groter.

 

En hé, ik zeg niet dat je dan maar gewoon niks moet doen. Het gaat mij er om dat we iets kritischer gaan kijken naar wat we met zijn allen aan het doen zijn, en of het allemaal wel echt nodig is. Moet het wel allemaal tegelijk in een cocktail, terwijl dieren normaal gesproken met één ziekte tegelijk in aanraking komen (en dan ook nog eens via de slijmvliezen, en niet rechtstreeks in de bloedbaan ingespoten)? Maken we het allemaal niet erger, in plaats van beter en gezonder? Je zou kunnen kiezen voor een titerbepaling in plaats van lukraak vaccineren. Met behulp van een druppeltje bloed van jouw dier kan worden gekeken hoeveel antistoffen (bescherming) hij nog heeft voor Parvo, Leverziekte en Hondenziekte. Is voldoende bescherming aanwezig, dan is vaccinatie niet nodig. Een heel eenvoudige manier om te voorkomen dat jouw dier keer op keer op keer onnodig gevaccineerd wordt. Een sneltest titerbepaling is niet mogelijk voor Kennelhoest, de ziekte van Weil en Rabiës dus de keuze hierin is voor jezelf. Weeg voor- en nadelen af. Heeft je dier eerder gereageerd op een vaccinatie? Is hij 100% gezond (dieren die niet 100% gezond zijn - zowel fysiek als mentaal - zouden niet gevaccineerd moeten worden)? Is je dier de vaccinatie wel echt nodig?

 

Ik vaccineer niet tegen Rabies. Dat betekent dat onze Morris niet naar het buitenland mag, hij mag de grens niet over. Pech gehad. Dan ga ik ook niet. Of Morris blijft thuis bij de oppas. Ik heb inmiddels zo veel gevallen gezien waarbij het echt heel erg fout is gegaan en ik ga dit risico niet nemen. Terwijl het misschien ook best goed kan gaan. Maar misschien ook niet. Morris is van mij afhankelijk, ik ben voor hem verantwoordelijk dus het gaat niet gebeuren. Pertinent niet. Nog nooit gedaan. Maar dat is iedereen zijn eigen keuze. Mijn mening is natuurlijk niet een ieder zijn mening. En dat is maar goed ook:)

 

Mocht je nou naar aanleiding van deze artikelen denken; zo, alles doorgeworsteld en ik heb naast een vol hoofd ook nog wel wat vragen.. bel of mail me gerust. Ik geef je graag de informatie die je nodig hebt of die je mist na dit lange verhaal.

 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss