Iets geligs overgeven; wat kan dat betekenen?

 

 

 

Honden geven weleens over.

Iedereen die zich een tijdje 'onder de honden' heeft begeven, kan dit beamen. De meest voorkomende vorm is het overgeven van gal, of het opgeven van gal. Het ziet er geel/groenig uit en over het algemeen is het geurloos. Het kan plakkerig zijn, slijmerig of juist heel 'luchtig' en schuimend. 

Misschien maak je je zorgen als jouw hond dit overkomt, maar op zich is het helemaal niet zo heel vreemd.

 

Wat is gal?

Gal komt van de lever en de galblaas. Het breekt vetten en olie af in de dunne darm, en het helpt het hondenlichaam om voedingsstoffen op te nemen. Het spijsverteringsproces gebruikt gal de hele dag. De lever en de galblaas geven gal af aan de dunne darm ter voorbereiding op de vertering. 

Gal is heel belangrijk voor een goede spijsvertering, maar dan wel in kleine hoeveelheden. Soms hoopt het zich echter op in de maag of het maag/darmstelsel, en dit kan er voor zorgen dat jouw hond zich niet lekker voelt en gaat overgeven. 

Gal kan zich verzamelen en ophopen, en zich een weg banen door de maagportier (de kringspier die zich aan de uitgang van de maag en het begin van de twaalfvingerige darm bevindt) de maag in. Van daaruit gaat het naar de slokdarm (tussen maag en bek). Dit is dus eigenlijk de verkeerde kant op, want de maagportier werkt eigenlijk maar in een richting.

Soms kan het echter door druk of het niet op de juiste manier sluiten toch gal doorlaten in de verkeerde richting. 

Laten we het dus hebben over waarom jouw hond gal over geeft.

 

Drie redenen waarom jouw hond gal over geeft

 

1) Ontsteking

Hitte in het maag/darmstelsel kan een reden zijn waarom jouw hond gal over geeft. Hitte kan veroorzaakt worden door een ontsteking in de maag of dunne darm. Ook wanneer vloeistoffen op een laag tempo circuleren (rond gaan). Bijvoorbeeld wanneer de maag leeg is. Te weinig voeding kan tot gevolg hebben dat gal zich ophoopt, en vervolgens de maagwand irriteert.

Vaak gebeurt dit 's nachts of heel vroeg in de ochtend en wanneer de hond dan wakker wordt, gaat hij/zij overgeven. Zuren in de maag van de hond zijn hetzelfde als bij ons mensen, maar de manier waarop dit wordt vrijgegeven is anders. 

Het spijsverteringssysteem van jouw hond laat gal en enzymen ook vrijkomen wanneer hij/zij niet gegeten heeft. Dit type gal overgeven wordt ook wel het galbraken-syndroom genoemd. Het overgeven koelt de maag en brengt de hoeveelheid hitte naar de beneden. Wat we hierbij verder kunnen opmerken naast geel schuimend braaksel is lethargie, kwijlen, gebrek aan eetlust door gal wat omhoog komt en het likken van de lippen. Als dit vaak en veel gebeurt is het belangrijk er goed op te letten dat de hond niet uitdroogt. Met name bij pups kan dit snel gebeuren.

Wat kunnen doen bij deze vorm van gal overgeven? We kunnen kijken of het helpt om meerdere kleinere maaltijden te voeren en/of ook bij het naar bed gaan nog iets te geven zodat de maag minder lang leeg is. Veel honden worden rond 17.00u gevoerd en krijgen de volgende maaltijd weer 's ochtends om ongeveer 7.00u.

Als jouw hond weleens gal overgeeft in de nacht of vroege ochtend dan zou het kunnen helpen om die 'voedingsloze' periode iets te verkorten door 's avonds laat ook iets te voeren.

 

2) Brokvoeding

Het eten van brokken kan een oorzaak zijn van gal overgeven. Kan, zeg ik er duidelijk bij. Brokken kunnen zorgen voor droogte in het spijsverteringssysteem en zoals net al aangegeven kan er hitte ontstaan omdat er dus niet voldoende vloeistof rond gaat. De reden dat die droogte ontstaat is omdat brokken vocht opnemen. De maag zet vervolgens uit en er wordt teveel maagzuur geproduceerd. 

Is hier iets aan te doen? Ja, je zou natuurlijk kunnen overstappen op verse, rauwe vleesvoeding. Dit is van zichzelf al vochtig genoeg en uiteraard heeft rauwe voeding voor het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem nog meer voordelen. Maar wil je brokken blijven voeren, dan zou je de dagmaaltijd kunnen verdelen in wat meer kleinere porties en dit verdelen over de dag.

 

3) Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid kan ontstekingen veroorzaken (gastritis, een geirriteerde maag), wat kan leiden tot het overgeven van gal. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen immuunreacties geven en snelle ontstekingsreacties. Dit kan extra veel gal en misselijkheid opleveren. In dit soort situaties kun je ook diarree zien, doordat het voedsel sneller door de darmen beweegt. In de ontlasting kan dan onverteerd voedsel voorkomen.

Naast de bekende triggers als mais, soya en tarwe kan in principe elk soort voeding dit soort reacties geven.

We zien dit ook optreden bij voeding die door het lichaam als 'te warm' wordt ervaren. Voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld lam en hert. Of bij nieuwe voedingsmiddelen die plotseling worden toegevoegd. 

Bij gastritis zien we honden heel gefixeerd veel gras eten, en dit vervolgens weer overgeven met daarbij gal. Dit doen ze om de maag te helpen af te koelen. Gastritis kan gelinkt worden aan voedselovergevoeligheid. 

Kunnen we daar iets mee? Ja, we kunnen de hond 24-48 uur laten vasten. Op deze manier brengen we de maag tot rust. Wat ook een optie is, is om bone broth (authentieke lang getrokken bouillon) te voeren, een aantal keren gedurende 24-48 uur. Doe dit op kamertemperatuur of licht verwarmd. 

Overgeven door ontstekingen verzwakt de milt. Het is dus belangrijk om voeding nooit te koud te geven. Verwarm het even au bain marie of roer er wat warm water door.

 

Nog een paar tips voor honden die regelmatig gal braken:

 

Hou een dagboek bij

Hou bij wat de hond eet gedurende de dag en ook wanneer er wordt overgegeven. Noteer:

- De tijden waarop de hond zijn/haar maaltijd eet en wanneer er snacks worden gegeten

- Wat de hond eet

- Wanneer de hond overgeeft (dag en tijd)

- Hoe het overgeefsel er uit ziet

- Alle andere symptomen

 

Het kan nuttig zijn om foto's van het overgeefsel te maken. Zo kun je eventuele verschillen zien. Ook kun je ze laten zien aan je (holistisch) dierenarts of therapeut wanneer dit nodig mocht zijn. Zoals al genoemd kun je ook andere symptomen zien: diarree, koorts, slechte eetlust en lethargie. Hoe meer details over het hoe, wat, waar en wanneer, hoe duidelijker je misschien een patroon kunt ontdekken. 

 

Vier kruiden die gebruikt kunnen worden bij het overgeven van gal

Er zijn een aantal kruiden die ondersteunend kunnen werken bij het overgeven van gal. Ik ga geen doseringen noemen, omdat ik vind dat dit goed overlegd moet worden met een natuurgeneeskundige. Zelf maar wat dokteren is hierbij geen goed idee, zoek hierin begeleiding. De kans is groot dat een goed geschoolde therapeut naast kruiden nog andere opties heeft, maar daarvoor is de nodige informatie gewenst. Geen hond is immers hetzelfde.

 

- Moerasspirea

- Heemst

- Kamille

- Zoethout

 

 

 

Wanneer naar de dierenarts?

Het overgeven van gal komt dus vaker voor. Maar er kunnen naast alleen gal overgeven ook andere symptomen tegelijkertijd te zien zijn en dat kan een teken zijn dat er serieus iets aan de hand is. 

Een aantal voorbeelden waarbij het goed is om hiernaar te laten kijken zie je hieronder.

 

1) Darmblokkade

Er zijn honden die de neiging hebben alles te willen opeten. Ook datgene wat niet eetbaar is. Voorbeelden hiervan zijn sokken, grote stukken kapotgemaakt speelgoed, hout, stenen, enzovoort. Dit kan een obstructie geven in het spijsverteringskanaal met alle gevolgen van dien. Geeft jouw hond over, en kan hij/zij ook niet poepen? Is de eetlust weg? Is er sprake van sloomheid? Ga dan direct met jouw hond naar de dierenarts!

 

2) Opzwellen van de buik/torsie

Een maagtorsie (of kanteling) vergt snel handelen en wanneer dit niet gebeurd kan het de dood tot gevolg hebben. De maag vult zich met gas en draait, waardoor beide kanten worden afgesloten van de slokdarm en de darmen. Heeft jouw hond de volgende symptomen, ga dan direct naar een dierenarts!

 

- Geel of wit schuimend overgeven, of proberen over te geven maar er komt niks.

- Kwijlen

- Strakke maag, dikke opgezette buik

- Lethargie

- Bleke slijmvliezen

- Rusteloosheid

- Droevige houding

 

Ga dit niet 'even aankijken'. Haast is geboden.

 

3) Giardia

De darmparasiet Giardia kan ook overgeven veroorzaken, met als overgeefsel geel gal. Andere symptomen die we hierbij zien is rijkelijke diarree en mogelijk lethargie. Enige tijd geleden heb ik een artikel vertaald over Giardia, je kunt hierin meer over deze parasiet, de symptomen en de behandeling lezen.

Mocht je het vermoeden hebben dat er bij jouw hond sprake zou kunnen zijn van Giardia, laat dan de ontlasting onderzoeken. Geef hierbij goed aan dat er ook naar Giardia moet worden gekeken, het gebeurt nogal eens dat dat niet genoemd wordt en dan wordt alleen op 'gewone' parasieten gecheckt.

 

 

 

4) Pancreas klachten

Pancreas klachten zijn heel serieus en kunnen heel pijnlijk zijn. De hond verteert geen vetten en olien. Pancreasklachten kunnen acuut zijn, maar ook chronisch. Symptomen zijn gelig overgeven, lethargie, spasmen, verminderde eetlust, diarree, gele/klei kleurige ontlasting en buikpijn. Niet alle klachten hoeven tegelijkertijd op te treden.

Op mijn facebookpagina heb ik een artikel vertaald over pancreas klachten, dus wil je er meer over weten dan kun je het daar vinden. Mocht je twijfelen of jouw hond pancreas klachten heeft, laat dit dan onderzoeken door je dierenarts.

 

Serieuze klachten van het maag/darm stelsel

Als jouw hond vaak (zeg maar chronisch) gal overgeeft, dan kan dit een teken zijn van een groter maag/darm probleem. Dit zou dan kanker kunnen zijn, of een maagzweer, of chronische ontstekingen. Daar komen dan naast lethargie en verlies van eetlust ook nog andere symptomen bij kijken:

 

- gewichtsverlies

- koorts

- uitdroging

 

Het is dan belangrijk hier zeker verder onderzoek naar te laten doen.

 

Wanneer jouw hond (eens of af en toe) gal over geeft zonder verdere symptomen, dan kunnen we hier redelijk eenvoudig met de genoemde adviezen uit de voeten. Zodra er echt andere symptomen bij komen kijken, is het verstandig om verdere stappen te ondernemen.


 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss