Vaccineren van dieren die niet 100% gezond zijn; waarom niet?

 

 

Ja hoor, daar is ze weer:) Met het zoveelste pleidooi om niet zomaar klakkeloos te vaccineren...

Ik geef het vast nu meteen aan, zodat je al gelijk kunt besluiten of je het interessant genoeg vindt om verder te lezen. Ben je nieuwsgierig omdat je je afvraagt waarom het dan misschien toch niet zo verstandig is om maar in alle situaties op alles te prikken, dan nodig ik je van harte uit om de rest van dit artikel te lezen.

Rijzen er nu al geirriteerde gedachten bij je op van alweer het zoveelste probeersel om je te overtuigen, dan sluit je bij deze af en laat het langs je heen gaan. Je bent echt geen uitzondering hoor. Heel veel mensen hebben nog steeds de neiging gewoon maar te doen wat we al jaren gewend zijn, en te denken dat alles wat we voorgeschoteld krijgen de juiste manier van doen is.

 

Nou, ik nodig je uit ook eens de andere kant te bekijken. Niet om een discussie te beginnen, zeker niet. Ik ben de laatste die via sociale media een gesprek over goed of fout zal starten. Dat zijn namelijk niet de meest waardevolle gesprekken. Als je het hele artikel hebt gelezen en vragen hebt, of mij duidelijk wilt maken hoe fout ik (in jouw ogen) zit met mijn zienswijze; neem gerust contact met me op zodat we erover kunnen brainstormen:)

Ik zeg er, net als in al mijn andere blogs, nogmaals bij dat IK schrijf over wat IK denk. En dat IK mij in de situatie bevindt waarin ik de dieren waar ik over schrijf, ook in werkelijkheid zie met de problemen en symptomen op zowel fysiek als mentaal gebied. Ik vind dat ik daar dan ook iets van mag voelen, denken en vinden en daarover mag schrijven. Bij deze dus.

 

 

Vaccineren van dieren die niet 100% gezond zijn. Waarom niet?

BIJGESLOTEN WAARSCHUWING

Op alle bijsluiters van vaccins staat de tekst: alleen gezonde dieren vaccineren. Punt. Er staat helaas niet bij vermeld wat wordt verstaan onder gezond. Of andersom: wanneer is een dier niet gezond? Ik denk dat het heel belangrijk is om te onthouden dat gezondheid niet alleen om het fysieke gaat, maar ook om het mentale stuk.

Heb jij een heel gevoelig dier wat de wereld maar een grote enge plek vindt? Heeft jouw dier weinig zelfvertrouwen? Is jouw dier gespannen, alle dagen heel druk of juist extreem timide? Dan is dat in mijn eigen niet 100% gezond.

Niet dat jouw dier dan ook gelijk heel ziek is, maar ik denk dat dit gemoedstoestanden zijn waarbij de hond op mentaal gebied zeker ondersteuning kan gebruiken. Voor mij zou dat dan zeker een kandidaat zijn die af zou vallen wanneer je zou vragen of deze baat zou hebben bij vaccineren.

En wat te denken van de dieren met autoimmuunziektes? Dieren die in een chemo- of bestralingstraject zitten? Dieren die een operatie moeten ondergaan (van gebitsreiniging tot sterilisatie)? Of dieren met allergieën, chronische oorklachten, huidklachten, extreme parasietbesmettingen of die een andere ziekte onder de leden hebben? Ondervoede dieren? Zijn zij 100% gezond?

Ik denk niet dat er ook maar iemand is die hier volmondig 'ja' op zal antwoorden.

En waarom worden deze dieren dan toch gewoon steeds weer gevaccineerd? Is het vanwege de gedachte dat juist omdat zij niet gezond zijn, extra 'beschermd' moeten worden? Is het omdat de link niet wordt gelegd tussen mentale en fysieke gesteldheid, vaccineren en het vervolgens dieper gaan zitten van de klachten?

 

Daar wil ik het graag over hebben. Het belasten van een immuunsysteem van een dier wat ziek, mentaal/fysiek gestrest of kwetsbaar en ouder is, voelt voor mij als olie op het vuur gooien.

 

 

WAAROM VOELT DAT NIET GOED?

Als eerste denk ik dat de kans groter is dat jouw dier dan gevoeliger is om nare bijwerkingen op te lopen van de vaccinatie. Bijwerkingen als koorts en sloomheid, maar mogelijk ook autoimmuunziektes en erger. Maar ik denk ook dat vaccinaties die worden gegeven aan een dier wat niet 100% gezond is, minder kans heeft aan te slaan. Je denkt dat je iets onderneemt om je dier bescherming te bieden maar uiteindelijk resulteert dit in schijnveiligheid.

Belangrijkste vind ik eigenlijk zelf dat het immuunsysteem van jouw dier, wat heel druk bezig is om de (chronische) ziekte te bestrijden, ineens ook nog een vaccin of zelfs een combinatie van vaccins te verwerken krijgt.

Omdat deze vaccins op een compleet tegenstrijdige manier het lichaam binnen komen (via een spuit in de bloedbaan in plaats van op natuurlijke wijze via de slijmvliezen) wordt het immuunsysteem compleet onder druk gezet en zal eerst dit moeten verwerken alvorens zich weer te kunnen richten op de symptomen/klachten waar het dier al mee te maken had.

De praktijk wijst in heel veel gevallen uit dat dieren hier heel veel moeite mee hebben of hiertoe zelfs gewoon niet (meer) in staat zijn. Met alle gevolgen op fysiek en mentaal gebied van dien. Ik zie toch nog echt teveel dieren die met klachten/symptomen gewoon worden gevaccineerd, en dat niet alleen: ook dieren die herstellende zijn van ziektes of aandoeningen krijgen veel te snel al weer vaccins toegediend.

Er lijkt dan een gedachte te zijn dat wanneer symptomen niet meer zichtbaar zijn het dier weer 'klaar' is. Of er is helemaal geen gedachte. Dat kan ook. Het wordt gewoon gedaan.

 

 

WAT VINDEN (HOLISTISCH) DIERENARTSEN?

Er zijn een aantal (holistisch) dierenartsen die hier ook een mening over hebben. Lees ze hieronder:

 

Tamara Hebbler - holistisch dierenarts en homeopaat

'Ik denk dat het vaccineren van zieke of aangedane dieren meer gewoonte is dan uitzondering'. Wanneer een dier een operatie moet ondergaan, een autoimmuunziekte heeft, of chronische aandoeningen als spijsverterings- of huidklachten dan is er een groter risico op bijwerkingen, op welk vaccin dan ook.

Deze bijwerkingen kunnen klachten zijn die nieuw ontstaan, maar we zien ook reeds bestaande klachten die dan juist gaan toenemen. Ik zie het als Russische Roulette, alleen dan niet met maar één kogel maar met vier of vijf.

Zijn de reacties die optreden heel serieus en duidelijk en gebeurt het gelijk na de vaccinatie dan zal iedereen 1 en 1 bij elkaar optellen en inzien dat dit veroorzaakt is door het vaccin, maar wanneer dit weken of zelfs maanden later gebeurt dan zien nog maar heel weinig mensen een verband.

Kom op voor je dier; is jouw dier niet 100% gezond, zeg dan nee en ga je verdiepen in de materie.'

 

Jean Hofve - voormalig hoofdredacteur van het Amerikaans holistisch veterinair genootschap

'Vaccinaties veroorzaken een grote druk op het immuunsysteem, om een reactie op gang te brengen. Om de reactie adequaat te laten zijn en bescherming te laten bieden mag er geen enkele andere factor aanwezig zijn die ervoor kan zorgen dat het afweersysteem reeds onderdrukt wordt.

Het is niet zo moeilijk: een dier wat al vecht tegen infectie, verwonding, een aandoening of ziekte heeft geen adequate middelen om ook nog een vaccin te handelen. Sterker nog: het vaccin zal ervoor zorgen dat het immuunsysteem niet meer vecht tegen dat wat er al was.

Chemotherapie en steroïden onderdrukken het immuunsysteem en verhinderen de mogelijkheid om goed te reageren op vaccinaties. En zelfs heel eenvoudige ingrepen verhogen de lichaamstemperatuur waardoor er meer stress ontstaat. Een lichaam wat stress ervaart is vatbaarder voor het ontstaan van bijwerkingen.'

 

Dit zijn slechts enkele redenen waarom op elke bijsluiter van vaccins wordt vermeld: alleen voor gebruik bij gezonde dieren.

 

 

Stephen Blake - auteur van 'The Dog Whisperer'

'Alle vaccins worden voorzien van een label waarop staat dat alleen mag worden gevaccineerd wanneer het dier gezond is. Het trieste is, dat de lat voor gezondheid inmiddels zo laag lijkt te zijn gelegd dat zolang het dier ademt, het gezond is. Ik zie medische dossiers van dieren die chronische oorontstekingen hadden, laaggradige ontstekingen, vieze ogen of oren, huidontstekingen, darmontstekingen, ontstoken tandvlees, diarree, bindvliesontsteking, autoimmuunziektes, artritis, bewegingsklachten, noem maar op.

En wanneer zij dan met hun eigenaar op consult kwamen, werden zij, ondanks alles wat er speelde, gewoon gevaccineerd. En niet met één vaccin, nee.. meerdere tegelijk. De boodschap is dat dieren dit nodig zijn, dus het gebeurd. Ik vind dat dit de gezondheid van onze dieren in gevaar brengt en ik denk dat het hoog tijd wordt dat mensen hierover beter worden voorgelicht omdat het op deze manier allang niet meer gaat om gezondheid.'

 

EN DIEREN MET KANKER?

Deze dieren zouden nooit gevaccineerd moeten worden. Eenvoudigweg omdat het lichaam in gevecht is tegen een levensbedreigende ziekte. Het systeem kan dat niet ook nog eens omgaan met dat wat vaccins teweeg brengen en vragen van het immuunsysteem. Dit geldt ook voor chemotherapie en bestraling. Beide onderdrukken het immuunsysteem waardoor een goede reactie op vaccins onmogelijk is.

 

ANTIBIOTICA

Een dier vaccineren terwijl het antibiotica gebruikt; kan dat? Het antwoord op deze vraag is heel makkelijk. Nee. Want waarom gebruikt het dier antibiotica? Omdat het niet gezond is. Wil je toch perse vaccineren, wacht dan tot duidelijk is dat het dier weer helemaal in goede doen is.

Belangrijk hierbij is wel dat het niet gaat om steeds terugkerende klachten, omdat daarbij het chronische aspect niet mag worden vergeten. Als jouw dier herhaaldelijk terugkerende klachten heeft, en daarvoor steeds antibiotica moet nemen, dan is hij tussen de kuren door ook niet gezond. Tenslotte is er de gevoeligheid om steeds weer klachten te ontwikkelen.

 

Ik denk dat het goed is om wat meer stil te staan bij dit soort dingen. En dan met name onszelf af te vragen: wat is gezondheid? Is dat alleen de afwezigheid van klachten? Gezondheid moet gaan om het gehele individu, het gehele dier. Dus niet alleen fysiek. Alles hangt met elkaar samen. Ik vind een dier wat lichamelijk gezond is, maar mentaal kampt met grote gevoeligheden als bijvoorbeeld stress of prikkelgevoeligheid ook niet 100% gezond.

En daarvoor geldt in mijn ogen hetzelfde: deze dieren zouden niet gevaccineerd moeten worden. Laat ik het anders zeggen: er zou kritischer naar gekeken mogen worden.

 

Wat schiet je ermee op als de klachten/symptomen van jouw dier erger worden of wanneer er andere, nieuwe klachten ontstaan na het vaccineren van jouw niet 100% gezonde dier? Belangrijker nog: welke gevolgen heeft dit voor jouw dier? En voordat je gaat zeggen dat het niet bewezen is: ook al is er maar een kleine kans, dan betekent twijfel toch nog altijd 'niet oversteken'?

Er zijn alternatieven. Ga voor een titerbepaling. Kijk eerst hoe het staat met de antistoffen in het lichaam van jouw dier. Is het uberhaupt wel nodig om te vaccineren? Zijn we niet veel te veel aan het doen onder het mom van gezondheid?

Ik ben blij dat er dierenartsen zijn die steeds meer kijken naar het individuele dier. En van mij mag dit aantal nog veel hoger worden. Misschien zeg jij: joh, wat doe je moeilijk. Het is niet bewezen wat je zegt. Prima, er zijn mensen die alles zwart op wit willen zien en dat mag.

Maar voor die mensen die ook een beetje tussen de lijntjes door kunnen lezen en open staan voor een andere mening: dit artikel was dan speciaal voor jullie:)

 

 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss