Giardia besmetting bij hond en kat
Omdat Giardia best een onderschatte aandoening is en ik vind dat het vaak lang duurt voor deze diagnose gesteld wordt, heb ik het artikel van dr. Karen Becker (vrij) vertaald.
Giardia is een eencellige parasiet die zich niet alleen ophoudt in de darmen van honden en katten, maar ook van wilde dieren en een groot deel van de Derde Wereld bevolking.
Er is veel wat we nog niet weten over de Giardia-parasiet. We weten bijvoorbeeld niet hoeveel soorten er precies zijn. Of welke soorten nou precies welke dieren besmetten. Ook kennen we niet exact de levenscyclus van de verschillende soorten die zijn geïdentificeerd.
De Giardia-parasiet komt veel voor in de omgeving, met andere woorden: het is zo ongeveer overal. Dus ook in rivieren, meren, kanalen, poeltjes, vijvers enzovoort.
Giardia is een zoönose. Dit betekent dat wanneer jouw hond of kat deze parasiet heeft, het ook overgedragen kan worden op jou of een ander dier in de omgeving van jouw dier. Dat niet alleen, mensen kunnen ook besmet zijn met de Giardia-parasiet en dit overdragen op dieren. Besmetting tussen mens/dier of dier/mens komt niet heel vaak voor.
Veel voorkomende plaatsen waar Giardia makkelijk en snel overgedragen kan worden zijn bijvoorbeeld broodfokkers of andere plekken waar heel veel dieren bij elkaar gehouden worden. Maar het kan ook aan pups, ondanks alle goede zorgen, vanuit het nest bij de fokker worden meegenomen naar een nieuwe omgeving.
In het lichaam leeft Giardia als peervorm met zweephaartjes (trofozoiet) om zich voort te bewegen. Met behulp van een soort zuignap hecht het zich vast aan de darmwand. Door zichzelf te delen kan het zich vermenigvuldigen. In deze toestand (als peervorm) kan Giardia niet buiten het lichaam overleven. Komt hij met de ontlasting aan het eind van het darmkanaal dan vormt hij een beschermende laag om zich heen en wordt inactief. De parasiet zit dan in een cyste. Op deze manier kan hij enkele maanden blijven bestaan in de omgeving. De cysten, die dus besmettelijk zijn, overleven het langst in een vochtige, koele omgeving, ze kunnen niet goed tegen droogte en hitte.
Jouw dier kan Giardia oplopen door het consumeren van ontlasting die de cystes van de parasiet bevat. Besmetting kan plaatsvinden op directe of indirecte manier door contact met de besmette cystes in ontlasting van andere dieren. Maar de cystes komen ook terecht in bijvoorbeeld water, gras, zand/aarde, enzovoort.
Het kan ook gebeuren dat een besmette hond likt aan zijn anus, daarna andere dieren likt en op die manier de parasiet overbrengt. Ook besmet water kan makkelijk Giardia overbrengen.
Wanneer een dier de besmette cystes binnen krijgt zal het zich in de darm opnieuw vermenigvuldigen en op deze manier is er weer een drager van de Giardia parasiet geboren.
Giardia kan bij dieren van alle leeftijden voorkomen. We zien wel dat jonge dieren over het algemeen in de meerderheid zijn. Dieren kunnen de Giardia parasiet bij zich dragen zonder symptomen te laten zien. Wel kunnen ze de parasiet dan gewoon via de ontlasting doorgeven aan andere dieren.
De meeste Giardia-infecties zijn a-symptomatisch: zonder duidelijke symptomen. Als er wel symptomen zijn is de belangrijkste hiervan meestal diarree. Deze kan acuut (plotseling) zijn, chronisch of wisselend dunner/steviger.
Veel eigenaren ondernemen dan niet gelijk iets, omdat het vaak met een paar dagen weer beter wordt. Dit kan dan voor een week weer beter zijn en vervolgens begint het weer opnieuw. Eigenaren denken dan al snel dat het dier iets verkeerds opgescharreld heeft of minder goed op zijn eten reageert. Door het op en af ritme wordt er geen diagnose gesteld en kunnen dieren dus langere tijd rondlopen met een Giardia-besmetting. Vaak blijft de eetlust onverminderd aanwezig maar gaan dieren wel veel gewicht verliezen. Soms zelfs zoveel dat het gevaarlijke vormen gaat aannemen.
De Giardia parasiet verstoort de opname en vertering van voedingsstoffen. Ook kan het de beschermende wand van de darm beschadigen. Giardia wordt er van verdacht een rol te spelen in het (eventueel later) ontstaan van Leaky Gut (Lekkende Darm) en/of chronische maag/darmontstekingen.
Veel dieren die deze aandoeningen ontwikkelen, bleken op jonge leeftijd Giardia gehad te hebben.
Veel dieren lijden aan langdurige (op en af) diarree of slappe ontlasting, malabsorptie of andere spijsverteringsproblemen en blijken pas na lange tijd getest te worden op de Giardia-parasiet (en dan ook nog eens positief te zijn). Dit zou eigenlijk veel sneller gecheckt moeten worden.
Ook zien we vaak dieren die weken, maanden en soms zelfs jaren een ongediagnosticeerde besmetting hebben en vervolgens heel acuut een bloederige diarree ontwikkelen waardoor het snel dreigt uit te drogen.
Wat mij de laatste jaren ook opvalt is dat eigenaren aangeven dat hun hond zo bijterig is. Happen en bijten in handen, schoenen, broekspijpen, noem maar op. Dit is iets wat veel genoemd wordt.
De Giardia-parasiet is microscopisch klein en met het blote oog niet te zien. Het is dus niet zo dat er niks aan de hand is omdat we niks zien. Vaak wordt er ontlasting getest op wormen, maar niet specifiek ook op Giardia. Of er komt een vals negatieve uitslag; niet positief getest op de parasiet terwijl dit wel zo blikt te zijn na uitgebreider onderzoek. Op deze manier kunnen dieren er lang mee rondlopen. Om echt te kunnen aantonen dat er sprake is van een Giardia besmetting en aanwezigheid van antigenen is het goed om de ontlasting via de dierenarts bij een laboratorium te laten checken door middel van een ELISA-test of PCR (Polymerase Chain Reaction)-test.
Andere testen kunnen alleen aantonen dat er Giardia cystes aanwezig zijn, en dat moet dan ook nog toevallig in de ontlasting zijn die is ingeleverd. Als jouw dier de diagnose Giardia heeft gekregen dan zal de dierenarts medicatie voorschrijven om deze parasiet te elimineren. Meestal is dit Metronidazol of Fenbendazol. Helaas wordt de Giardia-parasiet meer en meer resistent voor medicatie die bedoelt is om eencellige parasieten te doden. Hierdoor kan het dus heel goed zijn dat jouw dier na de behandeling nog steeds positief zal testen op Giardia. Overigens is het sowieso heel goed mogelijk dat zelfs na een maand of zes jouw dier nog steeds positief zal testen op Giardia antigenen, omdat het lange tijd in beslag kan nemen voor het lichaam zich helemaal heeft ontdaan van de dode parasieten.
Het is goed om, na behandeling, gedurende drie tot vier maanden lang elke maand een flotatie test uit te laten voeren bij de dierenarts om er zeker van te zijn dat de uitslag negatief is en vervolgens een antigeen-test te laten doen om aan te tonen dat de infectie is opgeruimd. De reden van al dit testen is dus omdat niet in elke keer dat het dier ontlasting heeft, hier ook cystes in voorkomen. De eerste twee keer kan er niks gevonden worden, terwijl de derde keer de ontlasting wel weer cystes bevat. Het is daarom heel belangrijk om te blijven controleren.
BEHANDELING
Dr. Karen Becker geeft in dit artikel aan veel natuurlijke producten ingezet te hebben bij besmetting met de Giardia-parasiet. Ze geeft hierbij aan dat ze mooie resultaten heeft gezien met antiparasitaire kruiden en planten als berberis, gember, olijfbladeren, kattenklauw, pau d'arco, kaneel en zwarte walnoot. Deze hielpen heel goed de parasitaire belasting te verminderen maar deden helaas niet altijd voldoende om de besmetting te elimineren. Ze is van mening dat het heel goed is om op volledige wijze deze infectie te lijf te gaan maar dan zeker tot negen maanden na het stellen van de diagnose de ontlasting frequent te controleren. De eerste resultaten zijn vaak heel goed, maar ze heeft regelmatig gezien dat bij een natuurlijke behandeling na een maand of zes de cystes kunnen terugkeren. Ga nu alsjeblieft niet zelf als een malle met al deze kruiden in de weer, laat je eerst goed voorlichten door iemand met verstand van zaken.
EIGEN NOOT:
Ik ben zelf heel positief over het behandelen met spagyriek bij Giardia (of andere parasitaire) besmettingen. Het is een zeer waardevolle aanvulling in de bestrijding van Giardia, maar tegelijk ook een grote versterker van het immuunsysteem en het zelfherstellend vermogen van het dier. Spagyriek kan al op heel jonge leeftijd bij dieren worden ingezet en mag langdurig worden toegepast. Ook Chinese kruiden zijn hierbij heel goed toepasbaar.
Het is van groot belang dat er wordt gewerkt aan het sterker maken van het immuunsysteem, met name ook omdat de Giardia-parasiet best het nodige kan aanrichten op de lange termijn (chronische spijsverteringsklachten, lekkende darm, maag/darmklachten). Om ervoor te zorgen dat jouw dier hier minder of geen gevolgen van ondervindt en een betere weerstand opbouwt kan extra natuurlijke ondersteuning enorm belangrijk zijn. Het is dus zeker verstandig hier een met behulp van een holistisch dierenarts of natuurgeneeskundig therapeut een plan op te stellen, afgestemd op jouw hond. Er kan dan worden gekeken naar voeding, elimineren van overtollige ballast en inzetten van immuunversterkende middelen als bijvoorbeeld homeopathie, spagyriek, kruiden, enzovoort.
(Mocht je hier meer informatie over willen, neem dan gerust contact op)
Daarnaast is het belangrijk om bepaalde dingen in acht te nemen: ruim de ontlasting van jouw hond op zolang nog niet 100% zeker is dat de besmetting weg is. Blijf voorlopig even weg van plekken waar meerdere dieren bij elkaar komen om ervoor te zorgen dat de besmetting zich niet verder verspreidt. Je kunt niet alles voorkomen, maar alle beetjes helpen. Was alles wat gewassen kan worden en kan het niet in de machine, doe het dan met een stoomreiniger.
Verder zijn er op internet de nodige tips te vinden om de omgeving van jouw dier zo goed mogelijk te reinigen wanneer er een besmetting is.
EIGEN NOOT:
Het is overigens niet aan te raden maar iedere keer zogenaamd preventief te ontwormen. Veel mensen denken dat ze op deze manier alle parasieten tegenhouden maar dit is zeker niet het geval. Naast dat preventief ontwormen niet bestaat, werken ontwormingsmiddelen zeker niet tegen de Giardia-parasiet. Behalve dat hebben reguliere ontwormingsmiddelen ook enorme negatieve invloed op de darmflora; de meest belangrijke plek waar een zich een goed immuunsysteem moet ontwikkelen. Door steeds onnodige medicatie als ontwormingsmiddelen toe te dienen komt dit immuunsysteem elke keer weer onder druk te staan en is er geen mogelijkheid weerstand op te bouwen.
Medicatie zou bedoelt moeten zijn om te helen, niet om zomaar 'voor de zekerheid toe te dienen'.
Wil je toch graag weten of jouw dier vrij is van inwendige parasieten? Laat dan in ieder geval twee keer per jaar de ontlasting testen. Dit kan bij de meeste dierenartsen en anders bij parasitologisch centrum Het Woud. Je bestelt een ontlastingskit, stuurt wat ontlasting op en krijgt de uitslag via email. Ook een onderzoek naar Giardia is hier mogelijk.
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken