De grote voordelen van viezigheid

 

 

 

Ik hoor je denken: viezigheid? Voordelen?

 

De titel doet misschien heel wat anders vermoeden, maar ik bedoel hiermee geen vuilnis of andere smerigheid. Nee, waar ik het over wil hebben is het grote voordeel wat we kunnen behalen uit onze aardbodem. Modder bijvoorbeeld, is een voorbeeld van een aardbodem product. Wat voor voordeel zit er dan aan modder? Ik denk dat de meeste eigenaren nu een hond voor zich zien die zich, ondanks herhaaldelijk waarschuwen, heerlijk heeft liggen omrollen in een vieze moddersloot. En dat is nou net niet waar ik naar wil:)

 

Om echt even specifiek te zijn: ik wil jullie graag wat meer laten weten over de bijzondere voedingsstoffen die we kunnen vinden in onze aardbodem. Dat had ik ook gewoon als titel kunnen gebruiken, maar ik vond deze leuker. Al duizenden jaren maken natuurlijk genezers gebruik van onze aardbodem. De producten die worden gevonden in de bodem worden al lange tijd gebruikt ter ondersteuning van een goede gezondheid voor mens en dier.

 

Fulvinezuur en humus

Misschien ken je Mumijo? Dit is een teerachtig organisch product, gevonden in de hoogvlaktes van Centraal Azië. Het is een van de oudste bodemremedies die we kennen. Met name in de Ayurvedische geneeskunde werd/wordt dit veel gebruikt bij bijvoorbeeld nieraandoeningen, ontstekingen, epilepsie en diabetes. Een heel mooi voorbeeld van het gebruiken van onze aardbodem om natuurlijke gezondheid te bevorderen.

 

Een heel groot belangrijk onderdeel van het gebruik van aardbodemproducten is de aanwezigheid van fulvinezuur en humus. Het mooie is ook nog dat het steeds meer in de belangstelling staat, zelfs tot de reguliere zorg is het inmiddels doorgedrongen. En terecht. Fulvinezuur en humus hebben een groot werkingsgebied. Van vroeger uit werd het al gebruikt voor:

 

 • Wondbehandeling
 • Het verlichten van gewrichtspijn/ondersteunen van het bewegingsstelsel
 • Hulp bij de spijsvertering en darmgezondheid
 • Het lichaam voorzien van nieuwe energie
 • Het uitwerken van zware metalen (vaccinaties, medicatie, enz.)

 

Natuurlijke genezers waren het al langer, maar ook steeds meer conventionele behandelaars zien de grote voordelen van fulvinezuur en humus in de genezing en preventieve zorg bij mensen en dieren.

 

Door zijn helende eigenschappen wordt fulvinezuur vaak toegevoegd aan antibacteriele, ontstekingsremmende en anti-tumor middelen/medicatie. Een van de redenen waarom je veel modderbaden kunt vinden in welness centra.. dus als je nog geen gebruik maakt van 100% echte aardbodemproducten dan zou ik zeker op zoek gaan.

 

Bronnen van fulvinezuur- en humusproducten voor je hond of kat

Fulvinezuur en humus komen voor in grond met een hoog gehalte gefermenteerd organisch materiaal. Deze grond kan onderdelen bevatten van fruit- en groenteresten en ouderwets zeewier. Het bijzondere is dat het niet kan worden geproduceerd in een lab of fabriek. Het zal echt uit de grond moeten worden gehaald. Door verschillende studies hebben we geleerd over de chemie van fulvinezuur en humus, maar alleen Moeder Aarde kan het produceren zoals het bedoelt is. En alleen zij beslist hoe ze dit doet en hoe lang ze er over doet..

 

De samenstelling van aarde, grond, kan door de tijd heen variëren en dat is waarom de precieze hoeveelheden en concentratie soms kan afwijken en waarom op producten die fulvinezuur en/of humus bevatten, altijd een gemiddelde hoeveelheid wordt vermeldt.

 

Fulvinezuur en humus zijn ook te vinden in onze groentes (mits ze in gezonde grond zijn geteeld) maar het is vaak lastig om de juiste hoeveelheden te vinden. Reden hiervan is overteelt, maar met name de invloed die chemische bestrijdingsmiddelen hebben op de kwaliteit van onze aardbodem. Producten als Round Up plunderen de grond en vernielen de mineralen die zich hierin bevinden. Hierdoor bevatten onze weides en de grond waarop we telen steeds minder mineralen en goede voedingsstoffen. Ook de hoeveelheid fulvinezuur en humus loopt hierdoor steeds verder achteruit.

 

Biologische groente wordt op veel schonere wijze en op schonere grond geteeld, dus door biologische groentes te eten en aan jouw dier te voeren boost je de hoeveelheid fulvinezuur en humus die het lichaam nodig heeft om gezond te worden/te blijven. Kies dan voor de groentes die bekend staan om de grootste hoeveelheid fulvinezuur en humus:

 

 • bieten, wortelen, radijs, paardenbloemwortels, pijlwortel, pastinaak, gember
 • knoflook (met mate)
 • groene bladgroente

 

Uiteraard is het ook mogelijk om kant en klare gewonnen fulvinezuur en humus aan de voeding van jouw hond of kat toe te voegen. Dit is verkrijgbaar in zowel vloeibare als poedervorm.

 

Waarom fulvinezuur en humus geven?

Laten we eens kijken welke positieve voordelen fulvinezuur en humus kunnen hebben voor honden en katten.

 

1. Het vergroten van de darmgezondheid en optimaliseren van de spijsvertering

Fulvinezuur en humus kunnen de darmgezondheid op verschillende manieren ondersteunen:

 • Het verwijderen van toxinen/gifstoffen als detox-functie. Het helpt het lichaam ontgiften door gifstoffen als zware metalen af te voeren op een snelle manier. Door de grote hoeveelheid antioxidanten kan het helpen om cel schade door gifstoffen (uit medicatie, vaccinaties, enz.) te herstellen. Een heel belangrijke gifstof is glyfosaat. Glyfosaat is gemaakt om te verwoesten, en dat doet het met overgave. Het doodt alles: insecten, bacteriën, schimmels en onkruid, planten en bladeren. Dit gebeurt door bepaalde enzymen te stoppen en zo van groei te weerhouden. Honden en katten hebben ook deze enzymen in de goede darmbacteriën en deze kunnen dus door gebruik in de leefomgeving ook schade hiervan ondervinden. Deze goede darmbacteriën zullen hierdoor worden vernield. Glyfosaat is niet alleen een onkruidverdelger. Monsanto kreeg het goedgekeurd als antibiotica. Zoals alle antibiotica doodt het niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de goede. Ongeveer 80% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen en goede bacteriën zijn het fundament van de gezondheid van jouw dier. Door ook de goede bacteriën te vernielen wordt de kans op virussen, bacteriële infecties en chronische ziekte groter. Fulvinezuur kan glyfosaat binden dat bijvoorbeeld in een bedenkelijke kwaliteit voeding is verwerkt. Dit gebeurt al wanneer de voeding zich nog in de maag bevindt. Het glyfosaat zal dus de darmen niet kunnen bereiken omdat fulvinezuur zijn werk al eerder doet. Hierdoor zal de darmgezondheid minder schade oplopen en de goede darmbacteriën zullen intact blijven (al is het nog beter om te kiezen voor juist passende voeding..). Fulvinezuur kan ook een goede ondersteuning zijn wanneer in jouw omgeving glyfosaat wordt gebruikt, wanneer anderen besluiten jouw hond iets te voeren wat je eigenlijk liever niet wilt hebben of wanneer jouw hond graag op de kop in de vuilnisbak duikt op zoek naar iets lekkers. Eigenlijk is het heel goed te gebruiken bij alles wat spijsverteringsklachten kan opleveren.
 • Het beschermen van voedingsstoffen. Om nog even door te gaan op het glyfosaat: dit bindt zich aan mineralen in het lichaam van jouw hond of kat. Hierdoor kunnen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Voorbeelden hiervan zijn zink, magnesium, kobalt, calcium en koper. Als je fulvinezuur toevoegt aan het menu of het drinkwater zorg je ervoor dat de hoeveelheid mineralen op peil blijft.
 • Toevoegen van voedingsstoffen. Fulvinezuur en humus voorzien in een groot scala aan voedingsstoffen. Voorbeelden hiervan zijn mineralen, aminozuren, enzymen en fyto-chemicaliën. Dit zijn niet-voedende plantaardige chemicaliën die beschermende en/of preventieve eigenschappen hebben. Fulvinezuur helpt om meer voedingstoffen naar de cellen te vervoeren waardoor deze meer energie krijgen om zuurstof goed te gebruiken. Hierdoor krijgen dieren meer energie en een sterker immuunsysteem. Deze extra energie zorgen ervoor dat de celschade beperkt wordt.

 

 

2. Het vergroten van het immuunsysteem

Gezondheid is een groot goed. We willen graag alles doen wat we kunnen om een goed immuunsysteem te bereiken en te behouden. Fulvinezuur en humus zijn prachtige en nuttige supplementen om hierbij te helpen. Door het vergroten van het immuunsysteem bereiken we een goede hoeveelheid immuun cellen, die nodig zijn om ziekte te bestrijden. Maar.. dit kan ook te veel worden. Te veel immuun cellen is ook weer niet goed, omdat dit kan leiden tot ongewilde ontstekingen van de gewrichten. Fulvinezuur en humus hebben de mooie eigenschap om dit heel goed te kunnen reguleren en de hoeveelheid immuun cellen in balans te houden.

 

3. De huid in goede conditie brengen en houden

Een dagje naar een spa met daarbij een fijn modderbad zou niet alleen weggelegd moeten zijn voor mensen. Dit zou ook beschikbaar moeten zijn voor honden (en katten). Het kan heel waardevol zijn omdat modder voorziet in een enorm grote hoeveelheid fulvinezuur en humus. We kunnen het wel zien als natuurlijke antibiotica en het heeft een schimmelwerende en ontstekingsremmende werking. Dat maakt het voor de huid (en voor de oren) een waardevolle toevoeging. Uitwendig kan het hotspots helen en andere huidproblemen helpen verbeteren en voorkomen. Het is een zeer goede aanvulling op de voeding van hond of kat wanneer er sprake is van (seizoensgebonden) allergieën, gevoeligheid voor insectenbeten of een droge huid en vacht (eventueel met haaruitval en schilfervorming).

 

Fulvinezuur en humus zijn dus beide heel goed in- en uitwendig te gebruiken. Niet alleen om symptomen te verminderen maar zeker ook om het immuunsysteem te versterken en een goede weerstand te bereiken en te behouden. In alle gevallen is het goed, dus ook preventief, om fulvinezuur en humus in te zetten.

 

 

 

Hoe passen we fulvinezuur en humus toe?

Omdat fulvinezuur en humus zich bevinden in de grond, is het sowieso aan te raden om de volgende buitenactiviteiten toe te passen:

 • Zwemmen in natuurlijk, stromend water
 • Wandelen in een groene, natuurlijke omgeving (lekker struinen dus)
 • Buiten eten vanaf de grond (mits deze grond schoon is) in plaats van uit een voerbak
 • Vooral heel veel graafwerkzaamheden uitvoeren, lekker in zwart zand ravotten en jouw dier hier vooral erg lekker veel in laten rollen. Hoe modderiger, hoe beter! (dit is uiteraard als soort van grapje bedoelt..)

 

Of: we geven fulvinezuur en humus inwendig door het te supplementeren. Dit is dan een kant en klaar zuiver supplement, gevonden in de bodem en zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen. Makkelijk te doseren, als dagelijkse aanvulling of als kuur van een aantal weken. Fulvinezuur en humus mogen langdurig gebruikt worden, en ook naast andere medicatie. Een waarschuwing gaat alleen uit naar dieren met schildklierklachten. Zij kunnen dit helaas niet gebruiken.

 

Ga je fulvinezuur en humus gebruiken? Let dan wel even op: het brengt een proces op gang dus start langzaam. De ontlasting kan de eerste dagen wat anders/dunner zijn en uitscheidingsklachten kunnen zich voordoen. Dit is verklaarbaar, maar om te voorkomen dat het te gek gaat, liever rustig opbouwen.

 

Heb je interesse in fulvinezuur en humus als kant en klaar supplement voor jouw dier, of wil je weten of je jouw dier hiermee zou kunnen ondersteunen (zowel preventief als bij symptomen) en op welke manier, dan kun je uiteraard contact met mij opnemen. Ik kijk graag met je mee!

 

 

Ik heb dit artikel vertaald uit Dog’s Naturally Magazine, waar het geschreven is door Caren Dougall.

 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss