Gras eten: gezond, gewoon of zorgelijk?
Grote kans dat jouw hond weleens gras eet. Of zelfs zoveel, dat een flinke salade er niks bij is. Waarschijnlijk de ene keer vaker en meer dan de andere, en soms is er zelfs specifieke voorkeur voor bepaalde grassen. Dan heb je ongetwijfeld ook gezien dat het er uitkomt zoals het er in gegaan is; niet of nauwelijks verteerd.
Dus: waarom eten honden gras, wat qua verteerbaarheid niet heel erg hoog op de ladder staat?
Waarom eten ze uberhaupt gras, en moet je je er zorgen over maken? Is het iets afwijkends? Eigenlijk kan het alle kanten op, maar er zijn drie hoofdredenen:
ER IS BEHOEFTE AAN CHLOROFYL
Behoefte aan wat?! Chlorofyl. Dit is een natuurlijk kleurpigment dat planten, algen en (blad)groenten hun groene kleur geeft. De stof lijkt qua structuur veel op hemoglobine, een belangrijk onderdeel van de rode bloedcellen van jouw hond. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam. Dus, wanneer jouw hond gras eet vult hij zijn chlorofyl voorraad aan en hierdoor de rode bloedcellen. Vaak kan een hond dan ook nog vrij selectief zijn in welk gras wel, en welk gras niet. Chlorofyl heeft nog meer functies:
- Het beschermt de lichaamscellen tegen beschadiging
- Het helpt infecties bestrijden en heelt wonden
- Het versterkt het immuunsysteem
- Het helpt calcium-oxalaat stenen afbreken in de blaas
- Het helpt het spijverteringskanaal helen bij klachten
- Chlorofyl kan allerlei toxische stoffen aan zich binden, waaronder zware metalen als kwik, amalgaam, uranium, aluminium, koper, chroom, lood en cadmium. Zo kunnen deze toxische stoffen met de ontlasting afgevoerd worden zodat ze niet worden opgenomen in ons bloed. Als er één stof is die in het maag-darmkanaal toxische stoffen kan wegvangen, dan is het wel chlorofyl.
Jouw hond kan niet zomaar even een aantal groentes uit het schap pakken om zich zelf te voorzien van chlorofyl, dus is gras de eerste de beste keuze. Het is alleen zo lastig te verteren, dus is het een goed plan om jouw hond te voorzien van een gezonde dosis chlorofyl. En dit is helemaal niet zo moeilijk, je gaat het menu gewoon aanvullen met extra (groene) groente.
Over het algemeen geldt: hoe groener de groente, hoe meer chlorofyl. Er zijn ook wel groente die niet groen zijn en toch chlorofyl bevatten, maar dat is dan wel in mindere mate.
Groene groenten die je zou kunnen geven is bijvoorbeeld boerenkool, broccoli, groene bonen, peterselie, spinazie, postelein, rucola sla en andijvie. Daarnaast natuurlijk de groene algen spirulina en chlorella. Je kunt de groentes toevoegen aan de maaltijd van de hond en dan maakt het niet uit wat jouw hond eet; rauw vlees, brokken, gestoomd, blik.. stoom of kook de groente, pureer het en roer het er lekker doorheen. Easy as it is.
Het is wel belangrijk dat (om als voedingsstof te dienen) de groentes dus echt even gekookt en gepureerd worden. De celwanden moeten kapot, anders kan de hond het niet opnemen. En als dat niet gebeurt dan schiet je je doel voorbij.
VERSTOORDE SPIJSVERTERING
Dit is meestal gedachte nummer 1 wanneer mensen merken dat een hond gras eet: 'oh, hij is niet lekker in orde'..
Niet lekker in orde zijn, en daar valt een verstoorde spijsvertering dus ook onder, heeft echter vaak ook nog wel wat andere symptomen die het plaatje compleet (moeten) maken: denk hierbij dan aan kwijlen, smakken, niet zichzelf zijn, onrust, en in veel gevallen ook echt naar buiten willen om gras (of andere ruwe materialen) naar binnen te werken. De manier waarop dit wordt gedaan is ook anders dan bij de eerste optie. Er is geen relaxed gras-eet-momentje, maar alles moet zo snel mogelijk op. Om dit vervolgens, als het genoeg is geweest, weer over te geven.
Dit overgeven kan zijn om de maag op te schonen wanneer daar iets terecht is gekomen wat niet goed valt. Is dat echt het geval, en/of gebeurt dit gras eten op deze manier vaker, dan is het goed om hier toch eens aandacht aan te besteden en te bekijken of er iets qua voeding of andere zaken verandert moeten worden. Schakel hierbij dan iemand in die je hierbij op natuurlijke wijze kan ondersteunen en advies geven.
GRAS ETEN IS HEEL NATUURLIJK VOOR HONDEN
Gras eten is heel natuurlijk gedrag. Jammer genoeg worden heel veel honden gelijk weggetrokken wanneer ze iets aan gras proberen te pakken. Misschien omdat de gedachte dat een hond weleens niet lekker zou kunnen zijn, of er misschien juist wel misselijk van zou kunnen worden? Omdat het voor het gevoel niet hoort? Geen idee. Maar hou dus vooral in gedachten dat wanneer jouw hond zo hier en daar gras eet, hij eigenlijk precies datgene doet wat een hondachtige doet:)
Vaak wordt er eerst geroken, gesnuffeld en wanneer het juiste (vaak lange, brede) grasje wordt gevonden, dan wordt er met de voortanden een stukje vanaf geknabbeld. Dit gebeurt rustig, niet krampachtig, maar bijna met de nodige aandacht. Is het genoeg, dan kan de wandeling worden vervolgd.
Dus: als geen enkele reden is om te denken dat jouw hond iets onder de leden heeft, en hij wordt voorzien in de nodige voedingsstoffen die zorgen voor een optimale gezondheid, dan zou ik hem hier lekker van laten genieten.
Zorg er alleen wel voor dat het gras is wat niet is bespoten met chemische middelen (bestrijdingsmiddelen, enz).
We horen vaak mensen in de winkel en de praktijk zeggen dat hun hond gras eet. Ze hebben van 'iemand' vervolgens gehoord dat de hond dan niet in orde is, en willen graag weten wat ze hieraan kunnen doen. Bovenstaande informatie laat dus zien dat dit helemaal niet automatisch aan de orde hoeft te zijn. Zorg eerst dat je het hele plaatje compleet hebt. Zijn er andere symptomen? Hoe is het gedrag? Merk je veranderingen op? Hoe is de eetlust, de ontlasting? Vaak is gras eten van honden die echt niet goed in orde zijn, een combinatie met andere symptomen.
Zie je niks? Dan lekker laten gaan. En.. lekker wat groene groente toevoegen is natuurlijk altijd gezond(er)! Soms zien we ook wel honden die een bedenkelijke kwaliteit voeding eten, en de nodige ruwvezels missen. Zij kunnen dit dan zoeken in de vorm van gras, om op eigen wijze deze tekorten dus aan te vullen.
Mocht het nou zo zijn dat jouw hond best vaak gras eet, en je wilt graag weten of dit een voedingsgerelateerde oorzaak heeft of wat je zou kunnen doen om de voeding van jouw hond aan te vullen met nuttige voedingsstoffen, neem dan gerust contact op via de mail (meatandmorehaaksbergen@outlook.com). Dan kijken we met jou naar de mogelijkheden.
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken