Paardebloem: zoveel meer dan onkruid!

 

 

 

Paardebloem, net zoveel gehaat als geliefd. Gehaat in je strakke gazonnetje of tussen de designtegels en geliefd door zijn lange lijst van positieve gezondheidseigenschappen. Niet alleen voor mensen, maar zeker ook voor honden! Het is een plant die veel wordt gebruikt bij spijsverteringsklachten, vanwege zijn antibacteriele eigenschappen en door het positieve effect wat het heeft als tonic voor de lever.

Zelfs bij diabetes wordt het gebruikt als ondersteuning. Dus; een plant met eigenschappen als deze zou eigenlijk in geen enkele tuin mogen ontbreken.

 

LANGE GESCHIEDENIS

De officiele naam van de Paardebloem is Taraxacum Officinale. Het was vroeger, en dan heb ik het echt over al heel erg lang geleden, bijzonder populair als medicinale plant. Zo populair zelfs dat de pharmaceutische industrie er 'de kriebels' van kreeg. Het kon toch niet zo zijn dat een gratis groeiend plantje meer bekendheid zou krijgen in de medische wereld dan alle speciaal door de duurst betaalde professoren bedachte reguliere medicatie? Meer en meer werd paardebloem verbannen richting 'onkruid'.

 

Maar natuurgeneeskundigen, en gelukkig steeds meer andere geinteresseerden keken (en kijken nog steeds) heel anders tegen zogenaamd onkruid aan als Big Pharma. In veel kringen wordt het namelijk gewoon een kruid genoemd. Een geneeskundig kruid, en paardebloem is deze naam zeker waard.

De paardebloem wordt door velen omarmd als plant met een lange lijst van helende eigenschappen.

 

KUNNEN HONDEN PAARDEBLOEM ETEN?

Jazeker, honden kunnen paardebloem eten. En dat zouden ze ook moeten kunnen als ze dat willen. In heel erg veel natuurlijke recepten voor diervoeding wordt paardebloem gebruikt, en dat is niet voor niks. Paardebloem is een ontzettend mooie bron van vitaminen en mineralen. Het wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen dus dat maakt het een fijn supplement om te gebruiken in de dagelijkse voeding. Er zijn maar weinig vervangende supplementen die kunnen wat paardebloem kan. Je zult dan alweer meer verschillende andere kruiden of planten moeten geven om hetzelfde te bereiken als met alleen paardebloem.

Paardebloem kan het volgende voor jouw hond betekenen:

 

De mooie gele bloemen

Zij voorzien het lichaam van lecithine (een essentieel bestanddeel van iedere lichaamscel - voorkomend in celmembranen), grote hoeveelheden polyphenolen (deze werken onder andere ontstekingsremmend en bloeddrukverlagend) en antioxidanten (om celschade tegen te gaan en belangrijke processen in het lichaam te ondersteunen).

 

De bladeren, een krachtbron van goede voedingsstoffen

Zijn zeer rijk aan vitamine A, C, K en B, zink, ijzer, calcium, mangaan, eiwitten (twee keer zoveel als spinazie..), fosfor, kalium, antioxidanten en sporenelementen.

 

 

ZEVEN REDENEN OM PAARDEBLOEM AAN JOUW HOND TE GEVEN

Paardebloem is een perfecte tonic, zowel voor jouw hond als voor jouw zelf. Het wordt gebruikt om de lever te ondersteunen, de nieren, het hart en het spijsverteringssysteem. De bloem kan helpen om het immuunsysteem te versterken en de lecitine ondersteunt de galblaas, de lever en biedt hulp bij huidproblemen. Laten we dus eens even verder kijken en zien op welke manieren paardebloem jouw hond kan helpen.

 

1) Spijvertering

De bladeren van de paardebloem zijn een ideale keuze voor honden met chronische spijsverteringsklachten of honden die last hebben van gasvorming. Het stimuleert de eetlust en de spijsverteringssappen die nodig zijn om voedsel goed te verteren.

 

2) Ontstekingsremmend

Paardebloem wordt in de natuurlijke geneeskunde al jaren gebruikt om ontstekingen te remmen en pijn te verminderen. Dat komt omdat in paardebloem veel polyfenolen zitten en deze zijn bijzonder geschikt als ontstekingsremmer. Net als alkaloiden, flavonoiden en terpenoiden, waar paardebloem ook erg rijk aan is.

De heldere, gele bloem is enorm rijk aan deze stoffen maar in principe zijn alle delen van de plant wel goed bedeeld met ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidanten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat paardebloem helpt bij het herstel van IBD (Inflammatory Bowel Disease), een chronische darmontsteking.

 

3) Antioxidanten

Ziektes en aandoeningen kunnen zich blijvend uitbreiden wanneer het lichaam te maken krijgt met teveel vrije radicalen. Vrije radicalen (zeer kleine reactieve moleculen) verstoren lichaamsprocessen en vallen belangrijke moleculen aan in het lichaam. Hierdoor kan schade ontstaan aan cellen en weefsels. Hartziektes, kanker, autoimmuunziektes, dementie en artritis zijn enkele voorbeelden van wat vrije radicalen tot gevolg kunnen hebben. Antioxidanten vangen deze vrije radicalen weg. Bovendien kunnen antioxidanten het proces van veroudering helpen vertragen. En paardebloem-bloemen en bladeren bevatten hoge concentraties van deze antioxidanten, inclusief beta-caroteen. Dit draagt weer bij aan een goede weerstand en een gezonde huid.

Wanneer je jouw paardebloem geeft, dan help je de weerstand te verhogen en je ondersteunt het lichaam in de afweer tegen vrije radicaalschade.

 

4) Lever tonic

De lever is het filter van ons mensenlichaam, maar ook van het lichaam van jouw hond. Het heeft (onder andere) als taak gifstoffen te verwijderen, dus het is van groot belang dat de lever in goede conditie blijft. Met alle gifstoffen in vaccinaties, medicatie, chemische vlooien/teken/wormmiddelen en voeding van bedenkelijke kwaliteit zou je je kunnen voorstellen dat de lever het soms best eens zwaar kan krijgen. We zien daarbij dan ook symptomen ontstaan op het gebied van huid, spijsvertering, emoties, enzovoort.

Paardebloem wortel werkt als een tonic voor de lever en helpt het stimuleren van galproductie en vermindert circulatie van gifstoffen in de lever. Paardebloem wortel wordt ook gebruikt bij galstenen en galblaas-infecties. Er zijn een aantal duidelijke symptomen waarbij je wel bijna zeker mag zijn van het feit dat de lever van jouw hond wel wat ondersteuning kan gebruiken. Een aantal hiervan zijn bijvoorbeeld huidklachten, roos in de vacht en chronische obstipatie (niet kunnen ontlasten - verstopping).

 

5) Urine afdrijvend

Paardebloem bladeren werken urine afdrijvend wanneer jouw hond vocht blijkt vast te houden. In situaties als hartfalen, opgezette weefsels, diabetes en galblaas- of nierziektes kan het voorkomen dat vocht wordt vastgehouden in het lichaam. Paardebloem is ook rijk aan kalium, dus het vult eventueel kaliumtekort door veel urineren ook weer aan.

 

6) Anti microbieel

Een micro-organisme, oftewel microbe, is een organisme dat te klein is om met het blote oog te zien. Je spreekt van microbieel als iets betrekking heeft op, of veroorzaakt wordt door, micro-organismen. Bacterien, gisten en schimmels zijn voorbeelden van micro-organismen.

Paardebloem is dus heel goed in te zetten bij klachten die worden veroorzaakt door micro-organismen. Door er een thee of wasemulsie van te maken heeft paardebloem eigenschappen infecties te helpen genezen en de micro-organismen te lijf te gaan. Doop een doek in de thee of emulsie en breng het aan op de aangedane plekken. De gehele plant kan hiervoor worden gebruikt, maar de wortel en de bloem zijn het meest effectief. Er zijn overigens nog veel meer kruiden en planten die helpen bij infecties. Vraag hiervoor eens informatie op bij een goed geschoold natuurgeneeskundige.

 

7) Hypoglycemisch

Diabetes Mellitus kan voorkomen bij honden wanneer de pancreas niet voldoende insuline produceert. Insuline is nodig om suiker, vet en eiwit efficient te gebruiken. Paardebloem kan dit proces ondersteunen, omdat het suikerlevels vermindert en insulinegevoeligheid verlaagt. Je kunt de paardebloem in verschillende vormen gebruiken, inclusief verse en gedroogde bladeren, tinctuur, sap of poeder. Ook in de klassieke homeopathie en spagyrische geneeskunde wordt paardebloem hiervoor veel toegepast. Wil je paardebloem gebruiken bij jouw hond met diabetes, ga dan zeker niet zelf op goed geluk aan de slag. Vraag om advies bij een klassiek veterinair homeopaat of natuurgeneeskundige.

 

 

WELKE DELEN VAN DE PAARDEBLOEM ZIJN TE GEBRUIKEN?

Je kunt alle delen van de paardebloem gebruiken maar bepaalde delen zijn beter voor verschillende doeleinden.

Het 'stammetje' zou ik vermijden. Deze heeft niet zo'n geweldige smaak, en het heeft nogal een plakkerige, slijmerige substantie in zich wat bijzonder laxerend kan werken.

De bloem van de paardebloem heeft een hoge concentratie antioxidanten. Dus zeer geschikt voor chronische ziektes die veroorzaakt worden door vrije radicalen en ontstekingen.

De wortel wordt in de traditionele Chinese Geneeskunde veel gebruikt bij maag- en leverklachten. Het werkt ook op natuurlijke wijze vochtafdrijvend.

De bladeren bevatten veel kalium en andere vitaminen en mineralen. Ze helpen bij de vertering van voedsel, helpen antoxidanten hun werk goed te doen en zijn vochtafdrijvend.

 

 

WANNEER KAN IK DE PAARDEBLOEM HET BESTE OOGSTEN?

Veel paardebloemen bloeien in de lente, en nogmaals in de herfst. Grote kans dus dat je geluk hebt :)

Raak niet in de war met andere bloemen uit de zonnebloemfamilie; paardebloemen groeien in rozetten, met een wortel die in 1 stuk recht de grond in gaat. Paardebloemen zijn uit zichzelf niet giftig, maar omdat ze worden gezien als onkruid in veel gebieden, wordt er vaak ook rijkelijk gespoten met onkruidverdelger. Pas dus goed op dat je die gebieden vermijdt waar de kans op verdelgen groot is.

 

Pluk de bladeren in de vroege lente voordat de bloemen bloeien. Daarna worden de bladeren bitter. Zodra je de bladeren hebt verzameld laat je ze drogen op een doek. Dit kun je met het hele blad doen, je kunt het blad ook eerst fijn hakken. Hetzelfde doe je met de bloemen.

Gebruik je de wortels, wacht dan tot laat in het najaar. Graaf ze uit en hak ze fijn. Leg ze daarna op een krant om te drogen.

Uiteraard is het ook mogelijk om paardebloem te kopen als homeopathisch middel, tinctuur of lotion (voor uitwendig gebruik). Dit is dan weer handig als je niet zo creatief wilt zijn of een hekel hebt aan bezig zijn in de buitenlucht..

 

HOE GEBRUIK IK PAARDEBLOEM?

Je gebruikt dus de bloemen, bladeren of wortels. Dit kan vers zijn, gedroogd, als klassiek homeopathisch ruikmiddel, als tinctuur of als thee of tonic. Er zijn vele manieren om paardebloem toe te passen. Ik ga hier geen hoeveelheden noemen, maar mocht je interesse hebben in het gebruik van paardebloem bij jouw hond, neem dan gerust contact op. Dat kan met mij zijn, maar dat kan ook met een natuurgeneeskundige of holistisch dierenarts/therapeut.

 

 

IS PAARDEBLOEM GIFTIG VOOR HONDEN?

Paardebloem is, zoals genoemd, niet giftig. Maar net als bij heel veel andere dingen geldt; gebruik het met mate. Ga niet overdrijven in de veronderstelling dat iets natuurlijks geen gevolgen kan hebben. Wanneer je teveel paardebloem geeft aan jouw hond kan dat wel degelijk gevolgen hebben. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: darm/buikklachten, diarree, verhoogde hartslag, overdreven veel plassen, brandend maagzuur en een verhoogd kaliumgehalte.

En zoals al genoemd; laat de stengels maar zitten.

 

Nou, dit zijn toch best wel een aantal aardige redenen om eens met andere ogen te kijken naar het kruid wat zo vaak als 'onkruid' wordt bestempeld. Mocht je ze verwijderen uit jouw tuin, doe dit dan voor de hond. Niet voor de composthoop.

 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss