Het afschuwelijke leed dat broodfok heet...

 

 

 

HET AFSCHUWELIJKE LEED DAT BROODFOK HEET...

 

Graag wil ik mij in dit artikel wenden tot al die mensen die ook maar niet een heel klein beetje ooit hebben gehoord van het woord 'broodfok'. Ik vraag me dan af onder welke steen jullie hebben geleefd al die jaren, maar dat even terzijde.

Ook richt ik mij tot die mensen die er wel eens van hebben gehoord maar met oogkleppen op doen alsof het niet bestaat.

Of die mensen die wel weten wat het is maar denken een goede daad te doen door zogenaamd een pupje te redden uit de broodfok.

En dan vergeet ik nog bijna iedereen die verdomd goed weet wat de broodfok inhoudt, maar zijn eigen belang belangrijker vindt dan dierenwelzijn. Van die 'ik wil, en wel nu'-gevalletjes.

 

Nou, dat zijn best een heleboel mensen als ik het zo bekijk. Schandalig, omdat eigenlijk dit soort artikelen helemaal niet nodig zou moeten zijn. In mijn ideale wereld zou broodfok niet bestaan. En ik denk dat er (behalve de mensen die ik hierboven genoemd heb) echt ook wel heel veel mensen bestaan die denken zoals ik.

 

En ik heb er niet alleen gedachten over, ik voel er ook van alles bij. Verdrietig wordt ik er van, al dat onrecht wat die dieren wordt aangedaan in de puppyfabrieken. Of in de iets minder grote maar net zo illegale andere hondenhandel. Ik vind het misselijkmakend, niet alleen om het leed wat ik zie maar ook omdat ik zo'n enorm grote behoefte heb hier iets mee te doen maar geen flauw idee heb hoe.

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat iedereen die zich, op welke wijze dan ook, met de broodfok bezig houdt, dit straffeloos kan doen?! Rij ik verdomme 5 kilometer te hard dan heb ik een prent op de mat liggen. Zou ik iemand mishandelen dan wordt ik aangeklaagd, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Waarom zijn er voor mij wel regels en voor hen niet?

 

Je mag gewoon steeds maar weer opnieuw honden fokken, in de meest barre omstandigheden die je je maar kunt bedenken. En vervolgens verdien je groot geld aan alle pups die dag in, dag uit worden 'geproduceerd'.

Niet gehinderd door ook maar enige vorm van kennis, geweten, inlevingsvermogen, gevoel, of andere eigenschappen die jou een mooi mens zouden maken.

De mensen in de broodfok zijn namelijk geen mooie mensen. Zij zorgen er elke dag weer voor dat de wereld, mijn wereld, minder mooi is. Dat het leed blijft groeien. Dat er meer en meer dieren een gehavend leven leiden. Geen enkel respect kan ik opbrengen voor dit 'soort' wat als mens op de wereld gezet schijnt te zijn, maar er nu in de verste verte niet meer op lijkt. Ik walg van jullie.

En wat mij dan misschien nog wel meer dwars zit; het interesseert jullie niks. Jullie lachen om mensen zoals ik. En die onmacht, het straffeloos mishandelen van dieren en er gewoon mee weg komen, dat vind ik erger dan erg.

 

 

 

 

De dieren in de broodfok hebben er geen flauw benul van dat ze ook een compleet ander leven hadden kunnen leiden. Dat er ook liefhebbende mensen bestaan, die wel het beste met dieren voor hebben. Dat er wel mensen zijn die te vertrouwen zijn, die je geen pijn doen en die jou de moeite waard vinden. Voor deze mensen ben jij geen geldmachine, maar een levend individu dat met respect behandelt dient te worden.

 

Ik denk dat broodfokkers heel goed weten wat ze aan het doen zijn. Niet voor niks worden al die plaatjes op internet mooi opgeleukt, wordt de 'fabriek' zelf aan het zicht onttrokken als mensen komen, kalefateren ze de pups nog een beetje mooi op voordat ze verhandeld worden en zorgen ze dat alles er spik en span uit ziet aan de buitenkant.

Zij weten ook dondersgoed dat als ze dat niet doen, de mensen minder enthousiast worden en dat kost geld. Dus zien we alleen de buitenkant. Dat wil zeggen: de mensen die oogkleppen op hebben zien dat. Die kijken niet verder, of willen niet verder kijken. Als ik maar krijg wat ik hebben wil. Voor een leuke prijs.

 

Hoewel... sinds corona om de hoek kwam kijken is de prijs voor de broodfokhonden inmiddels ook de pan uit gestegen. Want tja... marktwerking he? Hoe groter de vraag..

En al die gekken, al die mensen die ik in het begin heb genoemd, doen hier vrolijk aan mee. Ga je diep, diep schamen jullie.

 

Ik ga in dit artikel niet vertellen hoe je een broodfokker herkent. Dat zou je allang en breed moeten weten, aangezien er al jaren en jaren over wordt gepraat en voor wordt gewaarschuwd. Dit is niet iets van nu, dus mocht je net komen kijken in de hondenwereld en geen idee hebben waar ik het over heb (hoe onvoorstelbaar ook), dan google maar op 'broodfok'. Verbaas je niet over de verachtelijke en misselijkmakende dingen die je te zien krijgt. En het belangrijkste: ga niet denken dat jij hier een pupje uit moet gaan redden! Want voor ieder pupje wat hier zogenaamd uit weg wordt gehaald, moet moederhond vervolgens weer dubbel aan de slag. Doe het niet!

 

Denk je vervolgens dat je een andere goede oplossing hebt gevonden door op Marktplaats te gaan zoeken, dan wordt het zeker een uitdaging. Iedereen die niet verder kijkt dan zijn neus lang is, of niet verder wil kijken omdat we 'NU' een pup willen, vindt een advertentie met daarin keus uit wel tien rassen. Bingo! Hebben we ook nog eens keuze te over; het lijkt wel een warenhuis! Hoe mooi wil je het hebben? Laat dit een teken zijn dat alle alarmbellen af moeten gaan!

 

NIET DOEN!

 

Broodfokkers hebben vaak meerdere rassen in de aanbieding, dit maakt de puppyfabriek alleen maar groter. Weg met die advertentie dus. En met de volgende. En met die daarna. Want Marktplaats is een walhalla voor broodfokkers. En als je als nieuwbakken eigenaar daar niet zo in thuis bent zou je daar niks moeten willen zoeken.

 

 

 

 

Kijk in het asiel en is daar geen hond die bij je past, of wil je absoluut liever een pup, schrijf je dan in bij een fokker. Kijk bij rasverenigingen of er misschien pups (of volwassen honden) zijn die een goed nieuw thuis zoeken. De kans dat je je daarmee een miskoop op de hals haalt is dan al een stuk kleiner en bovendien houdt je op deze manier niet de broodfok in stand.

Uiteraard is is dan misschien zo dat je iets langer zult moeten wachten, maar he.. als je echt graag wilt dan heb je geduld. En dan hebben je kinderen geduld.

Het geeft je bovendien ook bedenktijd. Heb je je ingeschreven en moet je nog even wachten, dan kan het zomaar zijn dat je je in de tussentijd realiseert dat het misschien toch een impuls was, dat je iets teveel hebt geluisterd naar de wens van jouw kinderen of jouw eigen idee dat het leuk is, zo'n pup.

Tenslotte ben je nu meer thuis en ach, dan kan zo'n jong hondje daar wel bij.

Maar zo'n jong hondje wordt ouder, en de tijd die jij thuis bent wordt waarschijnlijk weer minder. En is iedereen dan nog zo blij?

 

Wat gebeurt er dan met het hondje wat nog in de groei is, wat tijd en aandacht nodig is? Stoppen we die in de bench voor zo'n uur of zeven, acht? Want tja.. er zal toch weer gewerkt moeten worden. De kinderen zullen weer naar school moeten. He bah, we hadden het zo leuk bedacht maar het blijkt toch allemaal niet zo leuk dan we dachten.

 

En dat is nog maar in de meest ideale omstandigheden. Want wat als blijkt dat jouw broodfokpupje niet gezond is? Het zal echt de eerste niet zijn hoor, die met een hele waslijst aan klachten op veel te jonge leeftijd vanuit de puppyfabriek bij jouw in je schoot geworpen wordt. En garantie tot aan de drempel he? Een broodfokker is niet meelevend, kijkt niet mee nadat jij je pupje in huis hebt gekregen. Interesseert het niet of jouw pup meer dood dan levend uit de auto komt.

Maakt zich geen zorgen als jouw pup waterdunne diarree heeft of zich de kleine longetjes uit zijn lijfje hoest. De broodfokker waakt niet dag en nacht bij jouw pup als het niet goed gaat met hem. Gaat niet dagelijks met hem naar de dierenarts omdat hij iets besmettelijks onder de leden heeft. Betaalt echt niet al jouw kosten omdat jouw pupje echt ernstig ziek is.

 

En weet je wie hier eigenlijk het allermeest de dupe van is? De moeder van jouw pup, en uiteraard de pup zelf.

De omstandigheden waarin de moederhond en de pups worden gehouden is afschuwelijk.

Honden die hun hele leven lang aan een korte ketting leven, compleet in het donker. Walsend door hun eigen stront en urine. Honden met ernstige (onverzorgde) wonden. Zo mager, waardoor je de botten gewoon kunt zien door het beetje vacht wat ze nog op hun lijfje hebben. Moederhonden die doodziek zijn, en die niet worden voorzien van genoeg water en voedsel.

Moederhond wordt onder erbarmelijke omstandigheden vaak gedwongen gedekt, er wordt niet geschuwd hier geweld bij te gebruiken. Veel moederhonden worden gewoon letterlijk verkracht om er maar voor te zorgen dat jij de keuze hebt uit die vele pups die aangeboden worden. Die vaak heel zieke pups.

 

 

 

 

En oh, wat doen de broodfokkers hun best om er maar voor te zorgen dat jij hier niks van merkt. Jij, die jaren onder een steen hebt geleefd en zogenaamd niets hebt meegekregen van al dat leed dat broodfok heet.

En denk niet dat zoiets alleen in het buitenland gebeurt. Ook hier in het keurige Nederland, het land waar alles mag, gebeuren deze afschuwelijke praktijken. Vrachtwagens met veel te jonge puppies rijden af en aan, en de broodfokwereld vindt dit de normaalste zaak. Zaken zijn zaken. En de zakenwereld is hard.

 

Als je je iets langer had verdiept in de aanschaf van een pup, had geluisterd en je had ingelezen, dan had je geweten dat de broodfok, de illegale hondenhandel, iets is waar je ver van weg moet blijven. Waar je je niet in moet mengen. Want wanneer je dit wel doet, en ook al denk je misschien dat je de enige bent, dan hou je deze zieke wereld in stand. Letterlijk een zieke wereld. Want de broodfok is zowel mentaal als fysiek ziek.

 

Ik word kotsmisselijk als ik al die zieke puppies zie, verhalen hoor van mensen die hier steeds weer opnieuw intrappen. Die vervolgens zeggen dat 'het er allemaal zo keurig uit zag'. Dat de moederhond 'net even een rondje om was' of dat de fokker nog wel zo vriendelijk leek. Dat ze pas in de gaten dat er iets niet klopte, toen ze geen gehoor kregen nadat ze belden omdat het pupje ineens ziek werd.

Mensen, wakker worden! Ik snap de schaamte achteraf, en misschien is die schaamte ook wel een beetje terecht. Want hoe je het ook went of keert, of wat voor excuus je ook hebt, je had kunnen weten in wat voor wereld je je ging begeven. Welke wereld je in stand houdt. Nogmaals: voor elke pup die wordt gekocht uit de broodfok, is weer een moederhond de dupe..

De honden die ik op consult krijg worden steeds jonger. Hebben ook vaak een vage achtergrond. Honden uit het buitenland. Honden die afkomstig zijn van fokkers uit de ellenlange 'zwarte lijst' van broodfokkers. De alarmbellen gaan mij dan rinkelen.

De vaak gehoorde klachten die eigenaren van deze honden dan noemen zijn Parvo, Hondenziekte, Giardia, chronische diarree, overgeven (en andere spijsverteringsklachten), kennelhoest (en andere luchtwegklachten), achterblijven in de groei, gebrek aan eetlust, angst, niet alleen kunnen zijn, sloomheid, huidklachten, hyperactief gedrag, plotselinge agressie, enzovoort.

Je wilt niet weten wat pups uit de broodfok op zowel fysiek als mentaal vlak kunnen laten zien aan symptomen waaruit blijkt dat het niet goed met ze gaat. Met een beetje geluk is het te behandelen, maar er zijn ook pups die minder geluk hebben. Waarbij de klachten zo ernstig zijn, dat eigenaren ze uiteindelijk alleen nog maar kunnen laten gaan.

 

Als ik ergens niet tegen kan, is het dierenleed. En de broodfokwereld bestaat alleen maar uit leed. Er is werkelijk niks goeds over te zeggen. Ik weet dat ik niet de hele wereld kan redden, daar ben ik mij helaas al een hele tijd geleden pijnlijk bewust van geworden. Maar dat ik er zelfs niet een heel klein beetje verandering in kan brengen, dat doet wel heel erg zeer. Het van me af schrijven, in de hoop dat ik er misschien dan toch een aantal mensen mee kan bereiken, is een manier om met deze enorme frustratie om te gaan.

 

Wordt in elk geval allemaal eens een keer wakker mensen, kom onder die steen vandaan. Ben je er werkelijk van overtuigd dat een hond datgene is wat jouw leven verreikt en denk je dat je deze hond kunt bieden wat hij verdient, laat je dan desnoods begeleiden door iemand die er verstand van heeft. Die het kaf van het koren kan scheiden. Die weet hoe de hondenwereld in elkaar steekt en die jou de goede kant op kan sturen. Het is geen schande hierbij hulp te vragen. Het getuigt juist van lef, en van helder verstand.

En als maar genoeg mensen uiteindelijk ervoor kiezen een hond aan te schaffen van een betrouwbare fokker of een hond die een tweede kans verdient deze ook te geven, dan zijn uiteindelijk de broodfokkers niet meer nodig.

Ik ben ook wijs genoeg om te weten dat dit misschien wel een utopie is. Net als dat er mensen zijn die vinden dat regels niet voor hen gelden, zullen er ook altijd mensen blijven bestaan die honden zien als een ding, en die niks hebben met dierenwelzijn. Of die het gewoon niet uitmaakt als hun hond veel te jong overlijdt omdat er nog meer dan genoeg ander aanbod is.

Tja, en dat zijn dan gewoon de mensen waar ik bij weg moet blijven. Die vinden mij dan niet aardig, en dat klopt. Tegen dat soort mensen ben ik ook niet aardig. Een hond is een levend wezen, dat een waardig leven verdient. Geen leven zoals in de broodfok. En iedereen die vindt dat de broodfokwereld in stand gehouden mag worden, is niet mijn soort mens.

 

Gewoon omdat je dan niet in mijn ideale wereld past..

 

STOP HET IN STAND HOUDEN VAN DE BROODFOK!

 

 


 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss