Heeft de lever van jouw hond het zwaar?
Graag wil ik iets schrijven over het op één na grootste orgaan in het lichaam van jouw hond: de lever.
Ik vind dat er tegenwoordig nog steeds te makkelijk wordt omgegaan met medicatie, vaccinatie, ontworming, chemische vlooien- en tekenmiddelen, noem maar op. En dat alles omdat het 'toch nodig is?' Er wordt niet stil gestaan bij het feit dat al deze stoffen enrom belastend kunnen zijn, niet alleen voor de lever maar vervolgens ook voor de rest van het lichaam.
Meestal wordt dit dan afgedaan met een opmerking over noodzaak (want we willen geen vlooien en teken, want we willen wel op vakantie, want we doen gewoon wat er ons voorgeschreven wordt, bla bla)
Het scheppen en houden van een goede gezondheid is heel belangrijk en in grote mate afhankelijk van de juiste en zorgvuldige uitvoering van de lever. Dit orgaan is de grote filter van het lichaam; al het bloed in het lichaam van hond en kat wordt door de lever gezuiverd en ontdaan van afval- en gifstoffen. Voorbeelden hiervan zijn bedorven voedsel, geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, voedingsafval, chemicaliën en natuurlijk medicatie.
De lever helpt mee het onzuivere af te breken en het bloed op te bouwen. Door het moderne leven hebben we met veel meer afvalstoffen te maken dan jaren geleden. Niet alleen door de grote hoeveelheid medicatie die dieren soms tot zich moeten nemen, ook krijgen dieren via water of voeding restjes bestrijdingsmiddel binnen die de lever moet afbreken. En dan is er nog stress, waar tegenwoordig veel honden en katten mee te maken hebben doordat ze lang alleen zijn, zich vervelen of een leefomgeving hebben die niet optimaal is. Hierdoor worden stresshormonen aangemaakt, die pas hun schadelijke effect verliezen als ze de lever zijn gepasseerd.
Op mentaal vlak reguleert de lever in het organisme een proces, zodat er 'gehandeld' kan worden. Dit heeft dus met moed te maken.
Een heel spectaculaire activiteit van de lever is ontgiften. Talloze stoffen worden onschadelijk gemaakt en het lichaam uitgewerkt. Dit kan de lever zo goed, dat honden en katten eigenlijk jaren achter elkaar voeding van twijfelachtige kwaliteit kunnen eten zonder dat ze hier symptomen door laten zien.
Een lever in harmonie zorgt voor goede immuniteit en een ontspannen, prettig gevoel. Het zorgt ervoor dat dieren makkelijker met (emotionele) veranderingen kunnen omgaan. Ook emoties kunnen op een meer constructieve wijze worden geuit en er wordt beter omgegaan met tegenslag en frustraties. De lever staat dus niet alleen in verbinding met het fysieke, maar ook met het emotionele.
Als er stoffen zijn die de lever niet aankan, dan is er nog een achterdeur: gif wordt opgeslagen in lichaamsvet of ander weefsel. Maar dan wordt het probleem verplaatst. Sommige gifstoffen komen na verloop van tijd toch weer in de bloedbaan, bijvoorbeeld wanneer honden afvallen. Het is dan afwachten of de lever er op dat moment wel raad mee weet. Ondanks deze nooduitgang raakt de lever soms toch uitgeput. Hij moet teveel ongewenste stoffen verwerken of functioneert niet goed door bijvoorbeeld erfelijke aanleg of een infectieziekte. Het is soms moeilijk vast te stellen wanneer hier sprake van is. De reguliere geneeskunde kan vaak pas zien dat een lever overbelast is als klachten ver gevorderd zijn. De waarden van de leverenzymen zijn dan veel te hoog of te laag. Bij een klassiek homeopathische behandeling neem je alle symptomen mee dus wanneer er een vermoeden ontstaat dat bepaalde symptomen, gedragingen of gewoontes samen vallen met de lever dan nemen we dit al mee in de behandeling.
De lever speelt een grote rol bij allergieën (bijvoorbeeld pollen) en jeuk. Dit is een logisch gevolg van een lever die geen mogelijkheid meer heeft tot ontgiften. Wanneer de lever het zwaar heeft kan dit ook gevolgen hebben voor de psychische gesteldheid van het dier. Woede-uitbarstingen, razernij en gespannen spieren zijn herkenbare leversymptomen. Niet alleen kan door een stoornis in de lever woede worden veroorzaakt, woede kan andersom ook leverklachten veroorzaken. We kennen allemaal het gezegde 'iets op de lever hebben', ergens mee bezwaard zijn. Er zijn emoties opgeslagen in de lever die hun weg naar buiten nog niet hebben gevonden. In eerste instantie is dit boosheid en/of verdriet. Uiteindelijk kan dit leiden tot depressie.
Eenzijdige voeding of voeding van minder goede kwaliteit (niet passend bij het spijsverteringssysteem) zijn een grote belasting voor de lever. Het is van groot belang om stoffen die de lever bezwaren uit de voeding te houden. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan geur-, kleur- en smaakstoffen, conserverings- middelen enzovoort. Daarnaast zijn ook chemische vlooien- en tekenmiddelen een enorme belasting omdat ze regelrecht in de bloedbaan terecht komen en een regelrechte belasting voor de organen zijn. Ditzelfde geldt voor vaccinaties en chemische wormmiddelen. De belasting die dit met zich meebrengt zie je niet gelijk van de buitenkant, maar van binnen speelt zich een heel proces af zonder dat wij daar gelijk weet van hebben.
Emoties als veel boosheid of verdriet hebben een negatieve invloed op de spijsvertering. Hierdoor kunnen klachten ontstaan die zich via de huid manifesteren. Dit kan aan de ene kant komen omdat de hond of kat vanuit zichzelf heel gevoelig is en dit uit zich dan bij het minste of geringste op fysiek gebied, aan de andere kant kan er in het leven van hond of kat zoveel biografisch leed zijn dat het niet verwonderlijk is dat dit ook op fysiek gebied gevolgen heeft.
We kunnen op meerdere punten signaleren dat er bij verschillende symptomen een relatie is met de lever. Veel catarrale klachten zijn gerelateerd aan de lever en bij dieren met veel ontstekingen is er een relatie met lever en gal. Ook dit kan weer veroorzaakt worden door emoties als boosheid, woede en verdriet. De tong is het voorportaal van de lever. Veel dieren met stofwisselingsproblemen kunnen vaak al met de tong signaleren wanneer voeding te vet is.
Lever gerelateerde klachten kunnen we onderverdelen in 'droog' en 'vochtig'. Symptomen die bij het droge passen zijn onder andere artrose, droge ogen, verkalking, staar, depressie ten gevolge van opgeslagen boosheid/verdriet en eczeem. Symptomen die passen bij het vochtige zijn artritis, catarre, ontstekingen, cystes en afvoer van afvalstoffen via de huid.
Mentale klachten als een ochtendhumeur kunnen duiden op een belaste lever, maar ook sloomheid en vermoeid de dag beginnen. Overprikkeling en gehaast gedrag horen hier ook bij. De lever moet als het ware nog wakker worden. Er zit van alles opgeslagen. De lever is dus niet alleen een uitscheidingsorgaan maar ook een orgaan wat werkt op emoties als bijvoorbeeld woede en verdriet.
In de klassieke homeopathie weten we wanneer we aan de lever moeten denken wanneer klachten zich voordoen aan een bepaalde kant van het lichaam, wanneer de huid er bij betrokken is, wanneer er een geschiedenis is van medicatiegebruik/vaccinaties en andere gifstoffen of wanneer we zien dat een dier voeding krijgt die niet echt bij hem/haar past. We zetten dan niet alleen plantaardige, minerale en/of dierlijke middelen in maar werken daarnaast ook specifiek met oertincturen of spagyrische middelen om extra ondersteuning te kunnen bieden. Organen in een goede conditie zorgen ervoor dat andere middelen ook beter hun werking kunnen doen. Zoals ik al eerder aangaf hangt alles met elkaar samen, op deze manier vormt het één geheel. Niet alleen symptomen bestrijden maar zeker ook kijken naar dieperliggende oorzaken..
- Tekst uit mijn eindscriptie -
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken