Geen chemische vlooien- en tekenmiddelen: wat dan wel?!
GEEN CHEMISCHE VLOOIEN- EN TEKENMIDDELEN,
MAAR WAT DAN WEL?
Dit artikel is niet nieuw. Maar: niet afhaken want het blijft actueel! En ik blijf hem graag herhalen.
Ik kan me voorstellen dat wanneer je net mijn pagina hebt ontdekt, je niet helemaal terugkijkt tot het begin..
Daarom herhaal ik hem nog maar een keer. Gewoon omdat het niet vaak genoeg gezegd kan worden, of omdat veel eigenaren zich toch klaarblijkelijk niet helemaal van bewust zijn van de bijwerkingen die chemische vlooien- en tekenmiddelen kunnen hebben.
Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel nieuwe eigenaren bijgekomen in coronatijd, dus ook voor deze mensen is het misschien goed om wat meer te lezen en bewustwording te creeren over datgene wat je waarschijnlijk als heel normaal ervaart, of wat je wordt verteld door de reguliere geneeskunde of op sociale media.
Het lijkt namelijk allemaal heel erg normaal om chemische vlooien- en tekenmiddelen te gebruiken, maar dat zou het eigenlijk niet mogen zijn. Waarom hebben wij lange tijd geleden besloten dat het gewoon is om onze dieren vol te stoppen met tabletten of rijkelijk te besproeien met gif? Daarom ook voor deze mensen nogmaals deze blog!
EEN HEEL KLEIN BEETJE GIF TOCH MAAR?!
We kennen ze inmiddels allemaal; de chemische vlooien- en tekenmiddelen voor honden en katten. Ontzettend handige tabletten, banden en pipetjes die ervoor zorgen dat ons dier gevrijwaard blijft van vlooien en teken.
Halleluja, zou je denken. Maar niks is minder waar.
Om iets te doden, ben je iets nodig wat giftig is. Dat snapt iedereen wel, denk ik.
Maar dat je dat giftige product vervolgens toedient aan je hond of aan je kat, dat is iets waar ik met de pet niet bij kan. Hoezeer ons ook massaal wordt verteld dat dat beetje gif absoluut geen kwaad kan, het systematisch toedienen van kleine hoeveelheden kan enorm serieuze gevolgen hebben voor het mentale en fysieke welzijn van uw dier.
Zo langzamerhand is het een beetje een welles-nietes spelletje aan het worden. Eigenaren die hun dier een chemisch vlooien- en/of tekenmiddel geven, vervolgens ontdekken dat het dier symptomen laat zien die het nog niet eerder had en bij navraag alleen maar te horen krijgen dat dat niet te wijten is aan het middel wat is gegeven.
Alsof je als eigenaar spoken ziet. Ja, ammehoela... elke arts die tijdens zijn studie een beetje opgelet heeft, weet dat stoffen die het lichaam binnen komen gewoon in de bloedbaan worden opgenomen en op die manier alle plekken in het lichaam bereiken.
Het zou nog kunnen zijn dat ze niet goed weten wat gifstoffen doen wanneer ze vrijelijk kunnen bewegen, maar dat mag ik toch niet hopen. Voor drie maanden gif in één tablet? Foto’s van honden waarbij de complete huid van de nek is ‘verbrand’ bij gebruik van een chemische vlooien- en tekenband? Maagklachten, darmontstekingen, huidproblemen, epilepsie, shock?
De lijst wordt langer en langer, dat kan gewoon niemand ontgaan.
WEG MET HET BORD VOOR DE KOP
Ik ben van mening dat je als goed geschoold arts op de hoogte hoort te zijn van datgene wat een honden- en kattenlichaam uit balans kan brengen. Of dat nou voeding is, vaccinaties, ontworming, maar zeker ook giftige stoffen in vlooien- en tekenmiddelen.
Je bent hoe dan ook verplicht te kiezen voor het welzijn van de dieren, niet voor al het andere wat de verkoop van dit soort producten zo interessant maakt. En als dit nu iets was wat plots uit de lucht viel, dan kan ik me voorstellen dat je je eerst even zou willen inlezen om erachter te komen wat voor bagger het is wat je zo klakkeloos laat gebruiken, wat je in de rondte strooit als ware het vitaminen.
Vervolgens hoor je dan na deze leerzame les jezelf drie keer achter de oren te krabben, je voor je hoofd te slaan omdat je het zo makkelijk over de toonbank schuift en vervolgens alles wat je nog hebt van dit soort gif per direct te verbannen uit je praktijk. Je gaat in geen geval tegen eigenaren zeggen dat je het ook aan je eigen hond geeft. Toch? Een makkelijker verkooppraatje is er niet. Vier van de vijf eigenaren die bij mij komen voor een afspraak geeft aan dat dat hetgene is wat ze heeft doen besluiten om het toch te gaan gebruiken..
Ik vind het niet goed te praten dat dit soort middelen wordt voorgeschreven door mensen waarvan we mogen verwachten dat ze er zijn om onze dieren fysiek en mentaal gezond te maken en te houden.
Als je als arts je twijfels hebt bij die tienduizenden ervaringsverhalen na gebruik van chemische vlooien- en tekenmiddelen dan zou je op zijn minst toch een lampje moeten gaan branden en maar één gedachte opdoemen: bij twijfel niet oversteken en weigeren risico’s te gaan lopen met het leven van een dier.
Dat ben je gewoon aan alle eigenaren en alle honden en katten verplicht. Vindt je als arts dat dat niet zo is omdat dat nou eenmaal niet is bewezen en steek je liever je kop in het zand, dan hoop ik dat heel veel eigenaren daar lering uit gaan trekken en op zoek gaan naar iemand die niet met dierenlevens speelt.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Nu ik dan toch aangekomen ben bij de eigenaren: zullen wij proberen om ons niet maar zo meer alles klakkeloos te laten aansmeren? Is dat een leuke uitdaging?
Laat ik voorop stellen dat ik de mensen die dit gebeurt, begrijp. Tenslotte heeft de witte jas nog steeds gelijk, en zelfs op de televisie wordt er reclame mee gemaakt. Ja Westerbeek.. dan moet het wel waar zijn natuurlijk.
Nou, niks is minder waar hoor. Trek je eigen plan. Luister, neem de tijd erover na te denken, zeg dat je er op terug komt, win informatie in, volg je gevoel.
Het wordt zo leuk gebracht; geen vlooien en teken meer met al deze middelen. Wie wil dat nou niet? Dat vlo en teek eerst moeten bijten alvorens het gif binnen te krijgen wordt er gemakshalve maar niet bij gezegd. De mensen vooral niet wijzer maken dan ze zijn. Gewoon toedienen. Maar eenmaal gegeven blijft gegeven hè!? Er is geen weg terug. Ik snap best dat wanneer ons zoveel angst wordt aangepraat, de meerderheid uitgaat van de noodzaak, maar ik vind het belangrijker om kritisch te zijn.
Kijk eens naar ons zelf: nemen wij het hele teken- en vlooienseizoen speciale tabletten, pipetten of banden om onszelf te beschermen? Lopen wij niet net zoveel risico’s als onze dieren?
We zijn de weg een beetje kwijt, denk ik. De wereld wordt steeds gekker. Alles moet maar meer, meer, meer. Alles moet preventief.
Laten we ons richten op het immuunsysteem, laten we de dieren sterker maken in plaats van zwakker. Al deze giftige producten (en dan heb ik het nog niet eens over vaccinaties en ontworming) maken de weerstand van hond en kat echt niet groter hoor. En het gevolg hiervan is dat ze onder de noemer ‘bescherming’ juist alleen maar vatbaarder worden. Zie hier de vicieuze cirkel geboren worden..
IK TEGEN? JA, BEST WEL.
Oké, genoeg gepleit voor meer nadenken alvorens te doen. Er zullen altijd mensen blijven die vinden dat het allemaal wel meevalt, dat het er gewoon bij hoort, dat het al zo lang gewoon goed gaat zonder klachten of symptomen (niet in de wetenschap dat dit soort giftige stoffen zich kunnen stapelen, tot de emmer vol is) of die denken ‘dat ik overal tegen ben’.
Mwah, misschien. Wel in dit geval, omdat ik ze steeds weer opnieuw zie in mijn praktijk en in onze natuurwinkel. De dieren die er niet om gevraagd hebben ziek te worden.
De eigenaren die dit niet met opzet zo hebben gepland. Zich bijna schamen omdat ze klakkeloos een advies hebben opgevolgd.
Maar ze zijn er, en ook al kan ik er maar één of twee wat meer bewust maken dan is dit hele verhaal niet voor niets geweest.
Het is altijd makkelijk om te praten over wat beter is om te laten, maar net zo belangrijk is het om uit te leggen wat eventuele veiliger opties zijn om te gebruiken. Mocht je me nog niet beu zijn dan kun je dus in het volgende stuk lezen wat alternatieven zijn voor de chemische vlooien- en tekenmiddelen.
Ik wil er wel graag even bij vermelden dat de succesformule bij natuurlijke producten vaak ligt in het combineren; dus niet het één of het ander, maar een combinatie.
Geen dier is hetzelfde, wat bij de ene hond of kat erg goed resultaat geeft kan bij de ander misschien net niet afdoende werken.
Ook de leefomgeving is belangrijk; woon je in de bebouwde kom of buitenaf? Aan het strand, in het bos of in een woonwijk? Midden in de stad of aan de rand van een dorp? Heb je alleen een hond of een kat? Beide? Een tuin, of een balkon? Allemaal van invloed.
Dus wanneer je iets probeert, kijk dan ook goed naar de omstandigheden. Lees wat het product inhoudt, kijk of het goed voelt, of je denkt dat je het toe kunt dienen zoals de bedoeling is en of je dat ook kunt volhouden. Natuurlijke producten gebruik je niet maar eens per drie maanden, dit doe je meerdere keren per maand en in sommige gevallen zelfs dagelijks in het hoogseizoen. Geef het niet te snel op omdat het lijkt alsof het niet wat doet. Geef het lang genoeg een kans.
Ik vermeld bij alle producten een omschrijving. Mocht het niet duidelijk genoeg zijn of wil je meer informatie dan hoor ik het graag. Ongetwijfeld zal ik misschien nog wat zijn vergeten, of hebben jullie zelf ervaring met andere producten. Ook dit is welkom. Wel wil ik graag dat niet zomaar lukraak dingen worden genoemd of geadviseerd. Dit om experimenteren te voorkomen. Veel producten mogen dan gewoon vrij voorkomen in de natuur, bij verkeerd gebruik kan het nog steeds schade of een averechtse werking veroorzaken.
ALTERNATIEVEN VOOR CHEMISCHE VLOOIEN- EN TEKENMIDDELEN
* KLASSIEKE HOMEOPATHIE
Om in aanleg gevoelige dieren minder aantrekkelijk en meer weerbaar te maken kan klassieke homeopathie een goede ondersteuning zijn. Er zijn specifieke middelen inzetbaar om hierbij te gebruiken. Zij werken van binnenuit.
Daarnaast kan het ook helpen in geval van overgevoeligheid na insectenbeten. Ook zijn er speciale homeopathische middelen die ingezet kunnen worden indien jouw hond een teek heeft gehad, dus om dit preventief te behandelen. Klassieke homeopathie is geen therapie om zelfstandig mee te experimenteren. Vraag advies bij een gediplomeerd veterinair homeopaat. (voor honden en katten)
* SCHUSSLER CELZOUTEN
Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor klassieke homeopathie. Het is goed te gebruiken in een combinatie. Ook celzouten werken heel diep van binnenuit om het dier te sterker te maken. (voor honden en katten)
* SPAGYRIEK
Er zijn binnen de spagyriek verschillende tincturen beschikbaar die ondersteunend kunnen werken om het immuunsysteem van hond en kat te versterken, het dier weerbaarder te maken tegen invloeden van buitenaf.
Spagyriek is een natuurlijke behandelwijze waarbij bestanddelen van geneeskrachtige planten worden gebruikt. Hiermee bestaat de mogelijkheid speciale complexen samen te stellen, specifiek voor jouw dier, met verschillende tincturen. Spagyriek kan worden toegepast in druppelvorm of door middel van een spray (in de bek).
De behandeling kent geen bijwerkingen of nadelige effecten, ook niet op langere termijn. Spagyriek kan naast eventuele andere (reguliere) medicatie worden ingezet. Ook heel fijn om te gebruiken indien er al klachten zijn door overlast van vlooien en teken op fysiek gebied. (honden en katten)
* H & G HUIDLOTION (voorheen anti vlooien- en tekenlotion)
Samengesteld met 100% natuurlijke ingrediënten is dit een lotion om voor honden en mensen te gebruiken tegen parasieten en insecten. Het is eenvoudig in gebruik: je neemt een beetje olie in je hand en wrijft dit uit over de vacht. Dit kan eenmaal per dag, en mochten er minder vlooien en teken zijn dan kan de tussenpoos verlengd worden. Dit product bevat geen conserverings-middelen of chemische toevoegingen.
Het bestaat uit Neemolie, Colloïdaal zilver, Lavendula, Nigella sativa, Lemongrass, Tea tree, Nucifera, Bragg azijn en Ricinus. Daarnaast is het bijzonder goed toe te passen bij huidklachten als hotspots, schaafwonden, psoriasis, eczeem, staphylococcen, streptococcen, schimmel-infecties, ontstoken huid, mijten, vlooien, luis, enzovoort. Een heel mooi, veelzijdig en vooral breed inzetbaar product. H & G Huidlotion doodt geen teken. (niet geschikt voor katten)
* H & G JOSHUA'S OIL
De nieuwste aanwinst van H & G. Weert vlooien, teken en mijten en verminderd de jeuk. Wanneer vlooien en teken toch op de hond terecht komen dan zullen ze doodgaan door Joshua's Oil. Deze olie bevat Babassu oil, Andiroba oil, Neem oil, Cocos oil, Black seed oil, Menta pipereta, Lavendel, Geranium, Lemongrass, Kummel oil, Kattenkruid, Linanool, Lauric Acid, Tocopherol (plantaardige vit. E). Niet alleen te gebruiken om te voorkomen, maar ook wanneer sprake is van een besmetting.
* H & G VLO EN TEEK OUT
Een 100% natuurlijk product in poedervorm, uitwendig te gebruiken bij honden en katten tegen/bij vlooien en teken. Het poeder wordt verwreven in de vacht.
Dit product niet gebruiken bij een beschadigde huid (dan liever de H & G Huidlotion teken en vlooien nemen of Joshua's Oil), bloedverdunners en drachtige en/of zogende dieren. Bevat kruidnagel, lavendel, neem, diatomeeënaarde, komijn en salie (allen van biologische oorsprong) in precies de goede verhoudingen.
Het is ook te gebruiken voor manden, banken, beddengoed, kledingkast en in de stofzuigerzak. Vlo & Teek out heeft niet alleen een werende werking maar DOODT ook daadwerkelijk vlooien en teken door middel van uitdroging. (voor honden en katten)
* H & G TICK FLEA FREE
Poeder om inwendig te geven als ondersteuning bij het weren van vlooien en teken.
Eenvoudig door de voeding toe te dienen. Ingrediënten: Cistus, Rosehips, Fenegriek, Artichoke, Hemp proteïn. Een mooie combinatie van superfoods en kruiden zorg voor een sterk immuunsysteem en maken het dier van binnenuit onaantrekkelijk. (voor honden en katten)
* DIATOMEEËNAARDE
Ook wel kiezelaarde, kiezelgur, silicium of silicea genoemd. Diatomeeënaarde bestaat uit deeltjes van skeletten van eencellige schelpdiertjes. Met het blote oog niet te zien, maar onder de microscoop bekeken lijken het glassplintertjes.
Wanneer deze glassplintertjes in aanraking komen met vlooien, teken, luizen en mijten (inclusief larven) dan worden de beschermende schildjes/huiden (het exoskelet) beschadigd waardoor de parasieten vervolgens uitdrogen en sterven.
Voor uitwendig gebruik een heel mooi product om vlooien en teken te weren en ook daadwerkelijk te doden: uitwendige parasieten worden bestreden door de vacht van hond of kat in te wrijven met de diatomeeënaarde. Hoewel het voor parasieten dodelijk werkt, is het voor onze dieren veilig te gebruiken. Wel is het belangrijk dit voorzichtig toe te passen (het stuift als talkpoeder). Omdat het zo'n drogende werking heeft kan het bij inademing irritatie aan de longen geven. Ook dient voorzichtigheid in acht worden genomen rondom de ogen (irritatie), en bij huidklachten of een erg droge huid.
Het gebruik van de aarde kan de klachten daardoor verergeren.
Eventueel kunt u in plaats van de diatomeeënaarde dan uitwendig H & G Tekenlotion gebruiken (bij parasieten, insecten en huidklachten).
Naast het dier zelf, is het ook goed om de omgeving te behandelen met diatomeeënaarde. Slaapplekken, vloerkleden, plinten; alle plekken waar vlooien zich kunnen ophouden worden dan bestrooid met de aarde. Laat het een dag met rust en stofzuig hierna alles goed. Een beetje diatomeeënaarde in de stofzuigerzak doodt alles wat levend wordt opgezogen. Ook kan het heel goed in de tuin worden gestrooid om daar alles wat aan vlooien en teken aanwezig is, uit te schakelen.
Inwendig gebruik bij parasieten in het lichaam: ook inwendige parasieten als rondwormen, haakwormen, aarsmaden en zweepwormen kunnen onder controle worden gehouden met diatomeeënaarde. Het wordt dan door het voer gegeven. Het beste is om de aarde in dit geval nat te maken, zodat de hond of de kat het niet met de neus weg kan blazen en de kans dat het als droog poeder in de longen of ogen terecht komt uitgesloten wordt.
Let op dat voor inwendig gebruik food-grade (voedingsgeschikte) diatomeeënaarde wordt gebruikt. Dus geen aarde die wordt gebruikt om bijvoorbeeld zwembadfilters schoon te maken. Voor het beste resultaat wordt de aarde dan als kuur minimaal 30 dagen gegeven, zodat ook alle nieuwe eitjes (die nog uit moeten komen) meegepakt worden. Bij lintworm is de diatomeeënaarde minder effectief gebleken. Een andere reden om diatomeeënaarde inwendig te gebruiken is omdat het (volgens wetenschappelijke literatuur) de eigenschap heeft om kwik, E-coli, endotoxinen, virussen, pesticiden en overblijfselen van medicatie te absorberen.
In dat geval kan het dus zeer nuttig zijn om het te gebruiken bij ontgifting, en om het spijsverteringssysteem en de darmen te reinigen.
Diatomeeënaarde is rijk aan mineralen (onder andere magnesium, silicium, calcium, natrium en ijzer). Het helpt een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels te krijgen en te behouden en cholesterol te verlagen. Hierdoor kan het, op inwendige manier gebruikt, een heel goede ondersteuning zijn voor dieren en mensen. (voor honden en katten)
* STOP! ANIMAL BODYGUARD
Natuurlijke druppels, o.a. gemaakt van essentiële oliën. De unieke plantaardige formule van STOP! Animal Bodyguard is volledig veilig voor uw hond, kat, konijn, cavia, fret en hamster. Volwassenen en kinderen kunnen het huisdier onmiddellijk na toepassing aanraken. Dankzij de milde samenstelling ook geschikt voor zogende moederdieren, pups, kittens en oudere dieren. STOP! Animal Bodyguard helpt de vacht gezond en fris te houden.
Kan door middel van pipetjes worden verdeeld over het lichaam zonder bijwerkingen. Aanbevolen wordt om het elke 15 dagen aan te brengen. Stop! Animal Bodyguard bevat water, Aqua, Olea europaea, Rosmarinus officinalis, Salvia officinalis, Melaleuca alternifolia, Piper nigrum, Allium sativum, Neemboom, Olijfboom, Peruviaanse peperboom, Tea tree (zeer sterk verdund en daarom veilig voor katten).
Om de essentiele oliën te dragen zijn hulpstoffen nodig, dat is onder andere belangrijk om te zorgen dat de olie in water oplosbaar is en dat de kwaliteit van het product gewaarborgd blijft, ook als het flesje is aangebroken. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende stoffen: Cellulose gum wordt gewonnen uit bomen en planten en dan met name uit de katoenplant. Het wordt in STOP! gebruikt omdat het als geen ander water kan mengen met de andere bestanddelen en zorgt voor een goede viscositeit. Cellulose gum is een veilige stof en heeft geen nadelige effecten voor de gezondheid.
Kaliumsorbaat voorkomt schimmelvorming. Natriumbenzoaat, gemaakt uit benzoëzuur: Benzoëzuur-esters, die ook voorkomen in de meeste soorten fruit en bessen, worden gebruikt als (natuurlijk) conserveermiddel. Het werkt tegen gisten, schimmels en bacteriën. Polysorbaat 20, een olie-in-water emulgator, gewonnen uit kokosolie. Tot slot de overige hulpstoffen glycerine (hydrolyse van plantaardige olie) en water. (voor honden en katten, en andere dieren)
* ANIBIO MELAFLON
Melaflon Spot-On druppels beschermen honden tegen teken, vlooien en overig ongedierte. Bevat zuiver plantaardige werkzame stoffen. De actieve werkstof in dit product is Margosa (neemboom) extract. De beschermingsduur bedraagt ongeveer twee weken. Melaflon Spot-On druppels laten zich makkelijk en snel als een fijne filmlaag over de vacht en de haren van het huisdier verspreiden. Het is waterbestendig.
Dit middel is niet geschikt voor katten, zogende dieren en honden jonger dan 16 weken. (voor honden)
* ANIBIO TICK DROP
ANIBIO Tic-drop druppels voor katten biedt de kat een betrouwbare bescherming tegen vlooien, teken. ANIBIO Tic-drop is een waterige oplossing (zonder alcohol) met een werkzame stof op natuurlijke basis. Het is waterbestendig.
Niet gebruiken bij kittens jonger dan 10 weken en bij zogende dieren. (voor katten)
* FENEGRIEKZAAD
Fenegriekzaad op inwendige manier toegepast maakt het dier onaantrekkelijk voor ongedierte. De hond gaat een kerrie-achtige geur ontwikkelen waar vlooien en teken niet van houden. Gebruik het fenegriekzaad van april – oktober. Kleine honden 1 theelepel per dag, grote honden 1 eetlepel of 2 x 1 theelepel per dag. De hond zal naar fenegriek gaan ruiken en dit is ook de bedoeling.
Zodra dit het geval is (vaak na een week, soms eerder) de dosering verlagen naar 2 – 3 x per week. Niet gebruiken bij drachtige dieren, pups en kittens tot acht weken of dieren met schildklierklachten. Fenegriek wordt vaak gebruikt in combinatie met troebele appelazijn uitwendig. (voor honden en katten)
* TROEBELE APPELAZIJN UITWENDIG
In een sprayfles de appelazijn 1 : 1 verdunnen met water. Goed schudden voor gebruik en op de vacht aanbrengen voor de wandeling. Uitkijken voor de ogen. Troebele appelazijn wordt vaak gebruikt met fenegriekzaad inwendig. (voor honden)
* TROEBELE APPELAZIJN INWENDIG
Kleine honden 1 theelepel per dag en grote honden 1 eetlepel per dag dagelijks door voer of drinkwater (wel goed letten op honden die een LAGE PH-waarde hebben in de urine omdat appelazijn verzurend werkt en bij een lage PH-waarde wil je niet nog meer verzuring).
Bij honden met klachten eerst contact opnemen met een natuurgeneeskundig arts of therapeut. (voor honden)
* EXTRA VIERGE KOKOSOLIE
Kokosolie heeft insect-afwerende eigenschappen. Het wordt dan ook veel uitwendig gebruikt om de vacht mee in te wrijven en op die manier vlooien en teken op afstand te houden. Zorg er wel voor dat je niet de ontgeurde variant gebruikt.
Naast zijn werking tegen insecten kan het ook een bijdrage leveren aan het weren van mijten. (voor honden en katten)
* ESSENTIËLE OLIËN
Er is een scala aan essentiële oliën inzetbaar om vlooien en teken te weren. Voorbeelden hiervan zijn pepermunt, citroen, clary sage, cedrus atlanticus, lavendel, palmarosa en eucalyptus. Deze oliën kunnen (op de juiste wijze verdund) worden verwerkt in druppels en/of sprays.
Belangrijk hierbij is om dit te doen in samenspraak met een goed geschoolde natuurgeneeskundige, omdat net als alle andere producten, ook essentiële oliën bij elk dier weer anders werken en niet zomaar overal even eenvoudig zouden moeten worden toegepast. Neem niet zomaar wat aan, maar vraag hier advies bij zodat je een product gaat gebruiken wat bij jouw dier en de omstandigheden past. Niet geschikt voor gebruik bij katten. (voor honden)
* KNOFLOOK
Er zijn legio mensen die hun hond knoflook voeren. Soms goed uitgemeten, soms op goed geluk. En daar vind ik wel iets over te zeggen. Knoflook kan helpen het lichaam van binnenuit onaantrekkelijk te maken. Zowel voor in- als uitwendige parasieten. Echter, grote hoeveelheden dienen zeker geen doel. Het kan zelfs schadelijk zijn.
Als eerste: gebruik altijd verse knoflook. Niet uit een potje of een zakje. De hoeveelheid is geheel afhankelijk van het gewicht van de hond en zijn fysieke gesteldheid. Als je de knoflook ‘afgepeld’ hebt, laat het dan 15 minuten rusten alvorens het te geven.
Knoflook mag niet worden gegeven aan honden die immuun-onderdrukkers krijgen. Ook voor honden met hartmedicatie, chemo-medicatie, bloedverdunners, insuline, maagzuurremmers en hoge bloeddruk-medicatie is knoflook uit den boze. Knoflook bevat Thiosulfaat, wat de zogenaamde Heinz-bodies kan veroorzaken.
Heinz-bodies zijn donkere verkleuringen in rode bloedcellen die worden veroorzaakt door klontering van afgebroken hemoglobine. Er is dan sprake van bloedafbraak, hemolytische anemie. Het afweersysteem van het lichaam vernietigt de rode bloedcellen. Symptomen hiervan kunnen zijn: diarree, verlies van eetlust, lethargie, bleke slijmvliezen, versnelde ademhaling en heel donkere urine.
Voor dragende dieren geldt dat altijd goed opgelet moet worden met supplementen of toevoegingen. Vraag hierbij altijd advies. Knoflook kan de smaak van moedermelk veranderen dus geef het niet aan dieren die melk geven. Geef ook geen knoflook aan pups onder de zes maanden, en zelfs al zijn ze die leeftijd gepasseerd, wees dan alsnog voorzichtig. Er zijn genoeg alternatieven.
Er zijn ook verschillende meningen over het geven van knoflook aan rassen als de Akita en Shiba Inu. Deze rassen zijn gevoeliger voor hemolytische effecten door de oxidanten als N-propyl disulfide. Wordt je hond binnenkort geopereerd, geef dan minimaal drie weken van tevoren geen knoflook omdat het de bloedstolling beïnvloedt.
Het lijkt nu misschien alsof het iets heel gevaarlijks is. Dat is niet per definitie het geval, maar ik weet zeker dat veel mensen heel makkelijk knoflook voeren en bovenstaande informatie nog nooit hebben gehoord of gelezen. Daarom vind ik het belangrijk om het wel te noemen. Ben je onzeker of het goed zal gaan, en of je niet teveel geeft? Laat het dan gewoon achterwege. Ga voor zeker. (voor honden)
* NEMATODEN (MICROSCOPISCH KLEINE AALTJES)
Van diverse soorten nematoden is al decennia bekend dat ze succesvol ingezet kunnen worden voor de bestrijding van insecten zoals engerlingen, snuitkeverlarven, emelten en vlooien in de tuin. De nematoden kruipen via lichaamsopeningen (mond en anus) of via de insectenhuid naar binnen. Eenmaal binnen scheiden de nematoden een bacterie af die dodelijk is voor de vlooien. In de dode vlooien ontstaat een nieuwe generatie nematoden die op jacht gaat naar andere prooien.
Naast de katten-vlo zijn de nematoden effectief tegen allerlei andere vlooien, zoals honden-, konijnen-, vogel- en mensenvlooien. Nematoden worden de laatste jaren ook steeds vaker ingezet voor de bestrijding van de eikenprocessierups. De nematoden worden met behulp van een speciale formulering in de eikenbomen gespoten. Binnen een paar uur moet een nematode in contact komen met een rups want anders droogt hij uit en sterft hij.
De Steinernema Carpocapsae aaltjes zijn werkzaam tegen emelten (larven van langpoot-muggen, Tipulidae) en larven van oevervliegen, rupsen van nachtuilen (Opogena), fruitmot, kooluil, groenteuil, buxus-mot en Duponchelia fovealis, larven van de grote dennenkever (Hylobius abietis), diverse andere kevers (Coleoptera) en veenmollen (Orthopthera).
Ook werken deze aaltjes tegen andere insecten zoals teken (met name de schapenteek) en koperwormen. Nematoden zijn per miljoenen in zakjes te koop en uit te strooien/sproeien in de tuin. Op de juiste manier toegepast kunnen ze binnen twee dagen een vlooien- en tekenpopulatie halveren. (voor de omgeving)
* FLEA SO SOAPBAR NR 6 PARASITAIR VAN NATURE ANIMAL
Erg fijne handgemaakte zepen die samengesteld zijn uit alleen maar puur natuur producten (indien mogelijk allemaal biologisch). De Flea So Soapbar nr 6 bevat olijfolie/kokosolie, neemolie, kaneel, citroen, rozemarijn en eucalyptus. De zeep wordt op heel lage temperatuur gemaakt om de werking van de inhoudsstoffen te bewaren.
Naast de parasitaire werking is deze zeep ook heel goed te gebruiken bij erge jeuk, uitslag, uitgedroogde huid, vieze natte plekken, et cetera. Deze zeep bevat geen chemische conserveringsmiddelen of palmolie. (voor honden, er is ook een zeep verkrijgbaar voor katten)
* EM KRALENBAND
Een band, vaak in verschillende kleuren stof, met daarin verwerkt effectieve micro-organismen gebakken in klei. Een soort steentjes die om de zoveel centimeter vastgezet zijn. De werking is gebaseerd op trillingen en frequenties en op deze manier worden vlooien en teken op afstand gehouden. De band gaat een leven lang mee. Eens in de twee weken spoel je hem goed af onder koud water en legt hem in de zon te drogen.
* ZWERGNASE ANTI TEKEN-OLIE
Zeer effectieve teek werende voedingsolie voor honden en katten. De koudgeperste topkwaliteit biologische kokosolie in combinatie met een kruidenmengsel is een nieuwe olie om teken bij honden en katten af te weren.
De olie kan puur ingegeven worden of door de voeding worden gemengd. Het houdt niet alleen teken maar ook muggen, mijten en dazen op een afstand. De olie zorgt voor een algemene bevordering van de gezondheid en heeft voornamelijk een effect op de immuniteit. In schril contrast met andere (chemische) anti teken middelen heeft deze olie juist positieve effecten op de gezondheid.
De olie ruikt naar kokos en is waterbestendig. Voor een betrouwbare werking is aan te raden de olie op frequente basis te voeren, vooral in het tekenseizoen of bij het reizen naar gebieden waar veel muggen of teken voorkomen. De olie is 100% biologisch, vrij van chemicaliën en bijwerkingen, is effectief na 5-10 dagen, geen teken meer uiterlijk na ongeveer 21 dagen. Voedingsaanbeveling: vanaf de leeftijd van 6 maanden 1 x per dag 1/2e theelepel per 10 kg lichaamsgewicht door de voeding mengen.
Voor een goede bescherming tijdens het tekenseizoen: voer het dagelijks van maart tot oktober/november. Zwergnase anti teken olie bevat koudgeperste biologische kokosolie en gedroogde biologische kruiden, specerijen en zaden. Ik kan de kruiden, specerijen en zaden niet precies benoemen omdat de fabrikant heeft besloten dit niet te willen vrijgeven. (voor honden en katten)
* En last but not least: niks.
Als er geen vlooien zijn, hoef je ook niet per se iets te geven om dit tegen te gaan. In het tekenseizoen na elk verblijf buiten en iedere wandeling de hond heel goed controleren. Met je handen door de vacht, kammen met een vlooienkam en gewoon goed opletten. Wat je vindt haal je weg. Dit klinkt eenvoudig, maar is zeker een optie. Eigenlijk doe je dan hetzelfde als wat je bij jezelf doet om vlooien en teken tegen te gaan. Niks dus.
Zo, dat was hem dan. Tot zover de lijst met de meest toegepaste natuurlijke producten tegen vlooien en teken. Geheel natuurlijk, niks chemisch aan toegepast dus wanneer deze producten op juiste wijze worden gebruikt zijn ze helemaal veilig. En dan nu maar kijken wat jullie het beste bevalt. Dat kan een klusje zijn, vooral als je meerdere producten nog niet eerder hebt gezien of gebruikt. Doe het rustig aan, maar begin wel op tijd. Sommige producten hebben een aanloopje nodig om in te gaan werken of goed door het lichaam te worden opgenomen. Ga niet gelijk als een gek alles toepassen, overdaad schaadt en is ook geheel onnodig.
Mocht je vragen hebben over de toepassingen, hoeveelheden, combinaties van middelen, wisselwerking met andere (chemische) medicatie, gebruik bij aandoeningen of iets anders, schroom dan vooral niet om te vragen. Daar ben ik voor.
Opmerkingen als 'wij wonen in het bos, bij ons werken alleen de chemische middelen' die ken ik. En toch geloof ik dat ook in dat geval het bewandelen van de natuurlijke weg een optie is. Maar misschien is het in dat geval een combinatie van middelen. En ja.. vaak moet je natuurlijke middelen ook vaker gebruiken. Maar ach, als dat de gezondheid van jouw hond ten goed komt, dan heb je dat er vast voor over..
Voor nu hoop ik dat jullie nog geen vierkante ogen hebben van het lezen. Ach, het mooie is dat je het ook gewoon kunt uitprinten. Lees je elke dag een stukje
Heel veel succes en laten we hopen op een zoveel mogelijk vlo- en tekenvrije periode dit jaar, maar zeker ook op veel meer gezondere honden. Toedeloe!
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken