Kennelhoest vaccinatie
Vraagt jouw dierenpension, opvangadres of hondenschool een Bordetella (kennelhoest)-vaccinatie om vakantie te mogen komen vieren of een cursus te volgen? Vast wel, ik hoor vaak dat deze vaccinatie (en meestal ook nog de cocktail en ziekte van Weil-enting) nog steeds vereist is.
En je dierenarts, de hondentrimsalon? Daar komen toch ook meerdere dieren?
Hoeft het daar niet?
Het lijkt er soms op dat overal waar de hond komt, een vaccinatie tegen Kennelhoest gevraagd wordt. En dat niet alleen, meestal wordt in combi ook de Para-influenza vaccinatie vereist.
Natuurlijk wil je dat je hond gezond blijft (en andere honden in zijn/haar omgeving uiteraard) en je mag er vanuit gaan dat jouw dierenpension, opvangadres en hondenschool ook het beste met je dier voor heeft.
En toch is het wel belangrijk om even stil te staan bij het volgende:
- is de vaccinatie veilig?
- is de vaccinatie effectief?
- is de ziekte waarvoor wordt gevaccineerd zo ernstig dat vaccinatie noodzakelijk is?
De meeste pensions, dierenartsen en hondenscholen zullen je vertellen dat een vaccinatie tegen kennelhoest essentieel is. Het is routine geworden om standaard te vereisen om de hond hiertegen in te enten.
Dat er een vaccinatie tegen bestaat is op zich al bijzonder. Kennelhoest is vergelijkbaar met een verkoudheid bij de mens, met daarbij dezelfde gevaren als die wij als mens lopen wanneer we lopen te hoesten en te snotteren.
Wanneer kinderen een verkoudheid oplopen, worden ze een aantal dagen thuis gehouden en geven we ze een hoestdrankje en misschien zelfs kippensoep. Heel gewoon.
Worden onze honden echter verkouden, dan wordt gelijk gedacht dat ze een gevaarlijke en uiterst besmettelijke ziekte bij zich dragen. Terwijl kennelhoest zelf-limiterend is; met een dag of zeven is het vaak weer over. En toch wordt daar voor gevaccineerd.
Er zijn echter wel een paar problemen met deze benadering. Er zijn veel stammen die kennelhoest kunnen veroorzaken en er zitten er maar een paar in de vaccinatie. Een schot in het donker dus. Dit maakt het vaccin zo ineffectief dat Dr. Ronald Schulz (gekwalificeerd veterinair immunoloog) aangeeft dat kennelhoest een niet te vaccineren aandoening is. En toch worden dagelijks zoveel honden gevaccineerd tegen kennelhoest, al van pup af aan. Met daarbij de kanttekening dat dit noodzakelijk is wanneer jouw hond met andere honden in aanraking komt.
Misschien komt het ook wel omdat er vanuit gegaan wordt dat het vaccin gewoon goed zijn werk doet. En wanneer het vaccin intra-nasaal (via de neus) wordt toegediend zal het ook wel geen kwaad kunnen. Toch?
De meeste vaccins zijn veranderlijke levende vaccins. En dat kan een probleem zijn. Veranderlijke levende vaccins voor mensen vestigen zich in de genen van de gastheer/mens, kan daar lange tijd blijven zitten om vervolgens jaren later alsnog gereactiveerd te worden.
Volgens Patricia Jordan van Dog's Naturally Magazine kunnen bacteriële vaccins heel makkelijk sluimerend aanwezig blijven in het lichaam. Dit kan uiteindelijk weer 'ontwaken' als ziekte. Dit kan ergere uitingsvormen aan gaan nemen dan kennelhoest op zich.
Vaccinaties van welke aard dan ook verhogen het histamine-niveau en het gevolg hiervan is dat de kans op ontstekingsreacties in het lichaam groter wordt (belangrijk aspect bij honden met overgevoeligheden).
Ook de kennelhoest-vaccinatie kan bijwerkingen laten zien: hoesten, niezen, loopneus, verstopte neus, duizeligheid, overgeven en diarree. Bijwerkingen op lange termijn kunnen zijn: slokdarmverlamming, longontsteking en geïrriteerde luchtpijp.
Naast dit alles blijkt toch wel dat er iemand een flinke rekenfout heeft gemaakt met betrekking tot het 'verplichten' van deze vaccinatie en/of überhaupt het bedenken van deze vaccinatie.
Gevaccineerde honden kunnen de ziekte uitscheiden in de omgeving. Honden die ingeënt zijn tegen kennelhoest kunnen de ziekte nog zeker zeven weken uitscheiden (in het geval van Bordetella. Bij Para-influenza is dit een week). Dat betekent dat wanneer jouw hond gevaccineerd is tegen kennelhoest, hij dus eigenlijk alle honden in zijn/haar omgeving kan besmetten. Dat zou dan toch een probleem moeten zijn?
Laten we twee verschillende scenario's bekijken bij bijvoorbeeld een dagopvang:
- er komen 50 honden per dag. Er wordt geen kennelhoestvaccinatie geëist. Op een dag komt er een hond binnen met kennelhoest. Hij niest en hoest en de eigenaar van de opvang besluit hem een dagje apart te houden. Wanneer de eigenaren de hond komen halen vraagt hij ze om de hond een weekje thuis te houden.
Een paar honden in de dagopvang zouden de symptomen kunnen overnemen. Dat is de reden dat gewoon in het algemeen gezegd wordt 'vaccinatie vereist'.
Maar is dat zo logisch? Wat als we kijken naar het tweede scenario?
- Opnieuw een dagopvang met 50 honden per dag. De kennelhoestvaccinatie is vereist. Wanneer 50 honden jaarlijks worden gevaccineerd en dus weken achtereen dit nog kunnen uitscheiden, dan is de kans dat meer honden besmet worden en ook nog eens over een langere periode toch groter? Als dagopvang weet je dan ook niet welke hond het heeft overgebracht, en is het dus ook niet mogelijk betreffende eigenaren te vragen de hond een tijdje thuis te laten. De honden kunnen wel allemaal gevaccineerd zijn, aangezien het vaccin niet alle voorkomende varianten bevat is de werkzaamheid ook niet optimaal.
Noot Angel 1) Belangrijk überhaupt al voordat gedacht wordt aan vaccineren is dat alleen 100% gezonde honden gevaccineerd mogen worden. Helaas zie ik nog te vaak dat een opvangadres tijdens de vakantie net iets belangrijker wordt gevonden dan de gezondheid van de hond. Zoek indien mogelijk naar oppas in huis, alvorens klakkeloos te vaccineren omdat de vakantie voor de deur staat.
Noot Angel 2) Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun dier te laten titeren. Dit vindt ik een prima keuze. Het is dan alleen erg jammer om te horen dat een pension/dagopvang of hondenschool wel een titerbepaling accepteert, maar vervolgens alsnog een vaccinatie tegen kennelhoest en de ziekte van Weil vereist. Veel honden uit mijn praktijk worden getiterd omdat wegens symptomen op mentaal of fysiek gebied vaccineren niet aan de orde is. Hebben zij dan eindelijk een opvang gevonden die een titerbepaling accepteert, dan moet de hond alsnog twee andere (in mijn ogen discutabele) vaccinaties ondergaan. Aan de ene kant wordt er met de tijd meegegaan, terwijl aan de andere kant vastgehouden wordt aan vastgeroeste gewoontes die niet logischerwijs het beste betekenen voor de hond.
Noot Angel 3) Zoals genoemd is kennelhoest qua symptomen vergelijkbaar met een verkoudheid bij de mens. Wij kunnen dat met natuurlijke middelen prima begeleiden, we moeten er even doorheen. Dat geldt voor honden ook. Ook kennelhoest is uitstekend natuurlijk te behandelen. Wat niet wegneemt dat de juiste zorg belangrijk is. Wordt kennelhoest verwaarloost, dan zou dit kunnen leiden tot een koorts en/of longontsteking bijvoorbeeld. Dit willen we voorkomen dus we houden uiteraard het dier in de gaten en starten al eerder met natuurlijke middelen.
Ik heb dit artikel geplaatst ter informatie. Vaak hoor ik dat mensen de kennelhoestvaccinatie als weinig ernstig ervaren dus 'het moet maar gewoon'. Ik begrijp ook de pensions en de hondenscholen gaan voor veiligheid. Maar ik denk wel dat veiligheid niet altijd automatisch bereikt wordt door vaccinatie. Dat het goed is om soms dingen van de andere kant te bekijken.
Uiteraard zullen op dit bericht ook minder positieve reacties komen en dat is prima. Ieder zijn mening. Verwacht van mij alleen geen antwoord via facebook, daarvoor heb ik dit niet geplaatst. Lees het, en wil je er iets mee doen; hartstikke goed. Vindt je het niks; dan vergeet je het gewoon weer heel snel:)
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken