Gist-infecties: wat liever wel en niet doen?

 

 

 

Allergieën en gistinfecties worden nogal eens door elkaar gehaald. Logischerwijs dus ook de behandeling hiervan. Ik krijg regelmatig dieren in de praktijk die regulier worden behandeld met chemische producten omdat er sprake zou zijn van een allergie. Wanneer je vervolgens veel navraag doet en informatie verzamelt, kun je ook heel goed tot een compleet andere conclusie komen en dan is het absoluut de moeite waard om een andere weg in te slaan. De andere kant op denken dus.

 

Honden en katten met een jeukende huid, terugkerende hotspots, vieze uitscheiding uit de oren, die op de pootjes bijten, schilfers hebben en haarverlies worden er vaak van verdacht een allergie te hebben. Toch hoeft dit niet perse het geval te zijn. Niet alle huidklachten worden veroorzaakt door allergieën. In veel gevallen kan de oorzaak van een jeukende huid en bovengenoemde begeleidende symptomen gevonden worden in de darmen.

 

In dit artikel dus gist. Gist is een schimmel. Ik neem even als voorbeeld Candida. Het bevindt zich in elke hond of kat (of mens) als normaal onderdeel van de flora. Gist leeft op de huid en binnenin de darm, waar het normaal gesproken lekker samenleeft met de rest van de gezonde darmflora. Samen zijn ze een heel belangrijk deel van een immuunsysteem in goede balans. Candida is normaal gesproken keurig in balans met goede bacteriën, maar wanneer het de overhand gaat nemen raakt de darmwand aangetast en kan zelfs doorlaatbaar worden, waardoor slechte bacteriën, gifstoffen, virussen en gisten rechtstreeks het lichaam binnen kunnen komen en in de bloedbaan terecht komen. Het lichaam gaat proberen om hier via de organen vanaf te komen, en laat de huid nou net het grootste orgaan zijn..

 

Op het moment dat dit gebeurt zullen we bij het dier de effecten gaan zien van een gistinfectie. Er zijn een aantal symptomen die dieren met een gistinfectie kunnen laten zien. Deze komen voor een groot deel overeen met de symptomen die we zien bij een allergie, en daarom is het belangrijk dat we stil staan bij het feit dat het ook gisten kunnen zijn:

 

  • Bijten en/of likken aan de pootjes
  • Donkere roestkleurige haren tussen de tenen
  • Krabben aan of in de oren en intense jeuk in de oren
  • Schudden met de kop (uiteraard kan ook oormijt of ander ongedierte dit veroorzaken, daarom is het belangrijk dit eerst uit te sluiten
  • Symptomen die in een cyclus verschijnen en verdwijnen. Klachten die in de lente ontstaan en verminderen in het najaar worden al gauw als symptomen van een allergie gezien, maar ook gist is in deze periode heel actief
  • Haarverlies op de staart en bovenop de rug
  • Plekjes als kleine zwarte puntjes op de onderbuik
  • Grijzige of roestkleurige verkleuring rondom de geslachtsdelen
  • Een rottige, vreemde lichaamsgeur
  • Een vettige vacht, vaak gecombineerd met schilfers
  • Diarree
  • Zwarte huid met ook daarbij haarverlies
  • Seizoensgebonden overgevoeligheid

 

Wanneer we een hond of kat zien met deze symptomen, is het dus heel verstandig om niet voorbij te lopen aan de kans op gisten.

Aangezien gistinfecties in de darmen beginnen is één van de eerste stappen het kijken naar de voeding. Om zich te vermenigvuldigen heeft gist voeding nodig. En gist houdt van suiker..

 

Honden drinken dan wel geen frisdrank, maar alle voeding die welk type zetmeel, koolhydraat of suiker dan ook bevat, is de ideale voeding voor gist in de darmen.

 

Koolhydraten zijn complexe ketens gemaakt van suiker. Wanneer het dier koolhydraten eet, verandert het lichaam het in suiker en dat voedt de gisten. Voedingsstoffen als maïs, rijst, aardappel, erwten en haver zijn voorbeelden hiervan. De meeste reguliere diervoeders bevatten een groot deel koolhydraten en dat is nou juist wat we willen vermijden in dit geval.

 

 

 

Er zijn een aantal dingen die kunnen worden gedaan om preventief te werken of juist gistinfecties te behandelen. Allen zijn er op gericht om de darmen in goede conditie te houden en/of te brengen, zodat er geen overgroei van gisten zal plaatsvinden.

 

Allereerst wil ik uiteraard noemen dat een natuurlijke behandeling hiervoor heel goed inzetbaar is. Het werkt niet onderdrukkend en zet het reactievermogen van het dier aan om uit zichzelf te herstellen en weer in balans te geraken. Hierbij is het natuurlijk wel heel belangrijk ook de overige omstandigheden mee te nemen. Daarbij denk ik dan aan (bij het spijsverteringssysteem) passende voeding en het vermijden van chemische ongediertebestrijding, medicatie, stress, onnodige vaccinaties enzovoort. Voeding is natuurlijk een heel belangrijke basis, maar het is zeker een voorwaarde dat alle omstandigheden goed zijn voor het beste resultaat.

 

Breng het antibioticagebruik terug. Antibiotica vernietigt de balans in de darmen en dit is een ideale gelegenheid voor gisten om zich te vermeerderen.

 

Vermijd stoffen die het immuunsysteem belasten. Hiermee bedoel ik onnodige vaccinaties, wormmiddelen, medicatie en chemicaliën, pesticiden als vlooien- en tekenmiddelen (ook die fijne, goedwerkende in tabletvorm die je maar eens in de zoveel tijd hoeft te geven). Al deze belastende stoffen zorgen ervoor dat de darmflora verstoord wordt en dit is juist wat gisten graag willen. Belangrijk is juist om goede gezondheid te creëren en te behouden en ervoor te zorgen dat het immuunsysteem zo optimaal en sterk mogelijk kan functioneren.

 

Aanvullend is het mogelijk pre- en probiotica te geven om ervoor te zorgen dat een verstoorde darmflora weer in balans komt met goede bacteriën. Het is wel verstandig hier enig overleg in te hebben bij serieuze klachten, en niet in het wilde weg flink te gaan strooien met deze aanvullingen onder de noemer 'baat het niet dan schaadt het niet'. In bepaalde gevallen (wanneer er meer aan de hand is) kan het namelijk ook symptomen verergeren (bijvoorbeeld wanneer de gisten geleid hebben tot een lekkende darm).

 

Natuurlijke probiotica in de vorm van voeding zou kunnen zijn: kefir of gefermenteerde groenten. Doe dit echter niet te snel, want ook dit kan een averechts effect hebben. Wacht hiermee tot de gisten onder controle zijn.

 

 

 

 

Er zijn nog een aantal andere producten die goed inzetbaar zijn met als doel het immuunsysteem te versterken en/of de darmflora in goede balans te helpen geraken. Deze producten helpen het lichaam om de afvalstoffen te verwijderen en werken lever- en nierondersteunend. Ik zal verderop een aantal voorbeelden hiervan noemen.

 

In heel veel gevallen, wanneer er het vermoeden van een allergie bestaat, wordt op een bepaald moment zwaardere medicatie als prednison ingezet. Immers, alles is al geprobeerd en niemand weet nog wat te doen. Prednison in dit geval is een onderdrukker, het zorgt er voor dat klachten alleen maar dieper gaan zitten. De symptomen lijken wel even verdwenen, maar ze verdwijnen gewoon tijdelijk naar de achtergrond waardoor het lijkt alsof het beter gaat. Wat er echter gebeurt is dat het lichaam steeds meer en zwaarder belast wordt met chemische stoffen en het immuunsysteem komt steeds meer onder druk te staan. Het zelfde geldt voor middelen als Apoquel, ook iets wat hierbij veel wordt gebruikt omdat de symptomen al snel op een allergie lijken.

 

Belangrijk is dus om bij bovengenoemde symptomen meerdere opties open te houden en niet te snel één kant op te denken.

 

En uiteraard een goed behandelplan op te stellen. Het is verleidelijk om alles tegelijk te proberen, maar vaak is het beter om iets stap voor stap aan te pakken en laag voor laag af te pellen.

 

 

DRIE STAPPEN

Om een gistinfectie te bestrijden kun je alvast drie dingen doen. Belangrijk hierbij is wel dat het met overgave gebeurt. Dus niet een dag of twee en als het dan niet beter gaat, de handdoek in de ring gooien. Veel gistinfecties sluimeren al langer, die zijn echt niet met een paar dagen verholpen.

 

Stap 1: Terug naar een comfortabel leven

Een gistinfectie en de daarbij horende jeuk zorgt nu niet bepaald voor een comfortabel leven. Een manier om dit terug te dringen is een dagelijkse massage met troebele appelazijn. Speciaal ook voor honden die dol zijn op zwemmen; gisten houden van vocht. Dit zorgt voor een warme, nattige omgeving waar het fijn is om zich te vermeerderen. Vul een fles voor de helft met biologische troebele appelazijn. De andere helft vul je aan met water. Schudt dit goed en breng het aan tussen de vacht. Vermijdt hierbij de ogen en de bek. Masseer het goed in. Het zal helpen om de ph-waarde van de huid te verlagen waardoor gisten minder kans krijgen zich te vermeerderen.

 

Ga niet uitgebreid in de oren met appelazijn. Wanneer er sprake is van wondjes kan dit erg pijnlijk zijn omdat appelazijn prikt. Dit geldt natuurlijk ook wanneer er wonden op de huid aanwezig zijn; vermijd deze plekken. Het is zelfs een idee om de oren helemaal even te vermijden. De oren zijn een goede ‘thermometer’ om te bekijken hoe het staat met de rest van het lichaam. Als de gisten afnemen, zullen ook de oren uiteindelijk verbeteren.

 

Stap 2: Stop het voeden van de gisten

Een heel belangrijke stap om gisten te stoppen is door ervoor te zorgen dat ze geen voeding meer krijgen. Gisten voeden zich onder andere met suiker. Dit gebeurt door middel van koolhydraten en toegevoegde suikers aan de voeding. Als we kijken naar de voeding van wolven; zij aten maar 4% granen. De meeste commerciële voedingen bevatten echter wel 10 x zoveel. Ik zie een hond met gisten het allerliefst gisteren nog overstappen op rauwe vleesvoeding. Gewoon een gemalen voeding met alleen bot, orgaan en spiervlees. Niets meer en niets minder. Uiteraard geldt voor de snacks tussendoor dan ook: het liefst 100% gedroogde natuurlijke snacks zonder allerlei toevoegingen om ze zo lang mogelijk goed te houden. Wil je meer informatie over welk vlees voor jou hond geschikt zou zijn, laat het me dan weten. Ik kijk graag met je mee.

 

 

Stap 3: Verban de zware metalen

Naast het veranderen van voeding is het ook belangrijk om zware metalen te weren. Ook dit is voor gisten een fijne omgeving om zich te vermeerderen. Ze zijn in het lichaam terecht gekomen via vaccinaties, medicatie, vlooien- en tekenmiddelen, schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld voeding rijk aan glyfosaat. Om deze metalen het lichaam uit te krijgen kun je vezels gaan toevoegen aan de voeding, bijvoorbeeld in de vorm van chlorella. Maar om de metalen te binden en het zo uit het lichaam te verwijderen zijn ook bentonietklei, humuszuur en fulvinezuur goede opties. Overleg met een natuurlijk werkend therapeut over de hoeveelheden en manieren van toedienen.

 

 

Je hebt nu kunnen lezen welke stappen en mogelijkheden er zijn om een gistinfectie bij dieren uit te bannen. Mocht je dit willen gaan doen en hier hulp bij kunnen gebruiken, neem dan gerust contact op. Of het nou gaat om voeding, of passende supplementen; ik help jouw en je dier met plezier. Als je een hond of kat hebt met echt heel serieuze klachten, start dan langzaam. Het is een proces wat het dierenleven enorm gaat veranderen dus het is goed niet over één nacht ijs te gaan en met zevenmijlslaarzen dit ‘even’ aan te willen pakken. Geduld is, hoe vervelend soms ook, een schone zaak..

 

 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss