Chemisch ontwormen; less is more!
CHEMISCH ONTWORMEN; LESS IS MORE...
Vraag me niet waarom, misschien komt het omdat er tijdens deze Corona-crisis meer honden worden 'aangeschaft', maar de laatste maanden hoor ik veel mensen met het grootste gemak praten over het ontwormen van honden en katten. Hoeveel van jullie heeft het standaard in de agenda staan?
Soms komt het terloops in een gesprek naar voren, en andere keren vraag ik ernaar tijdens een consult. Opvallend vind ik dan dat er eigenlijk best met een soort van gemak over wordt gesproken, het wordt als vrij normaal gezien om honden en katten herhaaldelijk te ontwormen. Want ja... dat wordt gezegd. Zo hoort het toch?
Inderdaad, er wordt ons gezegd dat we honden en katten minimaal 4-6 keer per jaar moeten ontwormen. Niet met als hoofdzaak om deze dieren gezond te houden maar vanwege de volksgezondheid. Wij mensen kunnen namelijk ook door bijvoorbeeld spoelwormen besmet worden.
Jaren geleden is er een telling geweest van spoelworm-eitjes en men heeft hierop besloten dat 4-6 keer per jaar ontwormen nodig was om deze eitjes te doen verminderen. Enige tijd geleden zijn opnieuw de eitjes geteld, en de hoeveelheid was dus niet verminderd. Idee is nu om het aantal keren ontwormen nog wat verder op te schroeven, maar hier is 'men' nog mee bezig...
Ik vind het schrikbarend, maar ik hoor zelfs dat mensen het advies krijgen om 1 x per maand te ontwormen! Dit zijn dan vooral honden die vers eten en waarbij volgens 'kenners' de kans op wormen extra groot is. Laat je niet voor de gek houden, ik ga je uitleggen hoe groot de onzin van deze zogenaamde adviezen is.
De gevolgen van dit ontwormen voor de gezondheid van honden en katten wordt nogal onderschat, vind ik. Laat ik eerst opmerken dat het regelmatig ontwormen van hond en kat door de reguliere geneeskunde wordt gezien als actie met als doel preventief te werken.
Dit bestaat echter niet; wanneer honden en katten vandaag een wormmiddel krijgen dan doodt dit alleen de wormen die er op dit moment zijn. Het is een momentopname. Jouw dier kan dus morgen gewoon weer besmet raken. Er is dus niks preventief aan het ontwormen van onze dieren.
Daarnaast is het goed bewust te zijn van de belasting die wormmiddelen vormen voor het lichaam van onze honden en katten. Door het ontwormen krijgen de dieren geen kans immuniteit op te bouwen, omdat steeds weer opnieuw door de chemische belasting (lees: giftige stoffen) het immuunsysteem onder druk wordt gezet.
Ontwormen van hond of kat brengt de darmflora van slag en dit wordt niet alleen keer op keer overhoop gehaald, bij veelvuldig ontwormen tast je ook de darmvoering aan. Juist die darmvoering is zo belangrijk voor een goede gezondheid (immers: een goede gezondheid begint in de darmen). Het vormt een barrière tegen ziekmakende stoffen, dus is het heel belangrijk om de darm in goede conditie te houden. Zo min mogelijk belasten dus.
Helaas leggen veel mensen geen link tussen het gebruik van wormmiddelen en symptomen die hierna kunnen optreden, zoals sloomheid, spiertrillingen, ataxie, braken, diarree, gebrek aan eetlust, kwijlen, enzovoort. Dit zijn reacties van het lichaam op de ontwormingsmiddelen. Pure chemische belasting dus en bezwaarlijk voor de gezondheid.
Overigens niet overbodig om te noemen dat dit voor meer middelen geldt: antibiotica, vaccinaties, vlooienmiddelen, noem maar op. Heel vaak ook gewoon makkelijk gegeven terwijl dieren chronisch ziek zijn, huidklachten of spijsverteringsklachten hebben, enzovoort.
Het immuunsysteem van deze dieren is al zo druk met reageren, en dan komt dit er ook nog eens bij bovenop.
Ik wil hiermee zeker NIET zeggen dat we dan maar gewoon radicaal niets meer moeten doen. Ik hoop alleen dat steeds meer mensen zich bewust gaan worden van alles wat honden en katten binnen krijgen en wat voor belasting dit kan vormen. Niet alleen op korte termijn, maar zeker ook op lange termijn.
Iets meer verdiepen in hoe het ook anders kan en beseffen dat 'less' ook 'more' kan zijn..
Tot zover deze inleiding
Nog even volhouden, ik hoop dat je je aan het eind van dit artikel bewust bent van het feit dat ontwormen niet bij de maandelijkse routine hoort.
EEN NATUURLIJKE VISIE OP ONTWORMING
Dit had misschien ook wel als Deel 1 en Deel 2 gekund, maar het staat er nou eenmaal. Even hard houden en je bent erdoor Of anders een tip: print het uit, en lees het wanneer het je uitkomt. Bewaar je het voor Kerst, heb je gelijk iets te doen.
Zou jij zien wanneer je hond wormen heeft? Het antwoord hierop is vaak ‘ja hoor, dat kun je prima zien.’ Maar dat is niet zo. Veel soorten wormen zijn niet met het blote oog te zien, en wormeitjes al helemaal niet. Wanneer je zeker wilt weten of er wormen zijn, dan kun je via internet een ontlastingskit bestellen bij Parasitologisch Centrum Het Woud (uitslag via email) of bij ons in de winkel. Ook kun je de ontlasting laten nakijken bij je dierenarts. Dit is een mooi en uiteraard veel gezonder alternatief dan standaard elke drie maand een wormmiddel toedienen.
Tenslotte neem je zelf ook niet iedere ochtend een aspirientje om te voorkomen dat je hoofdpijn krijgt, toch?
Soorten wormen
Er zijn verschillende soorten wormen die verschillende soorten symptomen kunnen geven. Het goede nieuws is: er zijn natuurlijke manieren om van wormen af te komen en/of het inwendige milieu van jouw dier onaantrekkelijk te maken voor parasieten. Je hoeft niet gelijk naar chemische middelen te grijpen dus.
Voordat we het gaan hebben over de natuurlijke middelen heb ik hieronder vermeld wat je zou kunnen zien bij jouw dier als teken dat er wormen aanwezig zijn (let op, symptomen kunnen ook duiden op iets anders.
Hoe meer overeenkomsten hoe groter de kans dat het wormen zijn). Sommige wormsoorten veroorzaken meer duidelijke symptomen dan andere.
* Afwisselende of frequente diarree
* Mogelijk koorts
* Likken en bijten aan de achterkant van het lichaam
* Met de anus over de grond schuren (sleetje rijden)
* Heel veel honger of juist weinig eetlust
* Lethargie (sloom, duf, niet alert)
* Heel veel slijm om de ontlasting
* Gewicht verliezen
* Hoesten
* Je zou bij hele duidelijke aanwezigheid kromme wormpjes of ‘rijstkorrels’ kunnen zien
Zie je dus deze symptomen, dan is het goed om een ontlastingscheck te laten doen. Als jouw dier positief test op wormen (of andere parasieten) dan is het goed te weten welke soort het is, zodat je precies op die betreffende soort kunt behandelen. Ik zal je hieronder laten zien welke soorten er zijn en wat ze doen.
Rondwormen
Rondwormen leven en reproduceren zich in de dunne darm en zijn zo’n 2,5-18 cm lang. Ze lijken op spaghetti. Rondwormen hebben microscopisch kleine eitjes, jouw dier kan ze makkelijk oplopen in de omgeving, of door het eten van besmet wild als vogels of knaagdieren.
Voor de meeste dieren zijn rondwormen een laag risico en veroorzaken weinig tot geen problemen. Heb je een dragend teefje, dan kan zij ze wel doorgeven aan de pups gedurende de zwangerschap en bij pups zijn ze wel bezwaarlijker. Het kan diarree en overgeven veroorzaken, met als gevolg ondervoeding en groeiachterstand.
Symptomen van een rondwormbesmetting zijn: een dikke buik, lethargie/zwakte, diarree, overgeven, buikpijn, doffe vacht en gewichtsverlies.
Haakwormen
Haakwormen leven ook hoofdzakelijk in de dunne darm. Ze zijn grijs en zo’n 1-2 cm lang. De voorkant van deze worm heeft een haak. Deze bevestigt zich aan het darmslijmvlies, waar het zich voedt met het bloed van jouw dier.
Dieren kunnen haakwormen gewoon via de aarde/grond krijgen, via de bek of de voetzolen. Veel honden ontwikkelen een immuniteit tegen haakwormen. Honden waarbij het immuunsysteem erg onder druk staat kunnen gevoeliger zijn voor besmetting. De gewoonlijke symptomen bij een haakwormbesmetting zijn diarree en overgeven. Zogende dieren kunnen de besmetting doorgeven via de moedermelk.
Dit kan chronische diarree veroorzaken, vaak met bloed en slijm. Ook bloedarmoede wordt hierbij gezien. Symptomen van bloedarmoede kunnen zijn: zwakte, depressie, lethargie en bleke slijmvliezen.
Zweepwormen
Zweepwormen hechten zich vast aan het slijmvlies van de blinde darm en dikke darm. Hier voeden ze zich met het bloed van jouw dier. Ze zijn zo’n 5-7,5 cm lang, kegelvormig aan één kant. Zweepwormeitjes komen binnen via de grond/aarde of water waarin zich ontlasting bevindt wat besmet is.
Symptomen van een zweepwormbesmetting zijn overgeven, diarree en gewichtsverlies. Zweepwormeieren kunnen lang overleven, dus er is een mogelijkheid dat er een nieuwe besmetting openbaart na behandeling.
Lintwormen
Lintwormen zijn lange, platte wormen die zich hechten in de darmen. Als jouw dier een lintwormbesmetting heeft is het mogelijk dat je dit in de ontlasting ziet als stukjes die lijken op rijstkorrels. Ook zien we het regelmatig aan de achterkant bij de anus.
Er zijn zo’n veertien verschillende types lintworm. Vlooien dragen lintwormeitjes bij zich, dus als jouw dier vlooien heeft dan is de kans reëel dat er ook sprake is van lintworm. Lintworm-fragmentjes (de ‘rijstkorrels’ op zichzelf zijn niet besmettelijk.
Jouw dier kan lintworm oplopen door het eten van tussengastheren als vlooien, knaagdieren, wilde konijnen en zelfs grotere dieren die besmet zijn. Een dier wat besmet is met lintworm hoeft geen symptomen te laten zien. Na verloop van tijd kan de vacht er doffer uit gaan zien, hij kan wat eetlust verliezen of wat afvallen.
Giardia
Giardia is een parasiet die leeft in de darmen. Ik heb hier even geleden een stuk over op facebook geplaatst dus als je hier meer over wilt lezen wil ik je hiernaar verwijzen.
Jouw dier kan giardia oplopen via de grond/aarde, door het likken aan of het eten van besmette ontlasting of het drinken van water wat besmet is door menselijke of dierlijke ontlasting. Veel dieren laten weinig tot geen symptomen zien, terwijl andere dieren chronische, wisselende diarree krijgen. Vooral pups zijn erg gevoelig voor een Giardia-besmetting.
Coccidia
Coccidia zijn eencellige parasieten die zich verschansen in de wand van de darmen en die, vooral bij jonge dieren, kortdurende serieuze diarree kunnen geven. Serieus omdat het zelfs tot uitdroging en zeer ernstig voedingstekort kan leiden, met de dood tot gevolg.
De diarree gaat meestal binnen enkele weken over, maar de eitjes kunnen nog jaren in de omgeving aanwezig blijven en andere dieren besmetten. Veel volwassen dieren laten geen symptomen zien, maar kunnen de besmetting overdragen via de ontlasting. De bekendste Coccidia zijn Toxoplasma, Neospora, Cryptosporidium en Cystoisospora.
Waarom geen chemische middelen?
Geen reguliere ontworming? Ook niet als er een besmetting is? Klopt.
Er zijn veel verschillende soorten ontwormingsmiddelen verkrijgbaar en net als iedere andere drug/medicijn, kunnen er heel makkelijk bijwerkingen optreden. De FDA (Food And Drug Administration) heeft van de werkstoffen in wormmiddelen de bijwerkingen opgeslagen die zijn genoemd na gebruik. Ook de werkstoffen worden genoemd.
Fenbendazol: dit ingredient vinden we terug in onder andere Panacur en Drontal Plus. De meest genoemde bijwerkingen zijn overgeven, depressie/lethargie, diarree, vermagering, jeuk, zwelling van de kop en anafylactische shock.
Pyrantel: ook deze stof zien we in Drontal Plus. Genoemde bijwerkingen zijn overgeven, diarree, depressie/lethargie, anorexia en zelfs 204 gemelde dieren in Amerika die acuut zijn overleden na toediening..
Praziquantel: eveneens een stof in Drontal Plus en Droncit, met dezelfde bijwerkingen als Pyrantel. Gemeld overlijden na toediening: 13.
Combinatie medicatie: sommige fabrikanten combineren de stoffen in reguliere wormmiddelen met hartwormmedicatie. Het wordt dan op de markt gebracht als alles in één oplossing tegen hartworm en andere wormen. Het voorschrift is dan om dit maandelijks toe te dienen. Wanneer je dit doet, dan ‘behandel’ je je dier compleet onnodig dus voor iets wat hij helemaal niet heeft! Slechte zaak. Voorbeelden van merken zijn Panacur Plus, Heartguard Plus en Tri-heart Plus.
Wormpreventie
Een belangrijk uitgangspunt ter preventie en eventueel behandeling van wormen/parasieten is een gezond immuunsysteem. Een dier met een goede weerstand is minder aantrekkelijk voor parasieten. Zal er minder hinder van ondervinden en het makkelijker te boven kunnen komen. Veel honden krijgen zo af en toe een paar wormen.
Is jouw dier gezond, dan zal hij hier niet ziek van worden. Soms gaat een besmetting weer voorbij zonder dat je er erg in had.
Ongeveer 80% van de weerstand bevindt zich in de darmen. Voer jouw dier de voeding die het beste bij hem past. Wil je hier meer over weten, of vraag je je af of je iets zou kunnen veranderen aan de voeding van jouw dier, neem dan gerust contact met me op.
Ook belangrijk is het algemeen welzijn van jouw dier. Vermijd (indien mogelijk) reguliere medicatie (als antibiotica en vaccinaties) en blijf ver weg van chemische vlooien- en tekenmiddelen. Ook hier heb ik een artikel over geplaatst op facebook, lees het gerust eens door.
Zorg dat je tuin gevrijwaard blijft van ontlasting en probeer eventuele ontlasting van andere dieren (en mensen, want ook dat lijkt de laatste tijd steeds normaler te worden) zoveel mogelijk uit de weg te gaan.
Voeding om het gevecht tegen wormen aan te gaan
Hieronder lees je over een aantal voedingsmiddelen die je kunt geven om preventief iets te ondernemen tegen inwendige parasieten, maar ook bij eventuele aanwezige wormen.
Fruit en groente
* Gemalen rauwe wortelen
* Waterkers
* Bladgroente
* Pompoen
* Venkel
* Papaya
Ik ga hier geen hoeveelheden noemen. Elke situatie is anders, elk dier is anders. Uiteraard kan iedereen dit zelf via dr. Google uitpluizen, maar als je graag wilt weten hoeveel jouw dier van bepaalde fruit- en groentesoorten mag hebben dan vraag het me gerust via een mailtje of pb.
Gedroogde kokosnoot
Gedroogde kokosnoot kan heel mooi als wormmiddel dienen tegen lintworm.
Probiotica en verteringsenzymen
Probiotica zorgen voor een goede balans in gezonde darmbacteriën. Het kan jouw dier helpen het immuunsysteem te versterken en zo minder aantrekkelijk te zijn voor wormbesmettingen of er sneller weer vanaf te komen. Wees niet te snel met probiotica, in bepaalde gevallen is probiotica niet het aangewezen product om te geven omdat er nog teveel in het lichaam gaande is wat eerst moet worden aangepakt.
Wil je weten of probiotica bij jouw dier geschikt is of wil je weten hoeveel je moet geven? Neem dan contact met me op. Een voorbeeld van goede probiotica is kefir.
Verteringsenzymen zorgen voor een goede ondersteuning van het verteringssysteem, om op snelle manier van wormen af te komen.
Appelazijn
Een zuurder inwendig milieu vernietigt parasieten. Zij leven graag in een omgeving die niet zo zuur is. Appelazijn kan inwendig worden gevoerd, maar ook uitwendig worden toegepast als natuurlijke vlooien- en tekenbestrijding. Kies voor troebele appelazijn, het liefst biologisch. Let wel goed op bij dieren die gevoelig zijn voor oxalaatvorming (door te zure urine). Hierbij is het niet verstandig de urine nog verder te verzuren.
Kruiden
LET OP: MET UITZONDERING VAN POMPOENZAAD EN ZWARTE KOMIJN MOGEN DEZE KRUIDEN NIET AAN DRAGENDE OF ZOGENDE DIEREN WORDEN GEGEVEN!
Neem voor dosering contact op met een holistisch werkend therapeut die kennis heeft van kruiden voor dieren.
Pompoenzaad: rauwe, organische pompoenzaden kunnen preventief tegen wormen worden gebruikt, maar ook wanneer er een besmetting is. Gebruik ze gemalen door het voer van jouw dier.
Zwarte komijnzaad: wordt gebruikt bij alle soorten wormen als heel zaad of als olie.
Knoflook: in gematigde hoeveelheid kan ook knoflook worden gegeven. Knoflook kan helpen het immuunsysteem te versterken en te helpen bij wormbesmettingen en giardia. Onderzoek in Amerika heeft laten zien dat knoflook dezelfde wormwerende en vernietigende werking heeft als Ivermectine. Het bevat allicine, wat het geschikt maakt om van haakwormen en rondwormen af te komen. Gebruik verse knoflook, maar doe dit wel in overleg met iemand die er kennis van heeft. Knoflook mag niet worden gegeven aan dieren die Cyclosporine of bloedverdunners gebruiken!
Diatomeeenaarde: is werkzaam tegen veel wormen, maar laat niet voldoende werking zien bij lintworm. Gebruik altijd foodgrade diatomeeenaarde. Het stuift nogal, dus zorg ervoor dat het goed gemengd is met de voeding. Op de slijmvliezen werkt het namelijk zeer drogend en dit kan irritatie veroorzaken. Ook voor vlooien (en dus lintworm) kan het worden gebruikt door het voorzichtig in de vacht te masseren.
Kamille: dit kruid kan worden ingezet tegen rondwormen en zweepwormen. Zowel preventief als bij een besmetting. Het werkt niet zo snel als andere kruiden maar is wel effectief en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan de darmen kalmeren wanneer er sprake is van gasvorming of kramp. Kamille kan makkelijk worden gebruikt als tinctuur.
Kruidnagel: heel geschikt bij microscopisch kleine parasieten als coccidia en giardia. Heel fijngemalen vernietigt het de eitjes van de parasieten. In grote hoeveelheden werkt kruidnagel toxisch. Geef het dus alleen in overleg met een goed geschoold holistisch therapeut.
Olijfblad: olijfblad drijft parasieten uit het darmkanaal. Het is wel belangrijk olijfblad te nemen met een goede concentratie werkzame stoffen. Dit kan worden toegepast in een kuur van een week of acht.
Neem: voor alle inwendige parasieten, behalve lintworm.
Rode Iep: mild laxerend om wormen uit het systeem te krijgen. Het verzacht ook irritaties die wormen hebben veroorzaakt in het darmkanaal.
Het is goed om, wanneer u de kruiden toepast, dit in fases te doen. Bijvoorbeeld tien dagen, dan vijf dagen niet, en dan weer tien dagen. Uiteraard is het verstandig om na een behandeling nogmaals de ontlasting te laten checken om te kijken of alles weg is.
Spagyriek
Ook in de spagyriek zijn er mooie middelen om in te zetten bij parasieten (in- en uitwendig). Een voorbeeld hiervan is Spagyriek Parasiet Complex. In te zetten bij mensen, dieren en planten. Hierover heb ik een artikel op de facebookpagina geschreven. Lees dit gerust eens door om te zien wat het kan doen bij jouw dier.
Homeopathie
Er zijn verschillende klassiek homeopathische middelen die kunnen worden gebruikt bij wormbesmettingen en/of het versterken van het immuunsysteem. Omdat elk dier anders is, en wat anders nodig heeft is dit een behandeling op maat. Neem hiervoor dus gerust contact op.
Overig
In onze natuurwinkel hebben wij ook hele mooie producten van Hond & Gezondheid. Deze supplementen zijn 100% natuurlijk en vers bereid. Een voorbeeld is Maag & Darmen in Balans, wat bestaat uit gemalen pompoenpitten, kruidnagel, rozenbottel heel, gember, diatomeeënaarde, mariadistelzaden.
Daarnaast is er Verm-x, een voedingssupplement in de vorm van een koekje, wat ervoor zorgt dat het inwendige milieu onaantrekkelijk wordt voor parasieten.
Ongetwijfeld zal er nog meer zijn wat gebruikt kan worden. Ik wilde de meest toegepaste supplementen, kruiden en dergelijke noemen. Dat is gebeurd. Kijk of het je aanspreekt, of je er iets mee kunt. Maar vooral; of je je kunt vinden in mijn mening dat chemisch ontwormen niet DE oplossing is. Dat het echt bezwaarlijk is voor jouw dier, en het dus ook zeker gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Laten we er niet te licht over denken..
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken