Hot Spots bij hond en kat

 

 

HOT SPOTS

 

Hot spots zijn wel aan te merken als een regelrechte nachtmerrie voor honden.

Bij katten zien we ze ook, maar minder en dan vooral bij katten met dichtbehaarde- of langhaarvachten.

Ze zijn niet alleen bijzonder pijnlijk, maar ze veroorzaken ook veel stress. Voor het dier, maar ook voor jou als eigenaar. Het voorkomen van hot spots mag dan ook gerust bovenaan het lijstje staan met prioriteiten als het gaat om de gezondheid van onze honden en katten.

 

Wat zijn hot spots?

 

Hot spots zijn een immuunrelateerde reactie van de huid. Ze worden met heel mooie woorden ook wel acute vochtige dermatitis (huidontsteking), pyotraumatische dermatitis of pyodermie genoemd. Eenvoudigweg zou je kunnen zeggen dat het gaat om warme, rode, kleffe, ontstoken, pijnlijke en haarloze plekken. En deze plekken staan zeker niet op zich. Het houdt vaak meer in dan je zou vermoeden.

 

 

Oorzaken van hot spots en de behandeling er van

Wat zijn nou de oorzaken van hot spots, en hoe zou je ze op natuurlijke wijze kunnen behandelen?

 

Hot spots ontstaan met een reden. Een paar redenen kunnen zijn:

* vliegen- , vlooien- of andere insectenbeten

* voedselovergevoeligheid (bij katten nog meer dan honden wanneer zich veel granen in de voeding bevinden

* (zomer)hitte of allergenen in de leefomgeving (pollen, grassen, schimmels)

 

De oorzaken kunnen echter ook nog dieper liggen:

* een aandoening of onbalans van de lever

* een immuunsysteem in disbalans

* schade of instabiliteit in het lichaam met onderliggende pijn als gevolg

* een mentale of emotionele oorzaak waardoor (chronische) stress wordt veroorzaakt

 

Hot spots kunnen overal op het lichaam en ten allen tijde tot uiting komen. We vinden ze vaak op plekken waar sprake is van een bepaalde zwakte in de energiestroom.

Hot spots zijn nat en vochtig, en veroorzaken een ontsteking van de huid.

Energetisch gezien zijn de meeste hot spots dus een gevolg van teveel hitte in het lichaam, waardoor de energiestroom wordt geblokkeerd.

De meest bekende plekken waar we hot spots zien, zijn de zijkant van het hoofd/de kop, de hals/nek, de borst, rondom de staartaanzet en de achterkant van het lichaam.

De allopathische (reguliere) visie op hot spots is dat het een acute, plotselinge toestand is, met vaak allergenen of vlooienbeten als oorzaak. Maar hot spots kunnen ook heel goed chronisch zijn en herhaaldelijk terugkomen.

Niet zelden zijn ze een symptoom van een veel serieuzere onderliggende toestand als bijvoorbeeld chronische stress, voedselovergevoeligheid, vermindering/stagnatie van de energiestroom door blokkades of onbalans van de lever.

 

 

Acute of chronische hotspots

Acute hot spots behoeven onmiddellijke aandacht, omdat ze zich snel kunnen verspreiden/uitbreiden. Het zorgt voor haaruitval, plakkerige, pijnlijke en jeukende plekken. En dit kan in heel korte tijd gebeuren. Zie je 's ochtends nog niks of alleen een klein rood plekje, in de middag kan het al een geïnfecteerde, pussige, natte plek zijn ter grootte van een vuist.

Vaak is de vacht er om heen vastgeplakt in de wond.

Als uw hond of kat terugkerende hot spots heeft en gevoeligheid laat zien van de spieren of het bewegingsstelsel dan kunnen lichamelijk trauma en pijn een oorzaak zijn. Denk hieraan bij hotspots die zich herhaaldelijk openbaren rondom de wervelkolom. Vaak is er ook sprake van veel likken in dit gebied.

 

Het is aan te raden om hierbij de hulp in te schakelen van een goed geschoolde therapeut om bijvoorbeeld chiropractie, acupunctuur of acupressuur toe te passen. Hierdoor kan eventuele stagnatie in de energiestroom verholpen worden en de broodnodige gezonde bloedcirculatie weer op gang worden geholpen.

Conventionele (reguliere) behandelingen omvatten vaak onderdrukking van de symptomen. Meestal bestaat dit uit pijnstilling en antibiotica. Eigenlijk houdt dit alleen in: het standaard oppervlakkig behandelen van vochtige huidletsels.

Dit begint met chemisch desinfecteren, pijnstillers en soms anti-histamines (om overgevoeligheidsreacties te verminderen). Veel eigenaren krijgen ook antibiotica en pijnstillende crèmes mee om hun dier te behandelen.

 

Pijnstillers en antibiotica hebben effect op het gehele lichaam, maar ze zorgen er niet voor dat hot spots voorgoed weg blijven. Ze pakken niet het onderliggende probleem aan, het kan er zelfs voor zorgen dat nieuwe symptomen zich ontwikkelen of reeds bestaande symptomen zich uitbreiden.

 

* Eigen noot Angel:

Ik snap het belang van snel handelen en het willen doorbreken van de cirkel van herhaalde jeuk, wonden en pijn. Ik begrijp dus heel goed dat eigenaren uit hoge nood kiezen voor een meer rigoureuze behandeling. Weg is weg. Ik wil alleen duidelijk maken dat het goed is om ook verder te kijken te zoeken naar mogelijke oorzaken zodat het ontstaan van hot spots in de toekomst voorkomen zou kunnen worden.

Het zoeken naar een oorzaak zal ertoe leiden dat het dier gericht wordt behandeld. Om hot spots effectief aan te pakken is het belangrijk om op twee manieren aan het werk te gaan.

De eerste stap is het uitwendig behandelen om de pijnlijke symptomen te verlichten. Het doel hiervan is om te voorkomen dat bacteriën nog verder toenemen en de infectie zich (snel) uitbreidt.

 

 

Natuurlijke behandeling van hot spots

Er zijn een aantal natuurlijke remedies die al vaak hun werking bij hot spots hebben bewezen, ook als vervanging van antibiotica. Ze zullen het immuunsysteem niet onder druk zetten of verzwakken, waardoor er ook minder kans is dat hot spots steeds terug komen.

Daarnaast is het dus ook heel belangrijk om te kijken of er sprake is van emotionele en mentale stress. Hieronder meer daarover.

 

Uitwendige natuurlijke behandeling

 

Calendula

Calendula kan worden gebruikt om hot spots te behandelen die worden veroorzaakt door verschillende soorten huidirritaties. Calendula kan op verschillende manieren worden toegepast: als zalf, olie, lotion, thee en tinctuur.

Dit bekende kruid kan jeuk en ontsteking helpen verminderen. Het versnelt de heling van het huidweefsel en heel goed in het stillen van de jeuk. Calendula is veilig toe te passen, zelfs wanneer het wordt opgelikt. Kijk bij tincturen wel uit dat het geen alcohol bevat, omdat dit bij een huidontsteking natuurlijk erg pijnlijk en irriterend kan werken.

Calendula mag royaal worden toegepast, zo vaak als nodig.

Zelf ben ik een groot voorstander van Calendula in sprayvorm, omdat hierbij de huid niet aangeraakt hoeft te worden.

 

Hypericum

Ook wel bekend als St. Janskruid. Ook een fijn kruid om te gebruiken tijdens de behandeling van hot spots. Het resultaat is zelfs nog beter als het in combinatie wordt gebruikt met Calendula. Deze twee samen werken pijnstillend en ontstekingsremmend en helpen op een snelle manier hot spots te helen.

Een belangrijk kant en klaar middel om te gebruiken is Hypercal, een tinctuur die bestaat uit Hypericum en Calendula. Heel effectief en verzachtend met een antibacteriele werking. Hypercal wordt altijd verdund gebruikt en hierdoor heel mooi in sprayvorm toe te dienen.

 

                   

 

Zwarte thee

Hot spots bij honden en katten zien er vaak erg vochtig uit. Zwarte thee helpt vochtige wonden om in te drogen. De tannine in de Zwarte thee kan helpen bacteriele infecties te helen en de hot spot te genezen.

 

Colostrum

Veel mensen gebruiken colostrum om het immuunsysteem van hun hond te versterken. Je kunt colostrum echter ook heel goed uitwendig gebruiken bij hot spots. Je doet dit dan door het poeder met water te mengen en er een pasta van te maken. Het droogt heel snel, en het is goed om dit dan ook meerdere malen te herhalen. Het gebruik van colostrum versnelt herstel van de huid en helpt ontstekingen te voorkomen.

 

Klassieke homeopathie en spagyrische middelen

Wat de oorzaak ook is, er is altijd een klassiek homeopathisch of spagyrisch middel om hot spots te behandelen. Het is aan te raden om bij hot spots contact te zoeken met een goed geschoolde klassiek veterinair homeopaat of een therapeut die ervaring heeft in het werken met spagyriek.

Er zijn veel verschillende middelen met allemaal hun specifieke eigenschappen en er zal worden gezocht naar het middel wat bij jouw hond of kat past, omdat bij elk dier de symptomen zich op een andere manier kunnen uiten. Het is geen kwestie van 'deze schoen past ons allemaal'. Niet alleen de middelen kunnen bij elke hond of kat anders zijn, ook de manier en frequentie van toedienen kan verschillen.

 

Voorbeelden van klassiek homeopathische en spagyrische middelen die kunnen worden gebruikt in de behandeling van hot spots zijn: apis mellifica, belladonna, calendula officinalis, aconitum napellus, graphites, mercurius en rhus toxicodendron.

 

In de spagyriek wordt middelen toegepast in enkelvoudige essences en complexen van meerdere middelen die de kwaliteiten van homeopathie, fytotherapie, aromatherapie (zoals bloesemremedies) en mineralentherapie (zoals celzouten) in zich verenigen.

Klassieke homeopathie en spagyriek zijn naast het acuut behandelen ook zeer geschikt om in te zetten bij het versterken van het immuunsysteem, waardoor in feite het gehele dier behandeld wordt en niet alleen de symptomen. Hierdoor wordt gewerkt aan het voorkomen van hot spots in de toekomst.

 

 

 

Overige natuurproducten

Nog een ander heel mooi product (gemaakt van biologische planten en kruiden) om te gebruiken is H & G Huidlotion. Wij hebben hier zowel in de praktijk als in de winkel al veel mooie resultaten van mogen zien. Een 100% natuurlijk product, heel goed te gebruiken bij natte hot spots. H & G Huidlotion bevat onder andere Neemolie, Colloidaal zilver, Lavendula officinalis, Nigella Sativa, Lemongrass en Tea tree.

Omdat H & G Huidlotion niet bij katten mag worden gebruikt is er voor hen H & G E(x)czeemlotion.

Wat ook een welkome aanvulling voor je EHBO-doos kan zijn, is colloidaal zilverwater. Al lange tijd wordt colloidaal zilverwater gezien als zeer effectief reiningings- en spoelmiddel. Vóór de ontdekking van penicilline werd het volop voorgeschreven tegen infecties, zoals syfilis. Colloidaal zilverwater heeft een heel sterke antibacteriele werking en is dus heel goed in te zetten bij hot spots.

 

* Eigen noot Angel:

Als u uw dier wilt behandelen met kruiden, homeopathische geneesmiddelen, essentiële oliën of andere natuurlijke producten en u heeft hier (nog) geen directe ervaring mee, dan is het raadzaam om advies en/of hulp te vragen bij een goed geschoolde en ervaren therapeut.

Naar mijn mening wordt er via social media nogal rijkelijk gestrooid met natuurlijke producten als oplossing voor allerlei symptomen en het lijkt hierdoor alsof alles maar zo zonder gevolgen in te zetten is, onder de noemer 'baadt het niet dan schaadt het niet'. Je zou hierdoor ook kunnen denken dat alle dieren hetzelfde zijn en op dezelfde manier reageren.

Dit is geen reële denkwijze en soms zelfs juist ronduit gevaarlijk. Wat voor het ene dier werkt, kan bij de ander nadelige gevolgen hebben. Natuurlijk behandelen is behandelen op maat. En die maat is voor elk dier anders. Weet dus wat je doet.

 

Eén van de meest effectieve manieren om vele beschadigingen te voorkomen is door vooruit te denken. Denk bij een hot  spot dus vooral niet aan een op zichzelf staande situatie. Zie het als een chronische toestand die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak. En deze oorzaak moet worden aangepakt.

 

Emotionele en mentale stress

Het is heel goed mogelijk dat er een onderliggende emotionele en mentale oorzaak te vinden is voor het ontstaan van hot spots. Het bijten en likken wordt dan obsessief en dwangmatig.

Dit kan komen door verandering in dagelijkse bezigheden, verdwijnen van structuur, te weinig rust, overvragen, te hoge verwachtingen, onderdrukking, leefomstandigheden of niet kunnen ontplooien van raseigenschappen.

Maar het kan ook heel goed verveling zijn.

Honden die uren achtereen alleen zijn, aan hun lot worden overgelaten, niet 'passen' in een nieuwe levensstijl van eigenaren en daardoor hun halve leven in een bench door brengen, enzovoort.

Katten, die normaal gesproken erg hechten aan structuur, en ineens iets meemaken wat grote verandering met zich mee brengt. Een kat of hond erbij in huis, een verhuizing, verandering van gezinssamenstelling, noem maar op.

Deze omstandigheden kunnen leiden tot overmatig likken, bijten en zichzelf beschadigen. Het is dus heel belangrijk om ook hiernaar te kijken en zo nodig veranderingen aan te brengen.

Gebeurt dit niet, dan blijven dit klachtonderhoudende omstandigheden en zal er nooit iets veranderen.

 

 

Inwendige behandeling

De tweede stap betreft het inwendig behandelen, om hot spots in de toekomst te voorkomen. Met name bij chronische hot spots is dit een punt. Het is belangrijk om te kijken naar de voeding zodat eventuele triggers in het menu geen ballast meer kunnen vormen.

 

* Eigen noot Angel:

Voer datgene wat het beste past bij het spijsverteringssysteem van jouw dier. Elimineer alles wat door jouw dier als ballast kan worden ervaren. Vraag je je af of de voeding van jouw dier wellicht kan bijdragen aan het ontstaan van zijn/haar hotspots? Kijk dan eens samen met een holistisch therapeut of voedingsdeskundige naar het menu om te zien of hierin mogelijk iets aangepast kan worden. Jouw hond of kat zal niet de eerste zijn waarbij huidklachten verbeteren of zelfs geheel verdwijnen op meer passende voeding! Dit kan inhouden dat er een verandering van voeding plaats vindt, maar het kan ook betekenen dat voedingsstoffen worden toegevoegd.

Voorbeelden hiervan kunnen zijn: enzymen, essentiele vetzuren, pre- en probiotica of extra antioxidanten. Zoals al gezegd: zoek hiervoor iemand die weet waar hij/zij over praat en volg niet gedwee het advies op sociale media. Hoe goed bedoelt ook, zij kennen jouw hond of kat niet en ook een hot spot is niet iets wat je ongezien even behandelt.

 

 

Daarnaast spelen organen een belangrijke rol. Ondersteun het spijsverteringssysteem, de nieren en de lever. Dit zal helpen om het lichaam weer in balans te brengen en steunt het gehele systeem in het proces van heling.

 

Kruiden als Mariadistel, Paardebloem en St. Janskruid kunnen helpen verkoeling te brengen in het systeem en ondersteunen de lever.

Een tinctuur van kliswortel kan de hitte van binnenuit doen verdwijnen en helpt de nieren om goed te functioneren.

 

Een groot onderdeel in het helingsproces is het in balans brengen/houden van het lymfatisch systeem. Het verwijdert gifstoffen, en op cellulair niveau ook afvalstoffen en transporteert rode bloedcellen. Een actief lymfatisch systeem vermindert ontstekingen en helpt mee infecties tegen te gaan.

Twee kruiden die goed werken om het lymfatisch systeem goed werkend te houden zijn Calendula en Kleefkruid. Calendula is dan meer gericht op de honden en katten die energetisch 'koud tot neutraal' zijn en Kleefkruid wordt ingezet bij honden en katten die 'warm tot heet' zijn. Veel dieren met onderliggende immuunklachten ervaren zowel van binnen als van buiten veel warmte/hitte.

 

* Eigen noot Angel:

Andere belastende mogelijke oorzaken die van belang kunnen zijn, zijn: chemische antivlooien- en tekenmiddelen, ontworming, teveel vaccineren en reguliere medicatie. Het immuunsysteem kan hierdoor onder druk komen te staan en uit balans raken, met nadelige gevolgen voor het gehele dier en op allerlei gebieden.

Vraagt u zich af of dit bij uw dier het geval kan zijn, neemt u dan contact op met een holistisch dierenarts, klassiek veterinair homeopaat of holistisch werkend therapeut. Hetzelfde geldt uiteraard wanneer er een vermoeden bestaat van pijn door chronische klachten rondom het bewegingsstelsel. Hiervoor is het verstandig contact te zoeken met een dierfysiotherapeut, acupuncturist, chiropractor of acupressuur therapeut.

 

Effectieve preventieve zorg houdt in dat er een goede nauwe relatie ontstaat met een holistisch dierenarts of therapeut die uw dier kent en grondig heeft nagekeken. Huidproblemen functioneren als waarschuwingssignaal. Ze vertellen je dat het van binnenuit moet aanpakken en behandelen. Versterk en behandel het verterings- en immuunsysteem, terwijl tegelijkertijd de organen ondersteunt worden.

Het op natuurlijke wijze behandelen van hot spots blijkt al jaren heel effectief. Het biedt het dier verlichting terwijl het lichaam de kans krijgt op juiste wijze te reageren.

 

Ik wil graag voorkomen dat mensen maandenlang van alles proberen omdat iedereen 'de gouden tip' geeft, en vervolgens is er na maanden middel na middel toedienen nog geen resultaat. Daar zijn zowel eigenaar als dier niet mee gebaat. Een compleet plaatje is belangrijk, om de behandeling zuiver en specifiek op uw dier toegepast, te laten verlopen.

 

 

 

(Ik heb het grootste deel van de tekst vertaald uit Dog's Naturally Magazine, alwaar het is geschreven door Sarah Griffiths. Het overige deel heb ik aangevuld met mijn eigen tekst)

 

Winkelwagen

U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.
© 2021 - 2023 Meat & More voor hond en kat | sitemap | rss